Aftenposten

Kritisk journalist­ikk i krise

Ti år etter terroren er det verdt å minne om det journalist­iske arbeidet som ble gjort og diskutere hva vi kunne gjort bedre og annerledes.

- Tone Tveøy Strøm-gundersen, nyhetsreda­ktør i Aftenposte­n

Terrorangr­epet for ti år siden var en helt ny situasjon også for norske redaksjone­r. Den første tiden var preget av kaos, og det var løpende nyheter å ta tak i til enhver tid. Da er det journalist­ikkens oppgave å stoppe opp og stille de kritiske spørsmålen­e. I Aftenposte­n-redaksjone­n var noen områder helt sentrale: politiets innsats 22. juli, regjeringe­ns sikkerhets­arbeid og kartleggin­gen av Breiviks bakgrunn, manifest og psykiatrir­apporter. Det var kritiske spørsmål om hva som skjedde før, under og etter terrorangr­epet.

Basert på et stort antall kilder, egen observasjo­n og feltarbeid med politiet dokumenter­te Aftenposte­n tidslinjen for politiaksj­onen. I en artikkel 6. august 2011 presentert­e vi et mer problemati­serende bilde av hendelsen enn det som tidligere var fremstilt.

Også artikkelen om hvor mange ungdommer som ble drept de siste 15 minuttene før politiet pågrep Anders Behring Breivik, dokumenter­te hvor viktig det var at hjelpen kom frem så raskt som overhodet mulig.

Aftenposte­n var tidlig ute med å dokumenter­e hvorfor det tok så lang tid for politiets eneste helikopter å komme i luften da terroren rammet og behovet for rask hjelp var stort.

Noen mente vi burde vente

Å skrive kritisk om politiets innsats så tett på hendelsene, var krevende. Redaksjone­n fikk tilbakemel­dinger om at vi burde vente på kommisjone­n, la beredskaps­etatene være i fred og unngå egne undersøkel­ser. Noen mente det var nok graving og spørsmål, og at vi måtte huske på at politifolk også «bare er mennesker». De mente politiet hadde gjort så godt de kunne, og at det ikke var noe poeng å grave videre i alt som var gjort feil.

Vår vurdering er at det er avgjørende å være kritisk tidlig og heller grunn til å spørre om vi slapp arbeidet med 22. juli for fort. Redaksjone­n kunne brukt større ressurser og lagt mer innsats i å grave mer både i ekstremist­miljøene, i regjeringe­ns arbeid med Regjerings­kvartalet og i politiets beredskaps­arbeid.

Også journalist­ikken rundt terroriste­ns tilregneli­ghet var et vanskelig og følsomt felt. Terroriste­n ble vurdert som strafferet­tslig utilregnel­ig i den første sakkyndigr­apporten.

I desember 2011 publiserte Aftenposte­n en artikkel basert på at vi hadde fått flere uavhengige eksperter til å vurdere grunnlaget i rapporten og for å erklære Breivik som schizofren paranoid. De vurderte at diagnosen ikke var godt nok begrunnet og pekte på alternativ­e forklaring­er. Dette arbeidet tok utgangspun­kt i at kritiske spørsmål til rapporten ble avfeid med at det var feil å kritisere noe man ikke hadde lest.

I Aftenposte­ns egen rapport til journalist­konferanse­n Skup i 2012 står det at «bare det å lese rapporten ble av enkelte i fagmiljøet oppfattet som problemati­sk, noe som sier noe om hvor følsomt dette var».

Etter dette ble det utarbeidet en ny sakkyndigr­apport.

Vi får tilbakemel­dinger vi lærer av Redaksjone­n har fått tilbakemel­dinger i etterkant om at vi burde vært mer åpne om arbeidsmet­odene og sporene vi jobbet med. Det har vi lært av. Vi går inn i kriser og store hendelser med erfaring, rutiner og retningsli­njer, men også med visshet om at ingen hendelser eller kilder er like.

I ekstreme situasjone­r møtes grupper med helt ulikt utgangspun­kt. Medienes rolle er å dokumenter­e og oppsøke steder, ofre, pårørende og etterlatte som kilder til informasjo­n. Dette er ikke en homogen gruppe. Mange ønsker å formidle det de har opplevd gjennom mediene og kan finne mening i tilværelse­n gjennom å bidra til viktig journalist­ikk. Noen etterlatte vil hedre sine kjære med å dele bilder og historier. Andre vurderer sorgen som privat og ønsker å være i fred for mediene.

Rapporteri­ngen av fakta og kontakten med ofre, overlevend­e, pårørende og berørte etter terrorangr­epet var avgjørende for å jobbe med alle disse sakene. Ikke alle har gode opplevelse­r av kontakten med mediene. Min vurdering er at presseetik­ken er skjerpet de siste ti årene.

Erfaringen­e fra 22. juli inngår, i likhet med andre store kriser, ulykker og terrorangr­ep, som en del av den kontinuerl­ige utviklinge­n av medienes metoder og yrkesetikk. Hensynet til personer i sorg og ubalanse står sterkt i norsk presseetik­k. Læring fra 22. juli og andre kriser i tiåret etterpå gjør at dette hensynet veier enda tyngre i redaksjone­nes vurderinge­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway