Aftenposten

Joe Biden vil ha omstridt norskameri­kaner i toppjobb

Politimest­eren vakte oppsikt da han gikk med Black lives matter-plakat. Nå ligger det an til at norskaette­de Chris Magnus blir USAs nye grensesjef.

- Kjetil Hanssen

Hva i all verden er det du tenker på? Det spør Chris Magnus’ venner ham om for tiden. Hvorfor vil han stille seg selv midt i et av USAs bitreste politiske minefelt?

Politimest­eren i Tucson er nemlig president Joe Bidens kandidat til å bli USAs grensesjef. Blir han godkjent, skal Magnus lede U.S. Customs and Border Protection (CBP). Landets toll- og grenseetat har over 60.000 ansatte og et budsjett på 150 milliarder kroner.

Magnus ble nominert av Biden i april. Han må imidlertid godkjennes i USAs senat. Tirsdag var 60-åringen innkalt til høring i finanskomi­teen i Senatet.

Svarte i 911-telefon. Magnus har 41 års erfaring fra arbeid i politiet og nødetater. Som ung mann i hjembyen Lansing jobbet han med å svare i nødtelefon­en 911. Han jobbet også i ambulanse og hos sheriffen. Senere begynte han i politiet, der han har vaert siden.

Chris Magnus ble senere politimest­er i norskprege­de Fargo i Nord-Dakota, en jobb som er fremstilt på blodig vis i filmer og

TV-serier.

Da Richmond i California slet med ekstreme drapstall og gjengprobl­emer, hentet de Magnus. Magnus ble beskrevet som et uventet valg: En blond norskaette­t progressiv fra det mest kritthvite USA skulle til en tungt belastet by med mindre enn en tredjedel hvite. Magnus flyttet inn i et av byens mer nedslitte strøk, og politiet innledet en sjarmoffen­siv. Bånd ble knyttet i nabolagene. Noen år senere, skrev Los Angeles Times, var tonen en annen. Byen er ikke lenger blant USAs mest kriminelle.

Mens han var sjef i Richmond, vakte han også oppsikt på en annen måte. Innbyggere demonstrer­te mot politivold etter at to svarte menn var skutt andre steder i USA. Magnus gikk ut i gaten og snakket med folk i opptoget. Han ble fotografer­t med en plakat der det sto Black lives matter.

I strid med CBP. I Tucson i Arizona har han iblant havnet på kant med grenseetat­en. Politiet har ikke vist stor vilje til å hjelpe CBP med å pågripe ulovlige innvandrer­e. En lokal fagforenin­g i grenseetat­en skjelte ham ut på Facebook i 2018. Magnus opp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway