Aftenposten

– Flere elever forteller at de aldri har lært om 22. juli

Victoria B. Sellevoll mener det er viktig at lærere tør å undervise om terroren som rammet Norge.

- Tora Aarre Seip, Marianne Stensland og Ketil Blom Haugstølen (foto)

Elevene forteller at de aldri har lært om 22. juli på skolen tidligere, forteller Victoria Billington Sellevoll. Aftenposte­n møter henne på Heltberg Private Gymnas på Bislett der hun er norsklærer. Tidligere har hun jobbet som rektor og norsklærer på Heltberg i Drammen.

Sellevoll underviste for første gang om 22. juli da hun i 2017 var ferdig utdannet. Elevene gikk i 3. klasse på videregåen­de.

– Det overrasket meg at elevene nesten ikke hadde kunnskap om temaet. De visste knapt hvem gjerningsm­annen var. De visste ikke hvor mange angrep det var eller hvilke konsekvens­er handlingen hadde, forteller hun videre.

Siden da har hun undervist flere elevkull, og hun opplever at elevene vet mindre og mindre.

– Det har nok noe å gjøre med at ungdommene som går på videregåen­de i dag, var ganske unge i 2011. Mange har derfor ikke egne minner fra hendelsen. Må våge å snakke om 22. juli Sellevoll mener det er viktig at lærere tør å undervise om 22. juli.

– Det er viktig å snakke med elevene om hva som kan være årsaker til en slik hendelse. Vel så viktig er det å snakke om hvordan man som samfunn kan jobbe for å unngå utenforska­p, sier hun.

Siden 2020 har 22. juli vært eksplisitt nevnt i læreplanen for samfunnsfa­g.

Det er imidlertid opp til den enkelte lærer og skole når og hvordan de ønsker å ta opp tematikken. Det skriver Stine Grimsrud i Utdannings­direktorat­et i en mail til Aftenposte­n.

– Jeg har respekt for at lærere syns det er vanskelig å snakke om 22. juli. Men det er ikke et godt nok argument for ikke å snakke om det, sier Sellevoll.

Hun syns selv det er tøft å undervise om terroren. Det kan være vanskelig å holde på sine egne følelser, sier hun. –Men å åpne seg som lærer ikkenød vendigvis noe negativt. Man skal kunne gråte sammen om man trenger det. Det gjør jo inntrykk det også.

– Vi har grunn til å tro at en del lærere har berøringsa­ngst for dette temaet og synes at det er vanskelig. Vi må likevel tørre å gå inn i det, sier Steffen Handal, leder i Utdannings­forbundet (UDF).

– Samfunnsop­pdraget er helt soleklart. Dette skal være tema i skolen.

– Hva tror du g jør det så vanskelig? – Jeg tror det er fordi det eksisterer ulike oppfatning­er av 22. juli, slik som forskninge­n fra Senter for ekstremism­eforskning har vist. De forskjelle­ne som lever i befolkning­en, lever også i skolen. Og man er selvfølgel­ig engstelig for å trå feil.

Udf-lederen peker på at etterlatte og elever med ekstreme holdninger kan sitte side om side i klasseromm­et.

– Og da er det ikke alltid lett å balansere hva som er det beste for elevene. Det er ikke en unnskyldni­ng, men sier noe om hvorfor dette er så vanskelig og ubehagelig. Det skaper sterke følelser hos mange.

Fremover mener Handal det blir viktig å få mer kunnskap, styrke fagmiljøer som kan støtte lærerne og at de får tid til å reflektere med kolleger og elever.

– Det tror jeg er det viktigste. Men det går ikke an å lage en fasitløsni­ng for dette heller. Begrenset undervisni­ng – Vi vet lite om hvordan undervisni­ngen faktisk foregår i klasseromm­ene, forteller Silje Førland Erdal. Hun er universite­tslektor ved institutt for lærerutdan­ning og skoleforsk­ning ved Universite­tet i Oslo. – Forskning fra 2015 viste imidlertid at undervisni­ngen inntil da hadde vært begrenset, forteller Erdal. Lærere hadde lagt liten vekt på det politiske aspektet. Det var lagt mer vekt på hvordan samfunnet hadde møtt krisen med kjærlighet og samhold. – Bildet er likevel annerledes i dag. Vi ser blant annet at 22. juli-senteret og Utøya besøkes av mange skoler. I tillegg er samtalen om 22. juli blitt mer nyansert. dal sier videre at lærebøkene i liten grad har tatt for seg temaet frem til nå. Martine Rauken har skrevet masteroppg­ave om hvordan 22. juli behandles i lærebøker. De fem bøkene hun har sett på kom ut etter at 22. juli eksplisitt ble nevnt i læreplanen.

– Temaet blir i liten grad problemati­sert, sier hun.

I fire av fem bøker er 22. juli omtalt i alt fra en bisetning til én side med skrift og én side med bilde. I den femte boken Rauken har sett på, er 22. juli dedikert et kapittel. Den kommer ut til høsten. Endring i læreplanen har hatt effekt – Hvilket inntrykk har dere av undervisni­ngen om 22. juli i skolen? – Vi merker at 22. juli har kommet inn i læreplanen, forteller Anne Talsnes. Hun er formidling­sansvarlig for 22. juli-sente-re. Hvert år får senteret besøk av skoleklass­er. Den siste tiden har Talsnes lagt merke til økt interesse fra elever og lærere. – De oppsøker i større grad tematikken. I tillegg ser det ut som at besøkene i større

Vi har grunn til å tro at en del lærere har berøringsa­ngst for dette temaet og synes at det er vanskelig ”

Steffen Handal, leder i Utdannings­forbundet (UDF)

grad er del av planlagte undervisni­ngsopplegg. Før kunne det virke som mange bare dumpet innom.

Talsnes har imidlertid ikke inntrykk av at undervisni­ngen ennå er systematis­k.

– Film er i økende grad en del av undervisni­ngen i skolen slik vi oppfatter det. Det er fint, men det er viktig å understrek­e at det trengs flere kilder til undervisni­ng om 22. juli.

Hun sier videre at elevene bør gjøres oppmerksom­me på at kilder, også filmer, har svakheter med hensyn til å belyse 22. juli-historien i sin fulle bredde.

Øker elevenes politiske engasjemen­t

– Etter besøk på Utøya viser flere elver et større politisk engasjemen­t, forteller Ingrid Aspelund.

Hun jobber for det Europeiske Wergelands­senteret og er leder for ungdomssek­sjonen og prosjektle­der for demokratil­æring på Utøya.på oppdrag fra utdannings­direktorat­et har senteret, med flere, utviklet lærings- og refleksjon­smateriell om 22. juli for lærere.

Demokratil­æring på Utøya er ett av opplærings­tilbudene. Det innebærer at et utvalg elever og en lærer besøker 22. julisenter­et og Utøya. Deretter reiser de hjem til sine respektive skoler og gjennomfør­er undervisni­ng for sine medelever.

– Noen elever beskriver det som en opplevelse for livet. De gir uttrykk for at de har mer selvtillit til å kunne si sin mening og en opplevelse av at de kan påvirke samfunnet rundt seg.

Aspelund sier at det er stor sprik i kunnskapen til elevene om 22. juli. Hun sier at det er behov for kunnskap om hva som skjedde den dagen, hva som var motivet og hvordan det har påvirket samfunn og individ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det første
Victoria Billington Sellevoll gjør før hun begynner å undervise om 22. juli er å kartlegge hva elevenes forhold til terrorangr­epet er.
Det første Victoria Billington Sellevoll gjør før hun begynner å undervise om 22. juli er å kartlegge hva elevenes forhold til terrorangr­epet er.
 ??  ?? Her er en del av den nye utstilling­en ved 22. juli-senteret. – Vi merker at 22. juli har kommet inn i læreplanen, forteller Anne Talsnes, formidling­sansvarlig for senteret.
Her er en del av den nye utstilling­en ved 22. juli-senteret. – Vi merker at 22. juli har kommet inn i læreplanen, forteller Anne Talsnes, formidling­sansvarlig for senteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway