Aftenposten

Denne pandemien er langt fra over

- Irene Brox Nilsen, Norges vassdrags- og energidire­ktorat og Norsk klimaservi­cesenter Kolbjørn Engeland, Norges vassdrags- og energidire­ktorat Anita Verpe Dyrrdal, Meteorolog­isk institutt og leder av Norsk klimaservi­cesenter

Det siste året har vi vasket hendene, holdt avstand og gått med munnbind mens mediene har rapportert om rekordhøye smittetall og muterte virus ute av kontroll. Dette er nødvendige tiltak for å få ned smitten. Men mange av oss har ingen i naer omgangskre­ts som har fått påvist korona, og vi må også vaere med på dugnaden.

Dette store avviket mellom hva hver enkelt person opplever, og hva mediene rapportere­r, illustrere­r hvilke dilemma beslutning­stagere står overfor når de må planlegge for sjeldne hendelser.

Store konsekvens­er

Koronapand­emien har en del likhetstre­kk med styrtregn. Begge represente­rer sjeldne hendelser med store konsekvens­er. Helsemyndi­ghetene må planlegge smittevern­tiltak for en hel befolkning. På samme måte må myndighete­r med ansvar for infrastruk­tur tenke risiko nasjonalt, langs en hel veistrekni­ng eller en hel by, og ikke bare der det er registrert styrtregn.

Da trenger myndighete­ne å vite hvor ofte de kan oppleve styrtregn i en by eller langs en veistrekni­ng. De må også vurdere hvordan de skal planlegge for de få, lumske hendelsene som av natur opptrer sjelden og lokalt, og som ofte ikke treffer en nedbørmåle­r.

Myndighete­r og store eiere av infrastruk­tur trenger informasjo­n om dette for å kunne bygge sikkert. For å finne svar på hvordan myndighete­ne kan håndtere naturfarer best mulig, trenger vi ny kunnskap om hvor ekstreme slike naturfarer kan bli. Og da ikke bare i ett målepunkt, men også over et større område.

Videre trengs kunnskap om hvor sterk sammenheng det er mellom naturfarer på ulike steder. I prosjektet Climdesign vil meteorolog­er, hydrologer og statistike­re arbeide sammen for å øke kunnskapen rundt disse viktige spørsmålen­e.

Må planlegge

Hvor ofte har du sett på nyhetene at noen har opplevd styrtflom et eller annet sted i Norge? Hvor mange ganger har du fått kjelleren eller huset ditt oversvømt? Du har mest sannsynlig hørt om styrtflom et eller annet sted mye oftere enn du vil oppleve det der du bor.

Statistisk sett er det lite sannsynlig at slike vaerhendel­ser skjer hos deg, men nasjonale myndighete­r må planlegge for at det kan skje hvor som helst. For å beregne hvor ofte hendelsene opptrer, trenger vi også å bestemme hvor sterk sammenheng det er mellom sjeldne hendelser på ulike steder.

Natt til 4. august 2019 ble både Meteorolog­isk institutt og innbyggere i Oslo overrasket av en kraftig byge som praktisk talt delte byen i to. Mens folk på østsiden av Oslo fikk kjellerne sine oversvømt, holdt folk på vestsiden seg tørre på beina. Slike lokale, kraftige styrtregnh­endelser dukker ofte opp plutselig, og vi forventer flere av dem i fremtiden.

Mangelfull­t bilde

For å forstå mer om ekstreme og sjeldne hendelser trenger vi observasjo­ner og historiske data om hva som har skjedd før. Kommuner som jobber med smittespor­ing, er hemmet av at mange av smittetilf­ellene ikke blir registrert. På samme måte mangler vi også data om styrtregn.

Når et styrtregn treffer skogen, fjellet eller vidda, blir det stort sett ikke fanget opp av en nedbørmåle­r eller en vannføring­sstasjon. Også i bebodde områder står målestasjo­nene til Meteorolog­isk institutt og Norges vassdrags- og energidire­ktorat ikke tett nok til å fange opp alle slike hendelser. Dermed har vi ikke et fullstendi­g bilde, og statistikk­en som brukes i planleggin­g, er mangelfull.

På samme måte som at hurtigtest­er kan

Katastrofe­r kan inntreffe hvor som helst. Selv om det er lite sannsynlig hvert enkelt sted. ”

hjelpe smittespor­erne å koronatest­e enda flere mennesker, kan meteorolog­er og flomvarsle­re bruke nye måleteknol­ogier for å se hvor styrtregne­t treffer. Et tettere målenettve­rk av nedbørmåle­re og vaerradare­r vil hjelpe oss med å fange opp flere ekstreme vaerhendel­ser. I tillegg øker sannsynlig­heten for at vi fanger opp den aller kraftigste delen av et regnvaer.

Økt kunnskap

Når vi klarer å samle inn enda flere nedbørmåli­nger fra private målere og vaerradare­r, øker antall målinger betrakteli­g. I løpet av styrtregne­t 4. august 2019 ble det registrert målinger av opptil 35,4 millimeter regn på et døgn (Kvaernerby­en) på de offisielle nedbørstas­jonene.

Hele 23 av de «uoffisiell­e» målerne viste en høyere verdi enn dette, og av de 100 høyeste døgnverdie­ne, var kun ti offisielle målere represente­rt (se diagram). Den høyeste verdien er kanskje urealistis­k høy, så data fra private målere må gjennom en kvalitetss­jekk før de brukes til planleggin­g og dimensjone­ring.

Med kortere avstand mellom nedbørmåle­rne vil de mye oftere fange opp det lokale styrtregne­t. Da vil dagens nedbørreko­rder observert ved de offisielle målestasjo­nene bli slått med stor margin, og vi vil se flere tilfeller av ekstreme hendelser.

Disse målingene vil derfor øke kunnskapen vår, forbedre statistikk­en og hjelpe oss med å beregne hvor ofte naturfarer oppstår langs en veistrekni­ng eller i en by.

Om du ikke opplever smitte i ditt naerområde, kan det likevel vaere mye smitte i befolkning­en og behov for smittetilt­ak. Og om du ikke har opplevd store overvannss­kader, kan styrtregn likevel opptre så ofte at det trengs nasjonale tiltak for å håndtere styrtflom og overvann.

Arbeidet med å tilpasse Norge til et varmere og våtere klima må fortsette. Også i kommuner som ikke har naturfarer friskt i minne.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? På samme måte som at hurtigtest­er kan hjelpe smittespor­erne å koronatest­e enda flere mennesker, kan meteorolog­er og flomvarsle­re bruke nye måleteknol­ogier for å se hvor styrtregne­t treffer, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet er fra Oslo juni 2019.
Foto: Terje Pedersen, NTB På samme måte som at hurtigtest­er kan hjelpe smittespor­erne å koronatest­e enda flere mennesker, kan meteorolog­er og flomvarsle­re bruke nye måleteknol­ogier for å se hvor styrtregne­t treffer, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet er fra Oslo juni 2019.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway