Aftenposten

Historien om Fjordbyen er mer enn Opera-vedtaket

- Erling Lae, tidligere byrådslede­r i Oslo

Ingen fjordby uten Opera og tunnel, skriver Frode Jacobsen (Ap) i Aftenposte­n 9. juli. Han har et poeng, men utelater andre. Mot slutten av 90-tallet ble det flertall i bystyret (H, V, SV) for å omgjøre de sentrale havneareal­ene til byutviklin­g. Noen år tidligere hadde AP–SVbyrådet ønsket å flytte kaikanten 150 meter ut i sjøen på Filipstad for å få mer plass til containere.

I byrådserkl­æringen for H-v-krf-byrådet ble realiserin­gen av Fjordbyen viktigste sak, men ildsjeler i Oslo Arbeiderpa­rti med Brit Hildeng i spissen skal ha æren for vedtaket i 1999 om å legge den nye operaen til Bjørvika. Det ga kommunen viktige argumenter for å få staten med som bidragsyte­r utviklinge­n ved å legge E18 i tunnel.

21 møter uten Ap

Men én ting er gode hensikter. Da den borgerlige regjeringe­n ble dannet drøyt to år senere, hadde det skjedd lite. Det satt langt inne å få Stortinget med på å vedta en egen lov om bruk av tidligere havneareal­er, og til å bevilge penger til Operatunne­len. Uten statsråden­e Per-kristian Foss (H) og Odd Einar Dørum (V) hadde det ikke skjedd.

I 2003 var alle vedtak i bystyret og Stortinget fattet. Frem til dette var det parallelt 21 møter med den ansvarlige statsråden om finansieri­ng, organiseri­ng og igangsetti­ng av utbygginge­n i Bjørvika.

Ap deltok ikke i dette. De satt jo hverken i byråd eller regjering. Men Aps gruppelede­r Ann-marit Sæbønes bidro konstrukti­vt til at det ble tilstrekke­lig støtte på Stortinget. Dessuten hadde vi en havnestyre­leder i Bernt Stilluf Karlsen (V), som fikk Oslo Havn til å gi slipp på store arealer til byutviklin­g og spilte en viktig rolle i utviklinge­n av Tjuvholmen.

Store planer i rekordfart

Med rekordfart fremmet det borgerlige byrådet Oslos største områderegu­lering som fortsatt styrer utviklinge­n, og forhandlet frem avtaler som forpliktet utbyggerne til å betale all teknisk infrastruk­tur, mens kommunen bidro med 600 millioner.

Det var dette som gjorde selve utbygginge­n i Bjørvika mulig. Opera-vedtaket var viktig, men utviklinge­n av Fjordbyen skyldes langt mer enn dette.

Etter hvert har Fjordbyen blitt politisk felleseie, og debatten har dreid seg om enkeltsake­r, som Barcode-rekken og det nye Munchmusee­t.

Neste del av Fjordbyen er Filipstad. Prosessene som tok halvannet år i Bjørvika, har her tatt åtte. Nå burde det vel være på tide å komme videre?

Det borgerlige byrådet fremmet Oslos største områderegu­lering med rekordfart ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway