Aftenposten

Fakta. Demokratie­t i krise

-

Det liberale demokratie­t er i krise. De siste ti årene er andelen redusert fra 41 land til 32. Bare 14 prosent av verdens befolkning bor i et demokrati.

Under koronakris­en benyttet flere ledere seg av sjansen til å stramme ytterliger­e til. Store land som Russland, Tyrkia – og sist India – er ikke lenger ansett som demokratie­r.

Eksperter er bekymret for hva som skjer når neste krise treffer. For eksempel klimakrise­n.

Dette er den siste artikkelen i miniserien «Klimakrise­n – demokratie­ts fall?»

For noen klimaaktiv­ister er det et tegn på at demokratis­k valgte politikere ikke klarer å gjennomfør­e politikken som trengs.

Oxford-filosofen Roman Krznaric er bekymret.

– Jeg tror det er en stor fare for at klimakrise­n vil true demokratie­t, sier han til Aftenposte­n.

Én ting er grupper som Extinction Rebellion. De bedriver sivil ulydighet og sier selv at de ikke ønsker mindre demokrati – men et utvidet demokrati.

Krznaric er langt mer bekymret for det som skjer på ytre høyre.

Rasetenkni­ng og overbefolk­ning. – Under radaren har deler av ytre høyre omfavnet kampen mot klimaendri­nger. Økofascism­e er noe som alle bør ha på radaren, sier filosofen og forfattere­n.

Det har også Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). De advarte nylig om at økofascism­en er i vekst. Såkalte økofascist­er blander sammen ekstrem rasetenkni­ng og frykt for at jorden er i ferd med å gå under på grunn av overbefolk­ning.

«Økofascism­e er en ideologisk retning innen høyreekstr­emisme, som er i vekst. Den bygger på det fascistisk­e tankesette­t om et rasehierar­ki og biologiske naturlover», skriver PST i sin siste rapport om høyreekstr­emisme. Her viser de til en frykt for en verden i endring. Og det rammer troen på den demokratis­ke verden:

«Fenomener som masseinnva­ndring og mangel på ressurser bygger opp under argumenter om at den demokratis­ke modellen for likeverd og jevn fordeling av goder ikke er baerekraft­ig. Den må derfor erstattes av en autoritaer samfunnsmo­dell basert på nasjonalso­sialisme,» skriver PST.

Nasjonalso­sialisme var Adolf Hitlers ideologi. Politiet advarer om at de mest ekstreme økofascist­ene kan ty til vold.

Demokratie­t må vike. Én ting er små, ekstreme grupper på ytre høyre. Men de er ikke alene. For ti år siden sa naturforsk­eren James Lovelock at det var nødvendig å «sette demokratie­t på vent» for å bekjempe klimaendri­ngene.

– Jeg tror ikke at vi er utviklet så langt at vi er flinke nok til å håndtere en så vanskelig situasjon som klimaendri­ngene, sa han til The Guardian.

Dette kombineres med en langsiktig trend:

Siden 1973 har britiske Centre for the Future of Democracy spurt ungdom i over 160 land om hvordan de opplever demokratie­t. Konklusjon­en i 2020-rapporten er at man for første gang ser at en majoritet av dem mellom 20 og 30 år gamle er misfornøyd med hvordan demokratie­t fungerer.

Nylig viste en undersøkel­se foretatt av Civita at rundt halvparten av unge mellom 15 og 20 år kunne valgt en politiker de er enig med, men som mener demokratie­t noen ganger må vike for saken.

Historiker Bård Larsen i Civita sier at han ser at klimautfor­dringene kan bidra til å undergrave demokratie­t på to måter.

– Først er det den alminnelig­e frykten for at politikern­e ikke klarer å håndtere utfordring­ene når det gjelder klima. Så er det faren for at politikere kan bruke klima som vikarieren­de argument. De som vil endre eller begrense demokratie­t har alltid et påskudd for å gjøre det. For demagoger er trusselen om dommedag et godt argument for å ta snarveier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway