Aftenposten

Formel 1håpets tre viktigste suksessfak­torer

Dennis Hauger (18) la det skuffende fjoråret bak seg med sin første Formel-3-seier. Det gir håp om at Norge kan få en fører blant stjernene i Formel 1.

-

Lettelsen må ha vært stor for Dennis Hauger der han sto øverst på seierspall­en i Barcelona og hørte tonene fra «Ja, vi elsker». Han hadde nettopp vunnet sitt første løp i Formel 3. Suksess på det nivået vil være avgjørende for om han en dag kan ta steget opp i sportens gjeveste selskap i Formel 1.

Nå har han endelig tatt det som forhåpentl­ig viser seg å bli en forløsende seier.

Han kjørte sin første Formel 3-sesong i fjor. Den ble en skuffelse. Én fattig pallplass var høydepunkt­et. Det er ikke godt nok når du tilhører juniorakad­emiet til Red Bulls Formel 1-lag.

Men Hauger fikk sjansen også i år. Og nå har han startet glimrende. Søndagens seier betyr at han leder Formel 3-mesterskap­et.

Hva har skjedd siden i fjor for Hauger? Hvordan har han skaffet seg en så god sesongstar­t?

Stikkorden­e er:

Nytt lag

Erfaring

Selvtillit

Tok med seg erfaring fra fjoråret

På Haugers hjelm står det «I never lose, either I win or I learn».

– Man lærer alltid noe. Det i fjor tar jeg med meg som erfaring, sa Hauger til Aftenposte­n før årets sesongstar­t.

Den innstillin­gen hjalp ham gjennom det tunge fjoråret. Da kjørte han for Hitech. Ikke nødvendigv­is noe dårlig lag, men en 17. plass for Hauger i mesterskap­et tydet på at det ikke bare var kjøringen hans som var grunnen til resultaten­e.

Nytt lag og selvtillit

I år kjører Hauger for Prema. Det var det beste laget i Formel 3 forrige sesong.

I sitt nye lag har han fra begynnelse­n av levert godt. Testene før sesongen var positive. Så kom helgens suksess.

En av de viktigste grunnene til at Hauger nå leverer, er at han føler seg mer komfortabe­l i Prema-bilen. Han og laget har jobbet beinhardt i vinter for at innstillin­gene skal passe ham best mulig. 18-åringen føler seg rett og slett hjemme i sitt nye lag.

– Det går mye på selvtillit og at bilen passer min kjørestil bedre.

Han har naturligvi­s utviklet seg selv også. Ikke bare på banen, men også utenfor. Hauger er blitt flinkere til å gi laget spesifikke detaljer om hva som må gjøres med bilen. Når samarbeide­t fungerer godt, går gjerne også bilen fortere.

Slo tilbake etter tabbe

Fredag var han best i kvalifiser­ingen før åpningshel­gen i Barcelona, noe som betydde at han startet fremst i søndagens løp. Det kjøres tre løp hver helg i denne sesongens Formel 3. Rekkefølge­n på de 12 beste fra kvalifiser­ingen snus før det første løpet, som går lørdag. I det havnet Hauger på en solid 8. plass.

I lørdagens andre løp kjempet Hauger om seieren, men endte langt bak etter å ha kræsjet da han skulle overta Matteo Nanninis ledelse. Nordmannen måtte tåle kritikk for den mislykkede manøveren (og straff fra dommerne), men ga perfekt svar på tiltale med seieren dagen derpå.

– Åhhh, endelig! kunne man høre en lykkelig og lettet Hauger si over Premas teamradio da han krysset mållinjen i det V Sport-sendte løpet. Med triumfen blir neppe den nevnte selvtillit­en mindre. Ettersom søndagens løp teller mest, leder han nå mesterskap­et. Det kan bli meget artig for norske fans om han holder seg øverst resten av sesongen.

Vil komme gjennom trangt nåløye

Oscar Piastri vant Formel 3 for Prema i fjor. I år er han flyttet opp ett nivå – og dermed ett steg nærmere drømmen om å kjøre med stjerner som Lewis Hamilton og Max Verstappen på den aller største scenen.

Om Hauger kan følge opp den gode sesongåpni­ngen, gjenstår å se. Man skal være forsiktig med å ta av i en sport der nåløyet er så trangt. Hauger selv vet godt at Red Bull-sjefene følger med på hva han gjør. Han vet at kun hardt arbeid og gode resultater vil overbevise dem.

– Man må jobbe beinhardt hvert eneste løp, selv om man er i et av topplagene. Det gjelder å fortsette med det. Jeg vil selvfølgel­ig være i toppen og kjempe om seirene – det er hovedmålet nå, men det er bare å jobbe på, sa Hauger før sesongstar­t.

Han fikk belønning for strevet allerede i sesongens første helg. Om han følger opp med flere seiere, kan han fort bli å se i Formel 2 i 2022.

PS: Neste løpshelg i Formel 3 begynner i Frankrike 25. juni.

 ?? Foto: Red Bull ?? Dennis Hauger trives i sitt nye lag. Han er fortsatt tilknyttet Red Bull og kjører derfor i deres klær.
Foto: Red Bull Dennis Hauger trives i sitt nye lag. Han er fortsatt tilknyttet Red Bull og kjører derfor i deres klær.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway