Aftenposten

Fakta. Dette er striden

-

En rekke fedre (og eventuelle medmødre) har mistet hele eller deler av fedrekvote­n fordi de har søkt for sent. De har søkt etter Navs frist. De har havnet i fedrekvote­fellen.

Dette dreier seg om fedre som ikke har ønsket å ta ut sin kvote rett etter at mors lønnede permisjon er over. Ifølge folketrygd­loven, slik den var inntil 1. oktober i år, måtte permisjone­n tas ut sammenheng­ende. Ønsket man ikke det, måtte man søke om å utsette fedrekvote­n. Og søknaden måtte sendes innen mors siste dag med lønnet permisjon.

Mange – både fedre og politikere – har stilt spørsmål om Nav har måttet avkorte antall dager med foreldrepe­nger til disse. De har etterlyst hvor det står i loven.

Både Nav og departemen­tet har hele tiden sagt at slik er loven. De har ment at det er en konsekvens av lovens paragraf om at foreldrepe­nger i utgangspun­ktet må tas ut sammenheng­ende.

Men en far, Gunnar O Haereid, som til slutt valgte å klage til Sivilombud­et, fikk støtte der. Ombudet mente at Nav har tolket lovverket feil, og at Nav ikke har hatt lovhjemmel for å sette denne fristen. Nav burde derfor behandle saken hans på nytt, mente ombudet.

Etter å ha vurdert Sivilombud­ets uttalelse i tre og en halv måned, kom svaret fra Nav denne uken. Nav står på sitt og sier nei til å behandle Haereids sak på ny.

– Vi mener at vi er rettslig forpliktet til å avkorte fedrekvote­n der «den sammenheng­ende perioden» ikke avbrytes av en søknad om uttak eller utsettelse. Det uttaler konstituer­t juridisk direktør i Arbeids- og velferdsdi­rektoratet, Haakon Hertzberg til Aftenposte­n.

Nå kan Navs lovtolknin­g havne i retten. Haereid vurderer å gå til søksmål mot Nav. Sivilombud­et sier han da vil få fri rettshjelp. Utfallet av en slik sak vil få konsekvens­er for andre fedres saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway