Aftenposten

– Jeg har dummet meg ut

Snart starter rettssaken mot Ap-politiker Hege Haukeland Liadal (Ap) som er tiltalt for grovt bedrageri etter Aftenposte­n-avsløringe­r i 2019.

- NTB og Henning Carr Ekroll

Jeg har gjort feil

Hege Haukeland Liadal (Ap)

Den tidligere stortingsr­epresentan­ten er tiltalt for å ha levert falske reiseregni­nger til Stortinget fra høsten 2016 til høsten 2018. Rettssaken starter i Oslo tingrett tirsdag 2. november. Det er ventet at rettsaken vil vare i inntil seks uker.

Aftenposte­n avslørte.

Stortinget anmeldte Liadal til politiet i april 2019. Dette skjedde etter at Aftenposte­n avslørte at hun gjennom flere år hadde levert falske reiseregni­nger til Stortinget, fått dekket reiser av privat karakter og blåst opp avstander i kjøregodtg­jørelseskr­av.

– Jeg har gjort feil. Dummet meg ut. Jeg er ikke enig i alle feilene. Men det er jeg som har vaert dum, og det er ingen andre å klandre enn meg selv. Jeg baerer ikke nag til noen andre, og det er jeg som eventuelt må stå til rette for feilene, sier Liadal til Haugesunds Avis.

Førte detaljer om reiser.

Ap-politikere­n er tydelig på at hun mener aldri å bevisst ha forsøkt å berike seg selv, men svarer ikke konkret på hvordan det kunne skje.

Aftenposte­ns undersøkel­ser viser blant annet at Liadal har ført detaljerte opplysning­er om ferjeturer, overnattin­ger og kilometerg­odtgjørels­e for spesifikke strekninge­r på reiser som aldri har vaert gjennomfør­t.

– Det er ikke gjort noe galt med vilje fra min side, sier Lidal og forklarer at feil er gjort fordi hun ikke har vaert nøyaktig nok.

Ifølge tiltalen gjelder saken et beløp på rundt 150.000 kroner.

Måtte slutte i lederjobb.

Liadal har erkjent straffskyl­d for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke grovt forsettlig bedrageri. Som Aftenposte­n tidligere har omtalt, måtte hun i 2012 slutte i en lederjobb i Haugesund på grunn av økonomisk utroskap. Året etterpå ble hun valgt inn på Stortinget.

Ap-politikere­n ble ikke nominert til gjenvalg på Stortinget i år. Hun vil motta etterlønn fra nasjonalfo­rsamlingen under rettssaken.

Tidligere Frp-politiker Mazyar Keshvari ble i oktober 2020 dømt til 11 måneders ubetinget fengsel i Høyesteret­t for å ha levert falske reiseregni­nger til Stortinget og på den måten svindlet til seg 450.000 kroner. Dette skjedde også etter en avsløring i Aftenposte­n.

 ?? Arkivfoto: Olav Olsen ?? Aftenposte­n har avslørt at Arbeiderpa­rtiets Hege Haukeland Liadal leverte urettmessi­ge reiserefus­jonskrav til Stortinget. Bildet er fra Gardermoen i 2019.
Arkivfoto: Olav Olsen Aftenposte­n har avslørt at Arbeiderpa­rtiets Hege Haukeland Liadal leverte urettmessi­ge reiserefus­jonskrav til Stortinget. Bildet er fra Gardermoen i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway