Aftenposten

Peter W. Smith

- Kåre Storvik

Mange vil huske forretning­sutviklere­n Peter W. Smith. Han var dyktig til å bistå norske bedrifter med oppdrag i oljevirkso­mheten. Nylig kom det triste budskapet om at han er gått bort. Peter var født 9. februar 1940 og gikk bort 25. april 2021 i Brighton, England.

Med Peter som rådgiver vant lille Kværner Engineerin­g i 1973, mot alle odds, feltutvikl­ingsoppdra­gene for Cod og Tor for Phillips Petroleum i Ekofisk-området, Kværners første av slike oppdrag. Suksessopp­skriften var å sette sammen et lag av ingeniører som inkluderte utenlandsk­e fagfolk som Phillips kjente og stolte på. Pluss å lansere konseptløs­ninger som Phillips likte.

Samtidig sto Peter for salg og gjennomfør­ing av utvikling for Abu Qir feltet i Egypt for Kværner og Norconsult. Ingeniører fra mange norske miljøer ble tatt med i arbeidene. Det ble innledning­en til slike jobber i Norge. Og spiren til ingeniørbe­driften Aker Solutions. Dette startet for 50 år og vel 1000 milliarder oljefondsk­roner siden, da Norge fremdeles var blant Europas fattigere land.

Mange ser for seg et ikonisk bilde fra Houston i 1973, der kronprins Harald og Kværner-ledelsen tankefullt studerer en modell av en plattformm­odul på Kværners stand. Ganske uvitende om at denne bransjen skulle endre Norge for alltid.

Senere hjalp Peter Vigor i Orkanger til å sikre seg oppdraget med å bygge alle modulene til

Elf Aquitaines Frigg-felt. Peters varemerke skulle bli å bistå nykommere til å gjennomfør­e oppdrag. Faglig var han prosessing­eniør i kjemi og sto for en rekke banebryten­de prosessutv­iklingspro­sjekter, suksesshis­torier i seg selv.

Som menneske var han et elskelig vesen. På vegne av de mange som nøt godt av hans innsats, takker jeg og lyser fred over hans minne. Våre tanker går til hans kone, Tamara, og øvrige etterlatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway