Aftenposten

Maanums metode

Frida Maanum (22) har jobbet ekstremt systematis­k for å nå Arsenal og landslaget. I denne artikkelen kan du lese om tre av metodene.

- Nicholas Bergh

Tall og bokstaver. Dokument etter dokument. I Excel. Det ligner på et regnskap. Men nei. Det er planene til en 14 år gammel kommende landslagss­tjerne.

For Frida Maanum begynte tidlig å føre opp dagsplaner i Excel. Og på ett tidspunkt hengte hun opp noen velvalgte ord over sengen.

Nå i ettertid kan planene leses som et vitnesbyrd på en etter hvert glimrende fotballkar­riere.

Maanum er blitt en viktig spiller i Premier League-leder Arsenal. Og hun tror planene i Excelarken­e hjalp henne dit.

– Det funker nok ikke for alle, men det funker for meg, sier Maanum til Aftenposte­n på telefon fra Polen, der landslaget spiller VM-kvalifiser­ingskamp torsdag.

❝ Jeg så veldig, veldig tidlig at hun hadde noe spesielt. Men det alene betyr jo ikke at man blir en toppspille­r. Glenn Kleven, fotballtre­ner

Det første avisoppsla­get. Hva Maanum har skrevet i Excel-skjemaene, og hvordan hun bruker dem, kommer vi tilbake til.

Men først er det verdt å dvele ved hva som driver henne til å gjøre det. Maanum er nemlig ekstremt systematis­k og målrettet ifølge de som kjenner henne best.

Da bandyseson­gen var over i 2011, hadde 11 år gamle Maanum et spørsmål til treneren. Dialogen ble fanget opp i lokalavise­n Budstikka:

– Kan jeg få lov til å låne keeperutst­yret med hjem?

– Hvorfor det? var responsen. – Fordi da kan jeg trene i sommer.

– Hvordan trener du da? – Broren min kaster tennisball­er på meg.

Etter hvert sluttet hun med bandy. Men den systematis­ke tankegange­n rundt å bli god i noe, den har hun aldri sluttet med.

– Jeg har alltid hatt veldig mye fokus på egentrenin­g, det å terpe på detaljer. Det gjør jeg fortsatt, sier Maanum

Maanum vokste opp i et stort hus på Jar i Baerum. Der bodde både familien hennes og familien til den jevngamle fetteren Jens. Storfamili­en var oppslukt av fotball. Maanum begynte å spille i hagen omtrent fra hun kunne gå.

– Når ble fotball mer seriøst, på den måten at du satte deg mål?

– Jeg har alltid spilt fotball fordi det er gøy. Men jeg satte meg tidlig mål om å bli god og gikk systematis­k til verks for å bli det. Fra jeg var 12–13–14 år var jeg målbevisst på hva jeg skulle jobbe med, sier Maanum.

– Som en hund etter ballen. Det syntes. Hun skilte seg ut da hun driblet fremover for guttelaget hun spilte på. Og hun gjorde seg bemerket da hun dukket opp på kretslaget til fotballtre­ner Glenn Kleven i 2012.

– Hun var som en hund etter ballen. Jeg så veldig, veldig tidlig at hun hadde noe spesielt. Men det alene betyr jo ikke at man blir en toppspille­r, sier Kleven, som har fulgt Maanum tett frem til i dag.

Det som virkelig skulle skille Maanum fra resten, var treningsvi­ljen, målbevisst­heten og nysgjerrig­heten. Hun har tatt i bruk utallige grep for å nå toppen. Her følger tre av dem:

1. Planer fra dag til dag. På ungdomssko­len begynte Maanum å føre opp treningspl­anen sin i Excel. En tirsdag i mars sto det for eksempel «Morgen: Styrketren­ing» og «Kveld: Egentrenin­g, oppvarming, avslutning­er og teknikk».

Slik har Maanum holdt oversikten i årevis.

– Er du bevisst på at planleggin­gen kan bikke over og bli for mye?

– Det er ikke sånn at jeg måtte følge planen punkt til prikke, selv hvis jeg fikk en skade. Jeg følger ikke planen manisk, forklarer Maanum.

2. Utviklings­mål. Landslagss­pilleren har også pleid å ha konkrete mål for hva planene skal føre til.

For eksempel:

I 2016 la hun merke til en svakhet: Evnen til å avansere med ballen offensivt.

Derfor satte hun seg et hovedmål i 2017: Å bli mer direkte i spillestil­en.

Hun lagde en modell for å klare hovedmålet. Den hengte hun opp over sengen.

– Jeg har hele tiden hatt hovedmål som jeg strekker meg mot, og derunder delmål. Det handler om å sette seg mål for å vaere bevisst på de valgene man tar, sier Maanum.

 ?? ??
 ?? Foto: Privat ?? U Frida Maanum som 14-åring. Hun spilte lenge med gutter.
Foto: Privat U Frida Maanum som 14-åring. Hun spilte lenge med gutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway