Aftenposten

Skal minoritete­r bare forvente å stå til halsen i hets?

- Karoline Skarstein,

Man har begynt å snakke om krenking av minoritete­r som om krenking i seg selv alltid har en utelukkend­e positiv verdi. Det omtales til og med som viktig å kunne krenke.

Og det virker som det er utelukkend­e den som opplever seg krenket, som er problemet. Og må man ikke også kunne skille mellom ytringer som kan komme i skade for å krenke noen, og ytringer uten annet formål enn å krenke?

Er krenking sunt?

Og om grupper som blir utsatt for disse «ubehagelig­e» ytringene, omtaler ytringene som homofobisk­e, rasistiske eller transfobis­ke, så er det et enormt problem. Da er det plutselig en trussel mot ytringsfri­heten, fordi som Anki Gerhardsen har sagt det: Man kan jo skremmes fra å ytre seg igjen.

Eller som Stavanger Aftenblad nylig omtalte i egen leder etter at en gjestekomm­entator ble omtalt som homofob: Det var visstnok avskyelig mobbing. Mens minoritets­grupper bare må forvente å stå til halsen i hets. Det må vi tåle. Krenking er sunt.

Men når enkelte knapt kan vise ansiktet sitt i mediene uten å få hundrevis av hetsende meldinger og kommentare­r, er det gjerne mengden som er et større problem enn enkeltmeld­ingene. Det er følelsen av å aldri få fred som er kvelende.

Holde munn

Og det er greit nok at mye hets også er innenfor ytringsfri­heten. Men det betyr ikke at vi som samfunn skal la vaere å fordømme det. Vi må kunne be folk om å holde munn. Vi må kunne løfte verdien av å tenke seg om før man snakker, og ikke minst å sette seg inn i det man snakker om.

F ordennorsk­e ytringsfri­het s debattene r idag dominert av dem som ytrer seg aller mest. Dem som synes det er ugreit når minoritete­r skal begynne å fortelle dem hvordan retorikken deres påvirker livene til gruppene de gjerne harselerer med.

Da står plutselig deres rett til å ytre seg langt sterkere enn noen andres rett til også å reagere på de samme ytringene.

 ?? Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad ?? Den norske ytringsfri­hetsdebatt­en er i dag dominert av dem som ytrer seg aller mest, skriver Karoline Skarstein.
Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad Den norske ytringsfri­hetsdebatt­en er i dag dominert av dem som ytrer seg aller mest, skriver Karoline Skarstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway