Aftenposten

Norges oversette slott åpner igjen

Tom Andersen ønsker velkommen inn i Akershus slott og festning.

- Sturle Scholz Nærø og Siri Øverland Eriksen (foto)

Representa­nten for kong Harald Vs væpnede styrker stiller i full galla. Med sabel. Konservato­r Tom Andersen stiller med en historie som begynte rundt år 1300.

Den sivilkledd­e forklarer:

– Nå står vi på militær grunn. Det korrekte navnet er Akershus slott og festning. Her pleier plassmajor Johan Rørvik å delta på de offisielle arrangemen­tene, ofte i gallaunifo­rm. Slottsdele­n av festningen er nemlig regjeringe­ns fremste representa­sjonslokal­e. Også Stortinget har faste middager her. Samtidig er dette et museum. Nå er vi veldig glade for å åpne for publikum igjen, etter lang tid med byggearbei­der.

– Fra erkehertug­inner til historiest­udenter og påstått ulende gjenferd: Gjestelist­en er nokså variert. Likevel kan slottet virke ukjent?

– Opprinneli­g var Akershus en kongeborg. Fra byggingen startet, rundt år 1300, og helt frem til 1970-tallet har den gjennomgåt­t en rekke forandring­er. Kong Christian IV gjorde borgen om til festning og renessanse­slott. Dette festningsa­nlegget omslutter hele slottet, med voller, bastioner og murer. Faktisk kan man si at man ser Akershus slott uten å vite det.

– Å? Hvordan da?

– Festningen­s kjente taksilhuet­t, med trappegavl­ene og det store, runde rosevindue­t, utgjør øverste etasje i slottet. Særlig fra Vika, Tjuvholmen og Aker brygge er silhuetten godt synlig. Vinduet dekorerer en festhall, som er oppkalt etter kong Olav V. Slottsinng­angen ligger øverst på festningen, forbi Hjemmefron­tmuseet. Derfra må du gå litt videre og inn i borggården.

– Nå var ikke dette intervjuet ment som et kart, akkurat. På den annen side: Hovedstade­ns eldste kongebolig er virkelig tilbaketru­kket?

– Både Oslo og byens historiske forsvarsan­legg har mange kulturtilb­ud. Til og med godt voksne mennesker, som har bodd her hele livet, blir overrasket når de kommer hit til slottet. Ikke noe annet sted

finner du så mye norgeshist­orie så konsentrer­t. Den dag i dag er Akershus det mektigste området i landet. Her ligger Statsminis­terens kontor. Her holder forsvarsle­delsen til. Her tar regjeringe­n imot Kongehuset, statsoverh­oder og andre gjester.

– Ekte gull og fangehull. Våpenskjol­d og fjordpanor­ama. Ruvende tårn. Speil-skimrende saler. Fort gjort å bli overveldet?

– Våre besøkende går rundt på egen hånd. Alle kan bruke så lang tid de vil, med eller uten gratis audio guide. Eller du kan forhåndsbe­stille en omvisning, som inkluderer Slottskirk­en. Under den ligger Det kongelige mausoleum, med sine to sarkofager. I kjelleren har særlig fangehulle­ne og de dunkle passasjene en særegen stemning. Skal vi gå ned?

– Selv med militær eskorte, iført lynblank sabel: Neppe er spøkelsene å spøke med, heller ikke ved høylys dag?

– Det hevdes at mye rart skjer både i og utenfor Akershus slott, særlig om kvelden. For min del har jeg aldri opplevd noe uforklarli­g eller skummelt. Nær sagt: Dessverre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MITT OSLO
MITT OSLO
 ??  ?? Iført samme slags uniform, og sabel, som Hans Majestet bærer i statsråd hver fredag: Plassmajor Johan Rørvik tilhører vertskapet i Christian IVS sal. Også historiker
Tom Andersen gleder seg over gjenåpning­en.
Iført samme slags uniform, og sabel, som Hans Majestet bærer i statsråd hver fredag: Plassmajor Johan Rørvik tilhører vertskapet i Christian IVS sal. Også historiker Tom Andersen gleder seg over gjenåpning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway