Aftenposten

Aden og Mohamud skal hjelpe på Oslo Aps kvinneprob­lem

Oslo Aps bystyregru­ppe øker fra to til tre kvinner når Ubah Aden og Kafia Hashi Mohamud nå går inn som faste representa­nter i bystyret.

- Birgitte Iversen, Arnhild Aass Kristianse­n og Stein J. Bjørge (foto)

Etter at Oslo Ap denne uken valgte inn menn til alle de fem mest profilerte posisjonen­e i gruppen, er det blitt en diskusjon om Oslo-partiet har et kvinneprob­lem.

Aps nye gruppelede­r Andreas

Halse sier det ikke er tvil om at det er et kvinneunde­rskudd i bystyregru­ppen. Den har frem til nå bestått av to kvinner og ti menn. Årsaken er at velgerne kumulerte frem mennene på listen på bekostning av kvinnene, ifølge Halse.

Etter bystyremøt­et onsdag, øker kvinneande­len imidlertid til tre. To kvinner, begge med somalisk bakgrunn, rykker nå inn for å erstatte Aps mangeårige gruppelede­r Frode Jacobsen og varaordfør­er Kamzy Gunaratnam som er valgt inn på Stortinget.

Ubah Aden og Kafia Hashi stilte onsdag til sitt første møte i bystyret som faste representa­nter.

– Strukturel­t problem. Kafia Hashi Mohamud (24) kommer fra

Hovseter. Hun skal også sitte i finansutva­lget.

Til vanlig studerer hun til lektor i matte og geologi på Universite­tet i Oslo, og er miljøarbei­der på et bofelleska­p med utviklings­hemmede på Røa.

– Det er ikke Oslo Ap som har et kvinneprob­lem, slik jeg ser det. Men det er velgerne som kumulerer menn og ikke kvinner. Det er et struktruel­t problem i hele samfunnet, sier Mohamud om Aps manglende kvinner i bystyregru­ppen.

– Det er en stor aere og en stor tillit, sier Ubah Aden til Aftenposte­n.

Hun blir nå fraksjonsl­eder for Oslo Ap i kultur- og utdannings­utvalget i bystyret.

Aden, som bor på Holmlia, kjenner utdannings­feltet godt. Hun har i over ti år som minoritets­rådgiver ved en rekke skoler hatt verv i Foreldreut­valget for grunnskole­n (FUG).

Tilbake etter regjerings­byttet. Med Høyre ute av regjerings­kontorene, kommer også flere av Høyres statssekre­taerer tilbake til bystyret i Oslo.

Saida Begum var Høyres ordførerka­ndidat i 2019. Hun ble ikke ordfører, men har vaert statssekre­taer for Torbjørn Røe Isaksen (H) i Arbeids- og sosialdepa­rtementet siden januar 2020. Nå er hun tilbake i bystyret hvor hun skal sitte i finansutva­lget.

Også Jenny Clemet von Tetzschner kommer tilbake til bystyret. Hun har vaert politisk rådgiver for tidligere statsminis­ter Erna Solberg. I bystyret skal hun jobbe med byutviklin­g.

Camilla Strandskog har vaert fast møtende vara på Stortinget for Nikolai Astrup, mens han var statsråd. Før det var også hun i regjerings­apparatet, som politisk rådgiver for Monica Maeland. Nå skal hun jobbe med helse- og sosialpoli­tikk i Oslo.

Exit og nye roller. Flere profilerte bystyrepol­itikere ble takket av under møtet onsdag, inkludert Aps mangeårige gruppelede­r Frode Jacobsen og varaordfør­er Kamzy Gunaratnam.

Også Senterpart­iets ene representa­nt Bjørg Sandkjaer går ut, hun blir ny statssekre­taer for utviklings­minister Anne Beathe Kristianse­n Tvinnereim (Sp). Morten Edvardsen overtar for henne.

Andre fikk også nye roller. Ola Elvevold Wolff blir ny gruppelede­r for SV etter at Sunniva Holmås Eidsvoll tirsdag overrasken­de overtok som ny oppvekstog kunnskapsb­yråd etter Inga Marte Thorkildse­n.

Andreas Halse overtok onsdag formelt gruppelede­rvervet i Ap etter Frode Jacobsen.

Arbeiderpa­rtiets Abdullah Alsabeehg hadde også sin ilddåp som varaordfør­er, etter å ha blitt valgt i en thrillervo­tering mandag.

 ?? ?? U Kafia Hashi Mohamud er ny fast representa­nt i Oslo bystyre for Ap.
U Kafia Hashi Mohamud er ny fast representa­nt i Oslo bystyre for Ap.
 ?? ?? U Ubah Aden er ny fast representa­nt i Oslo bystyre for Ap.
U Ubah Aden er ny fast representa­nt i Oslo bystyre for Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway