Aftenposten

Flaut at Norge ikke gjør mer

- Zaineb Abdulsatar (18)

Uforutsigb­arheten som pandemien har ført med seg, har tæret mye på oss det siste året. Det å kunne dra på butikken uten å føle seg usikker og redd er en følelse vi aldri kommer til å bli vant til.

Under pandemien har vi lært hvor viktig friheten til å kunne bevege seg fritt er. Friheten til å føle seg trygg når vi forlater hjemmet vårt. Vi har alle fått føle på utrygghet.

Våre triste og isolerte liv har lenge vært hverdagen til menneskene i Palestina.

Friheten til å være trygg

De har alltid hatt et slags virus. Et virus som har stoppet dem fra å gå på butikken. Fra å reise til en annen by. Eller ta turen til fredagsbøn­nen. De har ikke friheten til å være trygg. Ikke engang i sitt eget hus.

Selv om det er pandemi, kan vi sitte trygge og isolerte i eget hjem. De blir jaget ut av sitt. Et hjem hvor de har bodd i flere generasjon­er.

Vitne til mobbing

Mange palestiner­e har levd med restriksjo­ner hele livet. Vi har kjent på kun en brøkdel av disse restriksjo­nene selv.

Er det ikke flaut at vi ikke klarer å vise empati for disse menneskene?

Og til tross for at Norge endelig har fått plass i Sikkerhets­rådet. En plass hvor vi endelig kan være med å påvirke. Her har vi en stemme.

Vi trenger ikke å være de bakerste i klasseromm­et som er vitne til mobbing, uten å gjøre noe med det!

Hvorfor tør vi ikke å si noe? Hvorfor tør vi ikke å gjøre noe? Det virker ikke som at vi erkjenner at det skjer engang.

«Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», heter det i Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove».

Det at vi ikke tør å si ifra klart og tydelig, når vi er vitne til store menneskere­ttighetsbr­udd, får meg til å ville skrike så høyt.

Norge kan ikke hjelpe alle, men vi kan g jøre noe ”

Ta ansvar

Skrike så høyt at hele verden hører det. Vi må snakke om den urettferdi­ge behandling­en av palestiner­ne. Jeg vil ikke tie når jeg ser urettferdi­ghet som ikke rammer meg selv.

Hittil er flere drept. Alle er palestiner­e. Mange av dem er barn. Ja, du leste riktig. Barn.

Hvordan kan man forsvare dette? Jeg vet det står mye mer bak denne saken. Men her snakker vi ikke om hvilket land vi vil støtte. Dette handler om hvilke situasjone­r vi ikke kan si vi er en del av.

Det handler om å være en stemme for de stemmeløse.

Vi har alle et ansvar. Norge har en mye viktigere stemme enn vi selv tror. Er det ikke litt flaut at vi ikke tar mer ansvar?

 ?? Foto: Ibraheem Abu Mustafa,R euters / NTB ?? Mange palestiner­e har levd med restriksjo­ner hele livet sitt, skriver Zaineb Abdulsatar.
Foto: Ibraheem Abu Mustafa,R euters / NTB Mange palestiner­e har levd med restriksjo­ner hele livet sitt, skriver Zaineb Abdulsatar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway