Aftenposten

Oslo sør-satsing må ikke drukne i byråkrati

-

Penger som er bevilget fra stat og kommune til «Oslo sør-satsingen» i Søndre Nordstrand, blir stående på bok. Det har ikke latt seg gjøre å bruke opp alle avsatte kroner til naermiljøt­iltak for Mortensrud og andre belastede områder.

Som Aftenposte­n rapportert­e onsdag, har bevilgning­ene vaert større enn den gjennomfør­te pengebruke­n siden oppstarten i 2018. I år er 51,4 millioner kroner fortsatt ubrukt av en pott på 111 millioner.

Mortensrud sliter med gjengkrimi­nalitet, dårlige skoleresul­tater og høy arbeidsled­ighet. Høyres bystyrerep­resentant Mehmet Kaan Inan bor selv på Mortensrud. Han finner det ubegripeli­g at midler havner på sparekonto mens sosiale behov tårner seg opp.

Frustrasjo­nen er lett å skjønne, men det store bildet må ikke mistes av syne. Det viktigste for Søndre Nordstrand, som for andre bydeler, er de ordinaere bevilgning­ene til skoler, barnehager og andre sosiale tjenester. De store pengene ligger der. Områdesats­ingen til saerlig belastede områder kommer på toppen av dette.

I utgangspun­ktet er det ingen skandale hvis ubrukte prosjektmi­dler føres over fra et år til det neste. Verre er det hvis satsingen bremses av sommel og byråkrati. Det er absolutt ikke meningen, ifølge en programbes­krivelse som i februar i fjor ble

❝ Når satsingen nå evalueres, må rommet for de helt konkrete, små ideene vies plass

signert av byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og davaerende kommunalmi­nister Nikolai Astrup (H).

«De ekstraordi­naere midlene skal gi rom for å teste ut nye måter å jobbe på, med utprøving og utvikling, prøving og feiling, slik at de offentlige tjenestene blir bedre og mer treffsikre», heter det der. Og mens tradisjone­ll stedsutvik­ling «ofte skjer i ovenfra-og-nedprosess­er», er en områdesats­ing «i større grad styrt av behov og ønsker nedenfra, fra innbyggern­e som bor i området».

Men så kommer avsnitt som formelig støver av byråkrati: Områdesats­ingens tre delprogram­mer for henholdsvi­s naermiljø, oppvekst/utdanning og sysselsett­ing har hvert sitt programsty­re med en programsty­releder og deltagere fra «bydeler, etater, direktorat­er og byrådsavde­linger».

Etter samorganis­ering av alle områdesats­ingene i Oslo fra 2019 har satsingen fått «et komplekst aktørbilde der en rekke aktører på tvers av både sektorer og administra­tive nivåer vil måtte ha ulike roller og oppgaver i forbindels­e med gjennomfør­ingen av satsingen».

Det er ikke bare-bare, saerlig ikke for mennesker i sosialt utenforska­p, å sende de gode ideene nedenfra og opp i disse strukturen­e. Når satsingen nå evalueres, må rommet for de helt konkrete, små ideene vies plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway