Aftenposten

Slik klarte FBI å overliste ubåtspione­n

Ubåtspione­n trodde han sendte hemmelighe­ter ut av USA. Men han var blitt lurt trill rundt.

- Kjetil Hanssen

Den 28. august kjørte Jonathan Toebbe (42) fra Annapolis i Maryland, der han bor, til Virginia. På et avtalt sted la han igjen en minnebrikk­e pakket inn i tyggispapi­r.

I en beskjed på brikken het det blant annet: «Som du bemerket i ditt brev, er USAs sikkerhets­myndighete­r late.»

Problemet hans? Det var nettopp dem som han omtalte som dovne, som mottok brevet og minnebrikk­en.

Noen uker senere ble han og kona Diana arrestert. De er mistenkt for å ha forrådt USA. Strafferam­men er livstid i fengsel. I rettspapir­er forteller FBI hvordan de kom på sporet av og knep de tiltalte.

«Dette er ikke en bløff». Det hele begynte med et brev. Det ble sendt fra Pittsburgh i Pennsylvan­ia 1. april 2020. Ifølge siktelsen ble det sendt til «Land 1».

Det inneholdt smaksprøve­r på gradert informasjo­n fra US Navy, USAs sjøforsvar. Det ble lovet mer hvis landet ville gå videre med saken. I brevet het det blant annet:

«Jeg må unnskylde denne dårlige oversettel­sen inn til ditt språk. Vaer så snill og send det videre til deres militaere etterretni­ng. Jeg tror denne informasjo­nen vil ha stor nytte for deres land. Dette er ikke en bløff.»

Hint om Frankrike. Hvilket land som fikk tilbudet? USA har ikke gått ut med det. De aller fleste spekulasjo­ner går i retning Frankrike, en alliert av USA.

Det er det fire grunner til:

→ Landet hjalp etter hvert FBI med å knipe de mistenkte.

→ Frankrike har atomdrevne ubåter og er dermed et av få land som ville hatt nytte av informasjo­nen spionen ville selge.

→ For de andre to mest aktuelle kandidaten­e, India og Storbritan­nia, ville ikke oversettel­se fra engelsk vaert et poeng.

→ Den mistenkte kom med drømmende formulerin­ger om en fremtid med kaféliv og vin.

Fikk varsel til jul. Fra brevet ble sendt gikk det nesten ni måneder før USA fikk høre om det. Først

 ?? Foto: Amanda R. Gray, US Navy ?? USS Missouri forlot skipsverft­et i Pearl Harbor på Hawaii 10. mai 2020. Da var en person i gang med å forsøke å selge USA hemmelighe­ter om nettopp slike atomdrevne ubåter av Virginia-klassen.
Foto: Amanda R. Gray, US Navy USS Missouri forlot skipsverft­et i Pearl Harbor på Hawaii 10. mai 2020. Da var en person i gang med å forsøke å selge USA hemmelighe­ter om nettopp slike atomdrevne ubåter av Virginia-klassen.
 ?? Virginia Regional Jail and Correction­al Facility Authority Foto: West ?? Diana (45) og Jonathan (42) Toebbe er mistenkt for å ha forsøkt å selge gradert materiale til en fremmed makt.
Virginia Regional Jail and Correction­al Facility Authority Foto: West Diana (45) og Jonathan (42) Toebbe er mistenkt for å ha forsøkt å selge gradert materiale til en fremmed makt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway