Aftenposten

Fakta. Christophe­r Magnus

-

Amerikansk politimest­er og kandidat til å bli sjef for USAs toll- og grenseetat.

Født i Lansing i Michigan i 1960.

Har bachelorgr­ader i kriminolog­i og statsviten­skap.

Har vaert politimest­er i Fargo i Nord-Dakota og Richmond i California. Er nå sjef i Tucson i Arizona, en etat med 1000 ansatte.

Gift med Terrance Cheung. fordrer til anarki, ble det hevdet. Han ble kalt en «ultraliber­al» aktivist som Tucson hadde gitt «et skilt og våpen».

– Det er alt han er, mente fagforenin­gen.

Nå kan han bli sjef for nettopp disse ansatte midt i det som omtales som en krise på grensen. Antall migranter begynte å øke i 2020 og skjøt i vaeret etter valget av Biden. I sommer ble rundt 7000 anholdt på grensen hver dag.

I september ble det rabalder om grensevakt­er til hest. Bilder ble tolket som at migranter ble pisket eller fanget med lasso, men dette er avvist.

– Jeg vil gjøre det jeg alltid har gjort i mitt yrkesliv: håndheve loven. Jeg forventer også uten unntak at alle ansatte er samvittigh­etsfulle, rettferdig­e og humane når de håndhever loven, sa Magnus under høringen i Senatet.

Senator Mike Crapo, en republikan­er fra Idaho, mener Biden kun har tonet ned krisen på grensen og sabotert løsninger.

– I sum er krisen, og en krise er nøyaktig hva det er, totalt uakseptabe­l. Denne komiteen må sikre at CBP blir ledet av noen som har nødvendig evne og engasjemen­t til å få en slutt på den så snart som mulig, sa Crapo i høringen.

Fra dro fra Norge i 1921. Magnus innledet høringen med å fortelle om seg selv. Han pekte på at etaten har ønsket mange velkommen til USA, også hans egen familie.

– Min far var professor i engelsk og kunsthisto­rie og innvandret til USA fra Norge i 1921. Min mor, en pianist og husmor, var datter av tyske innvandrer­e, sa han.

Magnus viste også til at ektemannen Terrance Cheung kom til USA fra Hongkong med sin mor.

I høringen ble Magnus presset på om han vil kalle situasjone­n på Mexico-grensen for «en krise». Han svarte ikke direkte.

– La meg forsikre dere om at ingen mener denne saken er mer alvorlig enn jeg, sa han.

Magnus ble spurt om han hadde en plan for å løse problemene. Han svarte at hvis det fantes en slik «fiks ferdig løsning», ville den nok vaert iverksatt for lengst. En republikan­sk senator påpekte at planlagte deler av den såkalte muren mot Mexico står uferdig i Arizona. Magnus ble spurt om den burde gjøres ferdig.

– Det er noen hull der det ville vaere fornuftig, sa han.

– Dette er mitt svar. Nominasjon­en av Magnus er hittil blitt forsinket av noe tautrekkin­g i kulissene. Nå som han har vaert til høring, trenger han bare stemmene fra demokrater for å få jobben. Dermed ligger det an til at han blir godkjent.

I høringen kom Magnus inn på spørsmålen­e fra alle venner, familie og kolleger som lurer på hvorfor han vil overta denne politiske kruttønnen.

– Dette er mitt svar. Det er det samme som jeg ga da jeg begynte mitt liv innen offentlig beredskap i 1979: Jeg ønsker å gjøre noe viktig, sa han.

 ?? Foto: Kristopher Skinner, Bay Area News Group/AP/NTB ?? l I 2014 deltok politimest­er Chris Magnus i en protest mot politivold. Han sa han ville vise at etaten bryr seg om retten til fredelig protest og at minoritete­rs liv betyr noe.
Foto: Kristopher Skinner, Bay Area News Group/AP/NTB l I 2014 deltok politimest­er Chris Magnus i en protest mot politivold. Han sa han ville vise at etaten bryr seg om retten til fredelig protest og at minoritete­rs liv betyr noe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway