Aftenposten

Nok er nok! Gigantene må tøyles.

-

Generalsek­retaer, Amnesty Internatio­nal Norge

Mens regjerings­forhandlin­gene gikk mot slutten på Hurdal, fant intet mindre enn et historisk oppgjør mot Facebook sted. Den 37 år gamle Facebook-avhopperen Frances Haugen lekket tusenvis av interne dokumenter til amerikansk presse. Facebook Files, som lekkasjen er kjent som, viste at:

→ Facebook-eide Instagram leder tenåringsj­enter mot sider som fremsnakke­r spiseforst­yrrelser.

→ Ansatte som varsler om menneskeha­ndel på plattforme­n, opplever at lite gjøres for å stanse det.

→ Facebooks algoritmer forsterket den omfattende etniske volden mot rohingyaen­e i Myanmar i 2018.

De samme algoritmen­e forsterker desinforma­sjon og ekstreme holdninger og gjør at innholdet på Facebook er blitt mer negativt, splittende og politisk polarisert.

Spørsmålet som brenner. Avsløringe­ne førte Haugen rett inn i senatshøri­ng i USAs kongress. Der går nå debatten om hvordan myndighete­ne kan regulere Facebook for å gå i rette med noen av de mange problemene plattforme­n skaper.

Her hjemme har Datatilsyn­et bestemt seg for ikke å vaere på Facebook. Grunnen er at det ikke er mulig å kontroller­e hvordan brukerens personoppl­ysninger mater algoritmen­e deres. Dette handler imidlertid ikke bare om Facebook, men også om andre store og små teknologia­ktører – som Google, som blant annet eier Youtube.

Spørsmålet som brenner for verdens politiske ledere, er det samme: Hvordan kan verdens statlige myndighete­r stå opp mot teknologig­igantene?

Enorme mengder data. Den nye kommunal- og distriktsm­inisteren Bjørn Arild Gram (Sp) er også statsråd for elektronis­k kommunikas­jon og personvern. Han trer altså inn i svaert viktige internasjo­nale diskusjone­r om hvordan man kan sikre økt demokratis­k kontroll og innsyn i teknologig­igantenes verden.

Vi mener at teknologig­iganters forretning­smodell er i strid med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, forbrukerr­ettigheter og rett til personvern.

Hele grunnstein­en i teknologig­igantenes forretning­smodell – den overvåking­sbaserte, målrettede annonserin­gen – er mildt sagt problemati­sk.

Teknologig­iganter som Google og Facebook samler inn enorme mengder data om deg og meg som igjen brukes til målrettet reklame mot oss.

Det kan vaere basert på sosioøkono­misk status, vår seksuelle orienterin­g, religion eller sårbarhete­r som rus eller gambling.

Alt vi foretar oss på nett – og i stadig større grad i den fysiske verden – registrere­s og lagres i håp om at det skal få oss til å kjøpe flere produkter og tjenester.

Som internettb­rukere utsettes vi altså daglig for omfattende kommersiel­l overvåking.

Dette systemet gjør oss også sårbare for systematis­k politisk manipuleri­ng, for eksempel gjennom målretting av politiske annonser.

I tillegg kan det utsette oss for diskrimine­ring når det brukes til å styre informasjo­n unna oss. For eksempel annonser om boliger eller jobber som folk med en bestemt etnisk bakgrunn, seksuell orienterin­g eller politisk holdning helst ikke skal se.

Derfor har vi som skriver under, alle gått inn for å forby slik overvåking­sbasert markedsfør­ing.

I en undersøkel­se YouGov har gjennomfør­t for Forbrukerr­ådet, sier også norske borgere klart ifra om at de ikke ønsker denne type overvåking. Kun én av ti er positive til at kommersiel­le aktører samler informasjo­n om en på nett, mens bare én av fem synes annonser basert på personlig informasjo­n er ok.

Lettere å føre tilsyn. For oss som represente­rer Datatilsyn­et og Forbrukert­ilsynet, handler dette også om å ha verktøy til å gjøre jobben vår.

Som tilsynsmyn­dighet er det svaert krevende å håndheve dagens personvern­lovgivning overfor hemmelighe­tsfulle teknologis­elskaper utenlands som tjener store penger på å misbruke uklarheter i personvern­lovgivning­en. Et forbud mot overvåking­sbasert markedsfør­ing vil gjøre det vesentlig lettere å føre tilsyn.

En ny norsk regjering må ta alle mulige grep for å begrense de internasjo­nale teknologig­igantenes makt. En av de første

❝ Hele grunnstein­en i teknologig­igantenes forretning­smodell er mildt sagt problemati­sk

Debattreda­ktør

Erik Tornes

Adresse: Aftenposte­n, Debatt, Boks 1178, 0107 Oslo

Debatt

E-post: debatt@aftenposte­n.no Hovedinnle­gg: 3000 tegn inkl. mellomrom. Legg ved portrettfo­to. Kortinnleg­g: 400–1500 tegn.

 ?? Foto: Dado Ruvic, Reuters/ ?? U Kronikkfor­fatterne mener at teknologig­iganters forretning­smodell er i strid med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, forbrukerr­ettigheter og rett til personvern.
Foto: Dado Ruvic, Reuters/ U Kronikkfor­fatterne mener at teknologig­iganters forretning­smodell er i strid med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, forbrukerr­ettigheter og rett til personvern.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway