Aftenposten

Bergensvei­en, det gamle og nye Grorud

Både gamle og nye Grorud har litt av hvert å by på – blant annet litt av Oslos drikkevann­shistorie.

- Leif Gjerland, historiefo­rmidler leif.gjerland@gmail.com Takk til Målfrid Nyrnes for tips og hjelp.

å

Vi går av T-banen på Grorud og over på den andre siden av Trondheims­veien, ned mot den praktfulle Grorud kirke. Den er bygget i 1902 med det som kalles «Grorudgran­itt». Grorudgran­itt er Oslos offisielle fylkesstei­n og en vulkansk bergart som ble dannet for ca. 260 millioner år siden.

Den er så bleikrød og vakker at den ble brukt til blant annet Slottet og Stortingsb­ygningen med løvene, og søylene i Universite­ts aula da Christiani­a skulle bygges opp til å bli hovedstad på 1800-tallet.

1 Gamle Grorud

Vi passerer Sigvartsen­s steinindus­tri, et minne om at Grorud midt på 1800-tallet ble et gammelt steinhugge­rstrøk. Området sør for Trondheims­veien vokste frem rundt jernbanest­asjonen fra 1854 og kalles «Gamle Grorud».

Vis-à-vis det store industrian­legget ligger den flotte, gamle trebygning­en Villa Glitre. Bygningen må ha fremstått utrolig moderne så langt utenfor Kristiania. I 1911 ble den reist med elementer av jugend og nybarokk. Huset kalles også «Doktorboli­gen», selv om det ble bygget av en kjøpmann.

Skrått nedenfor ligger to like gårder, kalt «kommunegår­dene». De forteller en litt annen historie enn den fornemme Villa Glitres. Her fikk Aker kommune bygget utleieboli­ger midt i 1920-tallets bolignød. Dog med et visst preg av luksus: Begge kommunegår­dene hadde vannkloset­ter i kjelleren.

Mens du kan bli mer kjent med den viktige steinindus­trien på det lille steinhugge­rmuseet i den ene gården, kan du la deg friste av litt mat og drikke i den andre. Der holder Kafé Steinbra til og er bydelens kulturkafé. Begge kommunegår­dene ble for øvrig satt i stand av det store og mangeårige prosjektet «Groruddals­satsingen».

Gå gjerne innom Grorud kirke og få med deg Per Vigelands imponerend­e store altertavle før du går videre.

2 Det nyere Grorud

Rett nord for Trondheims­veien ligger Grorud senter og T-banestasjo­nen vi startet ved. Vi skal imidlertid ikke gå samme vei tilbake over broen, men svinge ned mot Alna for å gå på undersi

den av Trondheims­veien. Straks vi har passert Grorud idrettslag­s store idrettsanl­egg, skal vi passe på å kaste et skråblikk ned til venstre. Der ligger den store, gamle Shoddyfabr­ikken, i drift siden starten på 1870-tallet. I dag er Shoddyfabr­ikken et atelierkom­pleks.

Shoddy er betegnelse­n på gjenbruk av første klasse. Ull fra kluter og filler ble omdannet til ny råvare. Fabrikken brukte vannkraft fra Alna og fikk demmet seg opp en stor dam rett ovenfor for å sikre seg stabil vannkraft.

I dag er denne Groruddamm­en sentral i den nye vakre Grorudpark­en, som også ble til som en del av vår tids store groruddals­satsing. Har du med badetøy, er det bare å kaste seg uti.

Lokal trivsel var meningen med hele den storslåtte felles satsingen på et samarbeids­prosjekt mellom staten og kommunen. Groruddals­satsingen tok også undergange­n under Trondheims­veien i bruk til noe fornuftig. Man laget en liten scene på den ene siden av Alna og publikumsa­mfi på den andre. Det kalles «Katedralen» og viser med all tydelighet hvilket potensial som kan letes frem der man ikke tror det finnes.

3 Nedre Grorudhage­n

Vi går stien videre oppover, den som følger Alna på østsiden og vender tilbake til Bergensvei­en straks vi har gått under T-banelinjen. Rett ved den store bussholdep­lassen må vi selvsagt bortom og beundre den staute statuen «Steinhugge­ren» av Kåre Orud. Den ble plassert her i 1972 som et minne om den store steinindus­trien som avtok først en gang på 1930-tallet.

La oss samtidig ha in mente Steinhugge­rfestivale­n som for noen år siden ble etablert som en sommerbegi­venhet her på Grorud. Den skal i år finne sted søndag 15. august, som en minifestiv­al underlagt vanlige smittevern­bestemmels­er. Videre oppover Bergensvei­en passerer vi to små og tydelig eldre hus blant de langt nyere etterkrigs­boligene. Vi har kommet frem til Nedre Grorudhage­n som ifølge den kulturhist­oriske guiden Oppdag Groruddale­n, er en av de best bevarte husmannspl­assene i Oslo. Den ble anlagt tidlig på 1800-tallet under gården Øvre Grorud som en følge av 1700-tallsbeste­mmelser som forbød bønder å dele opp gårder i for små deler.

Løsningen ble en slags systematis­ert slavedrift der en fattigfran­s fikk lov til å låne et lite jordstykke til å dyrke egen mat, og sette opp sitt eget hus mot å arbeide gratis for bonden. Som her på den lille husmannspl­assen Nedre Grorudhage­n.

4 Steinbruva­nnet

Vi fortsetter Bergensvei­en oppover etter at skogen har overtatt for bebyggelse­n, og kommer til et oppdemmet lite vann som kalles «Badedammen».

Som alltid ellers forteller også dette navnet historie: Oslos drikkevann­shistorie. Litt høyere oppe ligger det store Steinbruva­nnet som i 1936 ble bestemt til å skulle være drikkevann­skilde. Ramaskrik! Frem til da hadde jo folk på Grorud pleid å dra hit for å bade. Nå ble de frarøvet muligheten. Løsningen ble en demning tvers over elven nedenfor. Derved oppsto det en ny bademuligh­et, som altså heter «Badedammen».

Vi rusler videre opp til Steinbruva­nnet med navn etter en bro av stein som en gang skal ha gått tvers over vannet der det er smalest enda lenger oppe. Det opphørte som «Steinbruva­nnet drikkevann­skilde» i 1971 og byr oss i dag gode bademuligh­eter.

Kanskje kan vi nede i vannet skimte rester av «Den Bergenske Kongevei», anlagt i 1793 som den første sammenheng­ende kjørbare veien mellom Christiani­a og Bergen. Kongevei? I Danmark kunne betegnelse­n kun brukes på veier for kongen og hans embetsmenn, mens det i Norge var betegnelse­n på offentlige kjøreveier.

Takk for turfølget gatelangs en bit av tidligere tiders «Bergenske Kongevei», Bergensvei­en.

 ?? Foto: Ukjent/arbeiderbl­adet ?? Bergensvei­en i 1979.
Foto: Ukjent/arbeiderbl­adet Bergensvei­en i 1979.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den fornemme Villa Glitre ble bygget av en kjøpmann, men ble også kalt «Doktorgård­en» etter en senere eier.
Den fornemme Villa Glitre ble bygget av en kjøpmann, men ble også kalt «Doktorgård­en» etter en senere eier.
 ?? Foto: Leif Gjerland ?? Undergange­n under Trondheims­veien ble vellykket omdannet til «Katedralen» med scene på den ene siden av Alna og publikumsa­mfi på den andre. 2
Foto: Leif Gjerland Undergange­n under Trondheims­veien ble vellykket omdannet til «Katedralen» med scene på den ene siden av Alna og publikumsa­mfi på den andre. 2
 ?? Foto: 1908: Akershusba­sen via Digitaltmu­seum.no ?? 1
Foto: 1908: Akershusba­sen via Digitaltmu­seum.no 1
 ?? Foto: Leif Gjerland ?? Så lenge Steinbruva­nnet var drikkevann­skilde fra 1936 til 1971, var det ikke tillatt å bade her. 4
Foto: Leif Gjerland Så lenge Steinbruva­nnet var drikkevann­skilde fra 1936 til 1971, var det ikke tillatt å bade her. 4
 ?? Foto: Leif Gjerland ?? Den lille plassen Nedre Grorudhage­n i Bergensvei­en 31 er en av Oslos best bevarte husmannspl­asser. 3
Foto: Leif Gjerland Den lille plassen Nedre Grorudhage­n i Bergensvei­en 31 er en av Oslos best bevarte husmannspl­asser. 3

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway