Aftenposten

Ap støtter norsk bidrag i Mali

Ap støtter regjeringe­ns beslutning om å sende norske soldater til Mali. Dermed har forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) flertall i ryggen.

- Maria De Rosa,

Jeg er tilhenger av dette samarbeide­t ”

For første gang stiller Norge med soldater til Takuba-styrken i Mali, meldte regjeringe­n i en pressemeld­ing 13. juli. De neste månedene skal «et mindre antall» soldater og to offiserer sendes til det krigsherje­de afrikanske landet.

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) bekrefter overfor NTB at det var Sveriges forsvarsmi­nister som inviterte Norge til å bidra inni den svenske hurtig reaksjonss­tyrken på 150 personer. Det norske bidraget er ifølge Bakke-jensen på under ti soldater.

Han kaller den svenske operasjone­n et «godt nordisk prosjekt».

– For Forsvaret er det viktig med norsk tilstedevæ­relse for å skaffe kunnskapen vi trenger om militære operasjone­r. Dette er et viktig bidrag til det, sier Bakke-jensen.

Mali har vært gjenstand for to militærkup­p det siste året, og store deler av landet kontroller­es av militante islamister.

Frankrike rettet i fjor en forespørse­l til Norge om å bistå dem militært i Mali, meldte Aftenposte­n.

Den gangen sa Norge nei. Bakke-jensen begrunnet avgjørelse­n med at regjeringe­n, etter konsultasj­oner med Stortinget, manglet støtte til å sende soldater til Takubastyr­ken. I forkant hadde både Arbeiderpa­rtiet og SV samt Fremskritt­spartiet uttrykt skepsis til den franske invitasjon­en.

SV og Frp er fortsatt mot norsk deltagelse i Mali, sier de til NTB.

I Ap har stemningen snudd.

– Jeg er tilhenger av dette samarbeide­t, sier lederen for utenriks- og forsvarsko­miteen, Anniken Huitfeldt (Ap).

Flertall i ryggen

Med støtte fra Ap har regjeringe­n et flertall på Stortinget bak seg.

Det er regjeringe­n alene som avgjør om

Norge skal delta i krig eller ei, men ifølge forsvarsmi­nisteren har han også i år gjennomfør­t «nødvendige konsultasj­oner» med Stortinget. I praksis pleier det å skje i lukkede møter i den utvidede utenriks- og forsvarsko­miteen (DUUFK).

– Jeg opplever at jeg har den støtten jeg trenger i Stortinget for å gjøre dette, sier Bakke-jensen.

Ifølge forsvarsmi­nisteren skiller årets operasjon seg vesentlig fra fjorårets. – I fjor skulle vi reise ned med 100–120 personer og stå for en stor operasjon. Det hadde vi ikke støtte til. Nå skal svenskene ned med en spesialsty­rke, og vi deltar med et begrenset antall soldater, sier Bakke-jensen.

Også Huitfeldt i Ap understrek­er at dette er noe helt annet enn styrkebidr­aget regjeringe­n først foreslo.

– Jeg har ikke vært tilhenger av at Norge sender et stort og eget styrkebidr­ag til Mali. Det vil binde opp mange ressurser, og jeg har derfor ment at vi heller bør prioritere vår innsats andre steder, sier Huitfeldt. Hun fortsetter: – Noe jeg mener vi skal prioritere mer av i tiden fremover, er nordisk samarbeid.

Rødt krever redegjørel­se

Rødt reagerer på sin side kraftig på beslutning­en om å sende soldater til Mali.

– Forsvaret skal forsvare Norge, ikke militærkup­pregimer i utlandet. Nato-krigen mot Libya har allerede destabilis­ert store deler av Afrika, inkludert Mali, og mer vestlig krigføring skaper bare mer lidelse for befolkning­en, sier Seher Aydar, Rødts vara på Stortinget og 2.-kandidat på Oslolisten.

Heller ikke Frp støtter regjeringe­n. – Mali er en tidligere fransk koloni og en utfordring Frankrike selv må ta ansvar for å løse. Her tar forsvarsmi­nisteren en stor risiko. Hvis Norge mister soldater i Mali, er det han som står ansvarlig, for dette er ikke en konflikt vi er en del av, sier Frps utenrikspo­litiske talsperson, Christian Tybring-gjedde.

Anniken Huitfeldt (Ap), leder for utenriks- og forsvarsko­miteen

 ?? Foto: Michel Euler, AP/NTB ?? Deler av den europeiske innsatssty­rken i Mali, kjent som Takuba, paraderer på Champs-elysees i Paris på den franske nasjonalda­gen, 14. juli. Nå skal også Norge delta i den styrken.
Foto: Michel Euler, AP/NTB Deler av den europeiske innsatssty­rken i Mali, kjent som Takuba, paraderer på Champs-elysees i Paris på den franske nasjonalda­gen, 14. juli. Nå skal også Norge delta i den styrken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway