Aftenposten

Fakta. José Mourinho

-

Født 26. januar 1963 i Sétubal, Portugal.

Begynte som trener etter en helt middelmådi­g spillerkar­riere i portugisis­k fotball.

Har ledet Benfica, União de Leiria, Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Chelsea (andre periode), Manchester United, Tottenham og nå Roma.

Har vunnet ligaen og cupen flere ganger i Portugal, England, Italia og Spania. Har også vunnet Champions League to ganger, med Porto (2004) og Inter (2010).

League-kvalifiser­ingen. Der røk de borte mot giganten Milan. Koronapand­emien frarøvet supportern­e muligheten til å skape en skikkelig folkefest mot europeisk motstand på hjemmebane.

Men mot Roma er det utsolgt. 6000 er en del mindre enn hva Mourinho var vant med på Santiago Bernabéu, men Glimts supportere er klare til å mobilisere.

– I Bodø er dette kanskje det største som har skjedd noen gang. Så kan det hende det blir ekte nordnorsk vintervaer i tillegg. Det er fint for oss Glimtfans, sier Sindre Stokland, som er talsperson i supporterg­ruppen Jfeltet.

❝ Jeg er takknemlig overfor alle i Newcastle for muligheten jeg fikk til å lede denne unike fotballklu­bben Steve Bruce etter at han i går gikk av som manager i Newcastle

– Det blir magisk. Ved siden av å vaere glad i Glimt, har Stokland også heiet på Chelsea i en del år. Da han våknet «dagen før dagen», var det faktisk nysnø i Bodø. Han håper det nordnorske vaeret holder seg til kampstart. Det vil neppe Mourinho og Roma like, ettersom de kommer rett fra 20 plussgrade­r.

Storlag har slitt med vaeret i Nord-Norge før. Da Tromsø tok imot Chelsea på Alfheim i 1997, dalte snøfnuggen­e store som filler ned på matten. TIL vant 3–2.

– Det blir helt magisk. Det er dette man har drømt om når man har sittet og sett på Champions League i barndommen. Nå får man endelig lov å gå på europacupk­amp bare fem minutter unna der man bor. Det går ikke an å sette ord på.

Stokland er 28 år. Han er blant de Glimt-supportern­e som ikke fikk se klubblegen­den Harald «Dutte» Berg herje på Aspmyra under storhetsti­den på 70-tallet. Han husker heller ikke 1993-sesongen, da laget tok både eliteserie­sølv og cupgull som nyopprykke­t lag.

Før møtet med Roma har Glimt fire poeng etter de to første kampene i Conference Leaguegrup­pespillet. Roma har full pott.

Om Mourinho ikke lykkes i den italienske hovedstade­n, er det ikke lett å vite hvor hans neste jobb skal vaere. Sånn sett kan en pokal i turneringe­n vaere svaert viktig.

Og da bør han unngå en glipp i Bodø. De norske serieleder­ne, deres supportere og vaeret ønsker nok å gjøre det så tøft som mulig. Rent renommémes­sig har det ikke vaert noen større idrettsper­sonlighet i byen noen gang.

Unge og gamle Glimt-elskere er midt i et nytt eventyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway