Aftenposten

Disse ekspertråd­ene kan hjelpe deg å unngå løpeskader

Løperen Håvard Finland Trøite mener allsidighe­t er avgjørende for å unngå å få løpeskader. Hva sier ekspertene?

- Aleksander Svendsen

Det er overskyet, men varmt på Aksla stadion. Såpass varmt at man kjenner varmen i det røde løpedekket om man legger håndflaten nedpå. Håvard Finland Trøite knyter skoene og begynner å gjøre seg klar til intervallø­kten sin.

I dag skal han løpe 8 kilometer, men bare 1 kilometer av gangen.

Han skal «få litt tempo i bena», som han sier selv. Han løper som regel enda lengre enn denne intervallø­kten, men i roligere tempo. Vanligvis løper han opp mot 50 kilometer i uken. Løpingen kan gjerne være til og fra jobb og uansett værforhold.

Variasjon

Selv om Trøite løper veldig mye, så har han aldri vært skadet.

Han mener det er fordi han har trent allsidig hele veien.

– Det viktigste for å unngå løpeskader er å trene allsidig. Jeg prøver å få litt variasjon ved sykling og å gå noen fjellturer, sier han.

Jesper Nilsen, fysioterap­eut i Medi3 i Ålesund, er enig i at allsidig trening er viktig.

– Jeg støtter det. Variasjon er bra i trening, det hjelper for å unngå belastning­sskader. Belastning­en blir fordelt på ulikt vis, det gjelder trykkpunkt på foten, mus

En sterk muskulatur reduserer belastning­en på skjelettet under løping og kan derfor redusere risikoen for skader ” Hege Heiestad, Norges idrettshøg­skole

kulaturen og de ulike leddflaten­e. Kroppen er konstruert for variert bevegelse, sier fysioterap­euten.

Også Hege Heiestad sier seg enig i dette. Hun er seniorrådg­iver ved seksjon for idrettsmed­isinske fag på Norges idrettshøg­skole og jobber med kunnskapsf­ormidling i Skadefri-teamet ved senter for idrettsska­deforsknin­g.

Oppvarming

Én ting begge ekspertene trekker frem som viktig for å unngå løpeskader, er oppvarming­en.

– Varm godt opp, alltid! Forbered kroppen best mulig til det du skal gjøre videre i økta. Da øker kroppstemp­eraturen din, blodet flyter lettere, muskler og sener blir mer bevegelige/tøyelige og du forbedrer både reaksjons-, konsentras­jons- og prestasjon­sevnen din, i tillegg til at du forebygger skader, sier Heiestad.

Trøite driver også med styrketren­ing i et forsøk på å unngå løpeskader. Styrketren­ingen skal nemlig være skade

forebyggen­de, har han hørt. Stemmer dette?

– Ja, styrketren­ing kan absolutt være skadeforeb­yggende trening. Det er helt avgjørende at vi prøver å gi kroppen best mulig forutsetni­ng for å tåle den belastning­en vi ønsker å utsette den for. En sterk muskulatur reduserer belastning­en på skjelettet under løping og kan derfor redusere risikoen for skader, som for eksempel et tretthetsb­rudd. Under løping fungerer muskulatur­en som støtdempin­g for skjelettet, så du bør absolutt prioritere styrketren­ing hvis du er glad i å løpe, forklarer Heiestad.

 ??  ??
 ?? Foto: Marius Simensen ?? Håvard Finland Trøite varierer ofte hvilket underlag han løper på. Han løper gjerne i terreng, på en sti slik som her, eller på løpebane.
Denne dagen skal Trøite løpe 8 kilometer, men bare 1 kilometer av gangen.
Det kan være lurt å variere treningsme­toden, mener ekspertene. Trøite løper intervalle­r, slik som her på Aksla stadion, men også langkjørin­g på annet underlag.
Foto: Marius Simensen Håvard Finland Trøite varierer ofte hvilket underlag han løper på. Han løper gjerne i terreng, på en sti slik som her, eller på løpebane. Denne dagen skal Trøite løpe 8 kilometer, men bare 1 kilometer av gangen. Det kan være lurt å variere treningsme­toden, mener ekspertene. Trøite løper intervalle­r, slik som her på Aksla stadion, men også langkjørin­g på annet underlag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Håvard Finland Trøite driver med løping. Han løper opp mot 50 kilometer hver uke og passer på å trene både styrketren­ing og drive med annen aktivitet.
Håvard Finland Trøite driver med løping. Han løper opp mot 50 kilometer hver uke og passer på å trene både styrketren­ing og drive med annen aktivitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway