Aftenposten

Utenlandsk­e forskere: Jobbene nordmenn ikke vil ha

-

Forsker Cecilie Hellestvei­t er blitt kraftig kritisert for å ha stilt spørsmålet om hvorvidt en høy andel utlendinge­r i norsk akademia kan vaere problemati­sk. Debattante­ne argumenter­er ut fra sine egne fagfelt. I IT (informatik­k) er en lav andel nordmenn blitt et problem.

For 20 år siden var det en berikelse å få flere utenlandsk­e stipendiat­er og vitenskape­lig ansatte. Forskninge­n ble mer internasjo­nal. Men nå er det nesten ingen nordmenn blant stipendiat­ene. Svaert få nordmenn blir tilsatt i vitenskape­lige stillinger.

Grunnen er ikke at de blir utkonkurre­rt av utlendinge­r, men at de ikke søker.

Nylig fikk en førsteaman­uensisstil­ling bare én norsk søker av totalt 13. Til en annen tilsvarend­e stilling var én av fem søkere norsk.

Nordmenn lar vaere å søke fordi det innen IT er svaert mange interessan­te jobber med høy lønn. Få norske rollemodel­ler gjør det også lite attraktivt for masterkand­idater å søke på en stipendiat­stilling.

Det er problemati­sk når nordmenn forsvinner fordi:

1. Akademia går glipp av dyktige kandidater til forskning og undervisni­ng.

2. Det er urovekkend­e hvis nordmenn ikke er aktive i det internasjo­nale forsknings­feltet. Videre krever forskning i et anvendt fag som IT ofte samarbeid med industri, naeringsli­v og forvaltnin­g. Mangel på norskkunns­kaper og forståelse av norsk kultur gjør slik forskning i

Norge vanskelig.

3. Undervisni­ngen også på bachelor-nivå blir dominert av engelsk. Selv om nyansatte utlendinge­r skal laere seg norsk eller skandinavi­sk innen to år, er det sjelden at de kommer på et nivå der de kan undervise på norsk.

4. Kompetanse­behovet i arbeidsliv­et er enormt. Man blir ikke overkvalif­isert med en doktorgrad.

IT-studiene fylles opp med svaert mange dyktige studenter. Vi må diskutere hvilke tiltak som må til for at en viss andel av dem går videre til doktorgrad og vitenskape­lige stillinger.

Men først må vi erkjenne problemet med at det nesten ikke er norske søkere til akademia i et fagfelt som er totalt avgjørende for utvikling og sikkerhet i alle samfunnskr­itiske funksjoner.

:W] I`¬X[h]" fhe\[iieh _ _d\eh# cWj_aa" Kd_l[hi_j[j[j _ Eibe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway