Aftenposten

Kritikere mener republikan­ere har fyrt opp under hat-teori

Flere profiler i Det republikan­ske parti pepres nå med kritikk. Påstanden er at de spiller på en konspirasj­onsteori om å bytte ut USAS hvite befolkning.

- Kjetil Hanssen

Lørdag kom en 18 år gammel mann til i en dagligvare­butikk i Buffalo i staten New York. Han hadde skuddsikke­r vest, våpen og hjelm med kamera. Payton Gendron filmet og sendte direkte på et sosialt medium mens han skjøt kunder og ansatte.

18-åringen er hvit. I strøket der butikken ligger, bor det flest svarte. På et tidspunkt rettet 18åringen våpenet mot en hvit person som gjemte seg bak kassen. – Unnskyld, sa han og skjøt ikke.

Da han overga seg, var ti drept og tre såret. 11 av 13 ofre var svarte.

Manifest. Lokalt politi og FBI saumfarer nå et manifest på 180 sider. Det skal vaere skrevet av den mistenkte. Der kaller den pågrepne seg fascist, antisemitt og tilhenger av hvit makt.

Han ser ut til å vaere svaert opptatt av en konspirasj­onsteori om at USAS hvite befolkning skal byttes ut med innvandrer­e fra sør. Den kalles gjerne en «teori om utskifting». Den handler om at hvites makt og innflytels­e skal reduseres. Det skal skje ved stor innvandrin­g og fordi andre folkegrupp­er får flere barn enn hvite.

Enkelte av dem som snakker om teorien, skylder på jøder. Da rasister marsjerte i Charlottes­ville i 2017, ropte de taktfast at «jøder skal ikke erstatte oss».

– Overkjøre velgermass­en. Nå mener kritikere at topper i Det republikan­ske parti har fyrt opp under hatet. Blant dem som får refs, er kongressme­dlem Elise Stefanik.

I filmer på Facebook hevder hun at radikale demokrater har en plan om en konstant valgoppsta­nd. «Deres plan om amnesti til 11 millioner ulovlige innvandrer­e vil overkjøre den nåvaerende velgermass­en og skape et permanent liberalt flertall i Washington», heter det. I filmen sees innvandrer­e i president Joe Bidens solbriller.

Adam Kinzinger er blant kritikerne. Han represente­rer en valgkrets i Illinois. Han er innsom valgt for samme parti som Stefanik, men tar ikke gjenvalg i år.

Han lanserer på Twitter sin egen «teori om utskifting». Han mener flere medlemmer av USAS kongress må skiftes ut. Elise Stefanik, Kevin Mccarthy, Marjorie Taylor Greene og Madison Cawthorn nevnes ved navn.

– Teorien om utskifting som disse fronter eller tolererer, får folk drept, mener han.

Alex degrasse, en talsmann for Stefanik, avviser anklagene. Han mener hun aldri har kommet med et rasistisk utsagn.

400 ganger på TV. En annen som får kritikk for å bygge opp under teorien, er Tucker Carlson. Den svaert kjente programled­eren på Fox News er blitt en av USAS høyresides mest kjente profiler. Hans daglige program går i beste sendetid og er blant kanalens mest sette.

The New York Times publiserte nylig en større serie om Carlson. Der fremgår det at han mer enn 400 ganger på TV har fremmet påstanden om at demokraten­e vil forandre USA gjennom innvandrin­g.

Han sa i fjor at venstresid­ene og «portvokter­ne på Twitter blir hysteriske» hvis du bruker ordet «utskifting». Han hevder de vil hente velgere fra «den tredje verden» og skifte ut velgermass­en med mer «lydige velgere».

ADL, en jødisk organisasj­on

 ?? Foto: Matt Rourke, AP/NTB ?? U Politi samlet dagen etter skytingen fortsatt beviser ved et supermarke­d i Buffalo, en by nord i New York.
Foto: Matt Rourke, AP/NTB U Politi samlet dagen etter skytingen fortsatt beviser ved et supermarke­d i Buffalo, en by nord i New York.
 ?? ?? U Programled­er Tucker Carlson og kongressme­dlem Elise Stefanik er blant dem som får kritikk etter skytingen i Buffalo lørdag. Påstanden er at de fyrer opp under en konspirasj­onsteori om at USAS hvite befolkning skal skiftes ut. Reuters/ntb
U Programled­er Tucker Carlson og kongressme­dlem Elise Stefanik er blant dem som får kritikk etter skytingen i Buffalo lørdag. Påstanden er at de fyrer opp under en konspirasj­onsteori om at USAS hvite befolkning skal skiftes ut. Reuters/ntb

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway