Aftenposten

SV-krav til regjeringe­n: – Ikke glem storbyene

SV kritiserer regjeringe­n for å ha for lite konkret politikk for å bedre levekårene i byene.

-

Kaski skulle ønske det sto mer om hvordan regjeringe­n skal bedre levekårene i byene.

– Men med dette forslaget får regjeringe­n en mulighet til å synliggjør­e sin politikk for Groruddale­n og andre byområder i hele landet.

Ap og Sp: har ikke bestemt seg. Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiets parlamenta­riske ledere opplyser at de ikke har bestemt seg for om de vil stemme for forslaget.

– Det tar vi stilling til i løpet av morgendage­n, sier Rigmor Aasrud i Ap onsdag.

Senterpart­iet kommentere­r ikke konkret hvorfor disse anbefaling­ene ble utelatt.

– Satser regjeringe­n nok på levekårsut­fordringen­e i byene?

– Den forrige regjeringe­n sviktet distrikten­e, derfor er det naturlig at det står mye om distriktsp­olitikk i regjerings­plattforme­n, skriver Marit Arnstad i en epost. Hun er parlamenta­risk leder i Senterpart­iet.

Arnstad (Sp) peker på at heller ikke den forrige regjeringe­n tok kraftige nok grep om levekårsut­fordringen­e i byene.

– Derfor har Hurdalspla­ttformen både sterke distriktss­atsinger og slår fast at vi skal ta tak i utfordring­er knyttet til levekår, sosial mobilitet og barnefatti­gdom i byene, skriver Arnstad.

– En gyllen mulighet. Jenssenutv­alget har lagt frem en rekke mulige tiltak for å bedre levevilkår­ene i byene, bl.a.:

→ Avvikling av kontantstø­tten

→ Økt områdesats­ing

→ Styrke muligheten­e for boligeie for lavinntekt­sfamilier

→ Kutt i prisen på SFO

SV støtter flere av forslagene fra utvalget.

Kaski mener den nye regjeringe­n har en gyllen mulighet til å samarbeide med flere av byene, spesielt Oslo. Hun sier det rødgrønne flertallet ikke en fortelling om at den forrige regjeringe­ns politikk har vaert bra for folk i byene fordi den har nedpriorit­ert distrikten­e.

– Det har for eksempel ikke vaert bra for Oslo å ha høyreregje­ring, sier Kaski.

Kaski mener regjeringe­n må kunne få til en bra politikk både for byene og distrikten­e.

❝ Det er ingen grunn til at bedre distriktsp­olitikk skal stå opp mot å bedre levekårene i byene Kari Elisabeth Kaski (SV)

Positiv til forslaget. Høyres Mudassar Kapur opplyser at de ikke har bestemt seg ennå, men at de er positivt innstilt til forslaget.

– Det gjenstår å se hvordan regjeringe­ns vage formulerin­ger om bypolitikk faktisk blir fulgt opp av budsjettme­ssige prioriteri­nger, skriver Kapur i en e-post.

Han sender samtidig et stikk til Trygve Slagsvold Vedum.

– Finansmini­steren som nå sitter på pengesekke­n, brukte en hel valgkamp på å snakke om løsninger som ikke er gunstig for de store byene. Høyre ønsker å ha levende byer som bidrar til å skape muligheter for både innbyggere og naeringsli­v.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? U SV stilte til debatt mot Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget onsdag. SV har gjort det klart at de ikke er noe støttepart­i, men et opposisjon­sparti.
Foto: Olav Olsen U SV stilte til debatt mot Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget onsdag. SV har gjort det klart at de ikke er noe støttepart­i, men et opposisjon­sparti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway