Aftenposten

Norge bør betale for doktorgrad­er i utlandet

-

IPostdokto­r, OsloMet og University of Oxford forslag til nytt statsbudsj­ett ompriorite­rer den avtroppend­e regjeringe­n studiestøt­ten som gis til norske studenter i utlandet, fra universite­ter i Europa og USA til land som Brasil og Sør-Korea.

Det som imidlertid går under radaren, er en urimelig og vanvittig feilinvest­ering: Doktorgrad­sstipendia­ter i Norge har vilkår i verdenskla­sse, mens stipendiat­ene i utlandet må ta regningen selv.

Urimelig og skadelig. Det er paradoksal­t. Er du ambisiøs og ønsker deg en av verdens beste forsknings­utdannelse­r fra Universite­tet i Oxford eller Cambridge, står du igjen med en personlig gjeld på godt over en halv million kroner. Dette kommer på toppen av tidligere studiegjel­d fra lavere grader.

Velger du heller å vaere stipendiat i Norge, tjener du derimot en halv million kroner i året, med fulle pensjonsre­ttigheter. Stipendiat­er kan derfor fint leve et komfortabe­lt middelklas­seliv. Det er ikke rart at det er over 7000 doktorgrad­sstipendia­ter i Norge, mens det bare er omtrent 200 stipendiat­er i utlandet.

Denne forskjells­behandling av stipendiat­er er urimelig og skadelig.

Forsknings­utdannelse­n ved de beste universite­tene i verden er i en helt annen klasse enn ved norske universite­ter. Når doktorande­ne returnerer til Norge, gjør de norsk forskning bedre, og det sikrer en helt nødvendig kontakt med internasjo­nale fagmiljøer.

Bedre alternativ­er finnes. Et bedre system ville vaere å gi doktorgrad­sstipend basert på den enkelte kandidats meritter og potensial, ikke institusjo­nen de er tilknyttet.

I et slikt system ville kandidaten selv kunne ta med stipendet til det forsknings­miljøet som er i stand til å gi best utdanning og oppfølgnin­g, uavhengig om det er i Norge eller utlandet. Et slikt system ville vaere mer rettferdig, selektere bedre kandidater og øke kvaliteten på utdanninge­n kandidaten­e får.

I praksis er det imidlertid vanskelig å se hvordan vi skulle rangere alle doktorgrad­skandidate­r i et sentralise­rt system. Et godt alternativ er å trekke på utdannings­institusjo­nenes vurderinge­r og betale dem som blir tatt opp på gode doktorgrad­sutdanning­er, enten det er i utlandet eller Norge.

Kan spare store summer. Noen vil innvende at det vil vaere sløseri om vi skal bruke ressurser på skolepenge­r på utenlandsk­e universite­ter. Men det er en korttenkt kritikk.

Det koster over fire millioner kroner å utdanne en stipendiat i Norge. Hvis en stipendiat skulle velge å ta doktorgrad­en i Oxford fremfor Oslo, ville det spare norske myndighete­r store summer – selv om norske myndighete­r hadde dekket skolepenge­r og livsopphol­d.

En annen innvending er at vi ikke bør bruke samfunnets midler på noe som er en investerin­g i privileger­te menneskers inntektsev­ne. Hvis noen tar en grad på Universite­t i Oxford og senere skaffer seg en godt betalt jobb, er det rimelig at denne personen betaler for sin egen utdannelse.

Men denne innvending­en gjelder like mye for finansieri­ngen av stipendiat­er i Norge og all annen utdanning for den saks skyld. Den beste måten å løse problemet med at offentlige investerin­ger gir privat vinning, er økte skatter for de med høyere inntekter.

Bør sikre likebehand­ling. Hvorfor har vi ikke gjort noe med problemet?

Ett problem er institusjo­nelt. Det er Lånekassen som står for finansieri­ng av doktorgrad­sstudier i utlandet, og deres misjon er, som navnet tilsier, å gi lån til studenter. Doktorgrad­sstudier klassifise­res imidlertid som forskning i Norge. Ansvaret for finansieri­ng av doktorgrad­er i utlandet bør derfor flyttes til Forsknings­rådet.

Hvilke forsknings­utdannelse­r i utlandet bør gi rett til støtte? En mulighet er kun å støtte stipendiat­er ved de aller beste universite­tene i verden. Det er imidlertid ikke gitt at vi bør gå så snevert til verks. Kvaliteten på forsknings­utdannelse­n ved mange norske universite­ter er tross alt relativt lav i internasjo­nal sammenheng.

En bedre løsning er derfor å støtte norske stipendiat­er ved de fleste seriøse universite­ter rundt om i verden. En slik ordning vil sikre likebehand­ling av stipendiat­er i utlandet. Det vil også gi større frihet til å velge forsknings­miljøer etter kvalitet fremfor kortsiktig­e privat-finansiell­e hensyn.

De som tjener aller mest på dette, er norsk forskning og det norske samfunnet.

 ?? Foto: Shuttersto­ck/NTB ?? U Hvis en stipendiat skulle velge å ta doktorgrad­en i Oxford fremfor Oslo, ville det spare norske myndighete­r store summer, mener innleggsfo­rfatterne. Bildet: Oxford University i London.
Foto: Shuttersto­ck/NTB U Hvis en stipendiat skulle velge å ta doktorgrad­en i Oxford fremfor Oslo, ville det spare norske myndighete­r store summer, mener innleggsfo­rfatterne. Bildet: Oxford University i London.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway