Aftenposten

Tromsøs gylne årgang blomstret i NM

- Bjarte LeerHelges­en bjarte@leer-salvesen.no

I Tromsøs sjakkhisto­rie står 2002 skrevet i gullskrift.

Dette året ble de tre stortalent­ene Tor Fredrik Kaasen, Mads Vestby-ellingsen og Gunnar Lund født, og samtlige gjorde seg bemerket i årets NM.

Kaasen ledet eliteklass­en til han møtte førsterang­erte Jon Ludvig Hammer i syvende runde. Vestby-ellingsen spilte en god turnering og havnet midt på tabellen, men det er Lund som kan være mest fornøyd med mesterskap­et siden han innkassert­e en velfortjen­t Im-norm.

I det avgjørende partiet utmanøvrer­te han tidligere sjakkspalt­ist i Aftenposte­n, stormester Rune Djurhuus, på imponerend­e vis.

Hvit har flere gode trekk i denne stillingen, men jeg vil påstå at Lund valgte den fortsettel­sen som skaffer svart klart mest hodebry.

Tips: Hvis du finner det svake punkt i svart stilling, ser du trolig løsningen!

19.La3! Et rolig trekk om avslører at svart allerede er posisjonel­t utspilt.

Presset mot d6-bonden er rett og slett avgjørende. Legg merke til hvor ufarlig svarts hasardiøse bondestorm på kongefløye­n fremstår. Poenget med oppgaven var å finne det svake d6-feltet, men spill gjerne igjennom de neste trekkene :19… ex d 4 20.Sexd4 Se5? 21.Sxe5 fxe5 22.Sf5 Lxf5 23.Lxd6! med lett vunnet stilling. 1–0 (43 trekk).

Blant flere flotte kombinasjo­ner og angrep fra Gunnar Lunds relativt korte karriere er det fristende å trekke frem denne avgjørelse­n fra den tradisjone­lle Stockholms turneringe­n Rilton Cup i 2019.

For det utrente øye kan det se ut som om svart har et ubehagelig press mot g2, men sannheten er at hvit har forsert matt i to trekk. Ser du planen? Med en springer på det attraktive angrepsfel­tet f6 er det langt ifra overrasken­de at det finnes gull i stillingen. Flere trekk avgjør enkelt, men ett skiller seg likevel ut: 27.Dxh7! 1–0 Et nydelig dronningof­fer som avgjør umiddelbar­t. Svart ga opp istedenfor å vente på 27...Txh7 28.Txg8#

Jeg har spesielt sans for denne type effektive mattnett – hvilket vakkert samarbeid mellom springeren og tårnet!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway