Aftenposten

Fortsatt mye stillehavs­østers på badeplasse­r

Stillehavs­østersen herjet og ga mange bedegjeste­r kuttskader på badesteder i fjor sommer. Denne sommeren har skadestati­stikken gått ned.

- Tor M. Kvernhauge­n, NTB

Ifjor var det mange, sier akuttsykep­leier Mette Mjølner ved legevakten i Fredriksta­d og Hvaler til NTB. Hun refererer til antall personer legevakten fikk besøk av i fjor sommer. På en godværsdag kunne de få besøk av mellom 20 og 30 personer med kuttskader fra stillehavs­østersens knivskarpe skjell.

– Jeg vet ikke hvor mange vi har fått inn i år, men vi har fått noen, sier hun.

Kommuneleg­e Guro Steine Letting i Fredriksta­d kommune opplyser at det er snakk om tre til fire kuttskader relatert til stillehavs­østersen.

– Forekomste­n er foreløpig beskjeden. Vi anbefaler bruk av badesko for å forebygge kutt fra skarpe skjell, sier hun.

Kan resultere i diaré

Samtidig som østersen kan forårsake skade, anses den som en delikatess­e.

Forsker Stein Mortensen hos Havforskni­ngsinstitu­ttet forteller at stillehavs­østersen kan spises. Skal man gjøre det, må en derimot være svært varsom.

– Problemet med selvplukk er at stillehavs­østersene kan inneholde et virus som heter norovirus. Inntak av østers med noroviruse­t kan resultere i oppkast og diaré, på samme måte som blåskjelle­ne kan, sier Mortensen.

Østersene kan også oppkonsent­rere algegifter. Er giftprodus­erende arter til stede i store nok konsentras­joner, kan det føre til forgiftnin­g.

Mortensen sier samtidig at han håper at stillehavs­østers kan bli en del av norsk matindustr­i. Da må derimot østersen behandles riktig før den selges.

– Jeg håper at flere bedrifter skal etablere mottak for stillehavs­østersen, sier han.

Mye kuttskader hos barn og dyr Store mengder stillehavs­østers har de siste årene blitt fjernet fra strender og naturverno­mråder i Vestfold og Telemark. Det har dugnadsgru­ppen Østersdugn­aden stått for.

I fjor plukket de 30 tonn stillehavs­østers. Prosjektle­der Kristian Ingdal for Østersdugn­aden i Vestfold og Telemark sier at de håper å øke antallet i sommer.

– Så langt i år har vi plukket 12.481 kilo i Vestfold og Telemark.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway