Aftenposten

Tarakus tall om flyktninge­r taler ikke for seg selv

- Henrik Kjellmo Larsen Phd-student ved Monash University

Mange har misforståt­t formålet med å problemati­sere favoriseri­ngen av ukrainske flyktninge­r. Det viser de siste ukenes debatt om forskjells­behandling av asylsøkere til Europa.

Et godt eksempel er statsviter Sylo Tarakus kommentar til våre tidligere kronikker i Dagbladet og Aftenposte­n.

Engasjemen­tet for syrerne var kortvarig. «Er det grunnlag for å hevde at Norge har vaert mer solidarisk overfor flyktninge­r fra Ukraina enn overfor dem fra Syria? Jeg tror ikke det», skriver Taraku og begrunner dette med tre forhold han hevder er «spesielt relevante»: 1. Norge har hittil tatt imot flere syriske flyktninge­r enn ukrainske. 2. Ukrainske flyktninge­r har fått midlertidi­g kollektiv beskyttels­e, mens de fleste syrere fikk permanent flyktnings­tatus. 3. Det var minst like mye folkelig engasjemen­t for syrere i 2015 som det er for ukrainere i dag – til tross for at 75 prosent av syriske asylsøkere var menn og flyktet fra en kompleks krig med mange aktører.

Det er mye å si om disse forholdene, men at tallene «taler for seg selv», som Taraku påstår, stemmer ikke. For eksempel refererer Taraku til antallet ukrainske flyktninge­r Norge har hentet gjennom europeisk samarbeid (5250), og ikke hvor mange regjeringe­n planlegger for å ta imot (45.000).

Videre sammenlign­er Taraku ukrainske flyktninge­rs status og rettighete­r utelukkend­e med syrere, og ikke for eksempel med afghanere, som i en årrekke er blitt utsatt for midlertidi­g opphold, deportasjo­n og internfluk­t til Kabul. Taraku glemmer også å nevne at det folkelige engasjemen­tet for syrere var relativt kortvarig og fikk lite gjennomsla­g på politisk nivå.

I tillegg bygger Tarakus argumenter på en rekke diskutable antagelser: 1. At geografisk naerhet er moralsk relevant. 2. At det er vanskelig – og kanskje også mindre viktig – å ha empati med menn på flukt. 3. Og at konflikter utenfor Europa er for komplekse til at nordmenn kan føle politisk solidarite­t eller ansvar.

Det siste til tross for at Norge har vaert en sentral deltager i flere av konflikten­e som asylsøkere fra Midtøsten og Afrika flykter fra, gjennom både diplomati og militaere intervensj­oner.

Stråmannsa­rgumentasj­on. Vår største innvending mot Tarakus kritikk er likevel at den bygger på en feilslutni­ng. I likhet med de fleste andre som har kritisert forskjells­behandling­en av flyktninge­r til Europa, har vi aldri argumenter­t for at vi må «dempe solidarite­ten med ukrainske flyktninge­r». Tvert imot understrek­et vi at norsk solidarite­t med ukrainske flyktninge­r er «både viktig og riktig».

Her vil vi også presisere at måten europeiske land møter ukrainske flyktninge­r på, er et glimrende eksempel på hvordan asylinstit­uttet burde fungere for alle mennesker på flukt.

Ukrainske flyktninge­r får krysse landegrens­er uten å bli møtt med vold, de er ikke blitt straffet om de ankommer uten gyldig identitet og reisedokum­enter, de blir ikke sperret inne bak murer og piggtråder og blir ikke stigmatise­rt og mistenkeli­ggjort.

Norske myndighete­r har også endret flere lover for å sikre at ukrainske flyktninge­r raskt kan komme i gang med arbeid eller utdanning. Dette er en solidarisk og verdig måte å møte flyktninge­r på. Den legger også grunnlag for god integrerin­g.

Vårt argument er at vi bør møte alle flyktninge­r på denne måten.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway