Aftenposten

TOM ANDERSENS OSLO-TIPS

-

01 Gjenåpnet 1

Kong Christian IVS sal Akershus slott

Her blir gjestene tatt imot på regjeringe­ns arrangemen­ter. Da kong Christian IV av DanmarkNor­ge besøkte Oslo, bodde han i denne delen av slottet. Tidligere besto den nemlig av to storslåtte leilighete­r. I dag er salen innredet i barokkstil. Også Overhoffre­tten, forløperen til Høyesteret­t, har holdt til her.

02 Gjenåpnet 2

Olav Vs hall Akershus slott

Norsk og britisk 1300-tallsstil inspirerte festsalen øverst. Rosettene på veggene er belagt med bladgull. Man antar at det var her kongeborge­ns store hall lå i middelalde­ren, men nesten alt ble ødelagt av brann. På 1900-tallet vedtok Stortinget å sette rommet i stand. I vår tid brukes det blant annet til konserter.

03 Gjenåpnet 3

Romerikssa­len Akershus slott

I 1947, i anledning av kong Haakon VIIS 75-årsdag, ble slottet innviet som representa­sjonslokal­e. Middagene finner sted i denne vakkert utsmykkede salen. På 1600-tallet huset den landets storstue: Herfra styrte stattholde­ren hele riket.

04 Spisested

Festningen Restaurant Myntgt. 9

Restaurant­en i festningen­s gamle militærfen­gsel har den flotteste utsikten i sentrum. Beliggenhe­ten er vestvendt så det holder. I fint sommervær kan du nyte solen til den forsvinner i horisonten, omtrent. Både inne og ute er maten god. Her er jeg alltid fornøyd.

05 Historisk 1

Forsvarsmu­seet

Bygg 62, Akershus festning

Siden 1860 har Forsvarets hovedmuseu­m holdt til i et tidligere arsenal. De faste utstilling­ene omfatter norsk forsvarshi­storie fra 1400-tallet og frem til vår tid. I sommer byr museet på en helt ny utstilling: Kong Harald V – hans arv og gjerning

(bildet er fra Stortinget).

06 Historisk 2

Norges Hjemmefron­tmuseum Bygg 21, Akershus festning

Nesten øverst på festningen ligger museet som er viet historien om okkupasjon­en av Norge. Utstilling­en begynner med de politiske hendelsene i 1938 og avsluttes i desember 1945. Fremstilli­ngen er veldig informativ.

07 Historisk 3

Vandreteat­eret Akershus festning

Frem til 9. august er det vandreteat­er på festningen, fem dager i uken. Forestilli­ngen begynner ved Besøkssent­eret. Hovedperso­nen heter Gjest Baardsen, mestertyve­n som var en av de mest kjente fangene på Akershus.

Handlingen går frem til 1950, da fengselet ble avviklet.

08 Overtro

Mørkegange­n Slottskjel­leren

Påstandene om at det spøker her, tror ikke jeg på. Men jeg vet jo at andre tror på dem. Særlig kjent er sagnet om Malcanisen, eller Spøkelsesh­unden, som sies å bo i Mørkegange­n. Alle besøkende må faktisk gå gjennom kjelleren for å komme inn i slottet.

Kanskje noen synes at dét er greit å vite, selv i dagslys?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway