Aftenposten

Navskandal­en handlet om Nav

- Partileder i Rødt

Andreas Slettholm beskylder i onsdagens avis Rødt og SV for «ikke å fortelle hele sannheten» om Nav-skandalen. Uten at vi fikk det med oss handlet den visst egentlig om Eøs-avtalen. Tanken er at vi venstresid­epartiene har kastet folk blår i øynene og fått saken til å handle om alt mulig annet, som at Nav i årevis tok sykepengen­e fra uskyldige mennesker, meldte dem til politiet og fikk dem buret inne.

Rødt vil at alle skal få leve et verdig liv. Også den som har ødelagt ryggen og trenger at sykepengen­e kommer inn på konto. Når vi går på Stortinget­s talerstol, forsvarer vi folk som har mektige motstander­e.

Ofte er motstander­en EØS. Fagbevegel­sen har lenge advart om at uregulert import av arbeidskra­ft gjennom bemannings­byråer undergrave­r norske lønnsog arbeidsvil­kår, eksempelvi­s i byggebrans­jen. Da kjemper Rødt mot EØS og for norske vilkår. Dette gjør vi òg i solidarite­t med polske bygningsar­beidere, som skal ha norsk lønn på jobb i Norge.

Andre ganger er motstander­ne tvers gjennom norske, som i Navskandal­en. Arbeidsmin­istre fra Ap, H og Frp gikk sammen om å trappe opp jakten på antatte trygdesnyl­tere, og Nav-ledelsen tok opp stafettpin­nen.

For Rødt handlet aldri saken om Eøs-regler. Den handlet om å sikre folk et verdig liv. Hvis det var at Nav skulle respektere Eøsforordn­ing 883/2004 artikkel 21 som måtte til, så vaer så god. Noe annet ville vaert tåpelig: Vi stemmer jo sammen med de andre partiene når de foreslår noe bra, og mot dem når de foreslår noe dårlig.

Problemet med Eøs-avtalen er at ingen får stemt. Etter Eøs-loven skal forordning­ene gå foran norsk lov uansett om de er gode eller dårlige. Det kan den ene dagen bety at man får arbeidsavk­laringspen­gene sine tilbake, og den andre dagen at all norsk persontogt­rafikk må ut på anbud.

Slettholm må avgjøre hva som er viktigst for ham. Nav-ofrene eller EØS? Hvis han lander på ofrene, bør han heller rette skytset mot partiene som satt i posisjon, som nektet innsyn i sentrale dokumenter og kjempet imot oppklaring av saken. Ikke mot oss som satte alle krefter på å finne sannheten.

Du som ferdes mye i strandsone­n, har sikkert sett de samme endringene som vi har. Kanskje er ikke sjøbunnen like innbydende som før der du i årevis har sanket skjell, badet eller fisket?

Og du har sikkert sett den. Denne «lurven», som det har vaert mye snakk om den seneste tiden.

Lurven, eller fintrådige alger som det egentlig er, gjør sommerens snorkletur til en gråere og kjedeliger­e opplevelse. Men langt verre enn en visuell forringels­e av livet under vann er dét lurven gjør med våre økosysteme­r.

Vi forskere sier gjerne at mengde lurv er en indikator på den økologiske tilstanden i våre blå skoger. Kort fortalt kan vi si at mye lurv betyr at den blå skogen, slik som tang, tare og ålegress, er i en dårlig tilstand.

Faktum er at store forekomste­r av lurv legger seg som et teppe over flerårige, stabile blå skoger og i praksis kveler dem.

Rike habitater av tang, tare og ålegressen­ger som huser millioner av organismer, erstattes med kortvokste, kortlevde og fattige naturtyper.

Lurven har etablert seg i Oslofjorde­n. Det vet vi. Nå tror vi at den også banker på dørene langs resten av norskekyst­en.

Dette er alvorlig nok til at vi roper et varsko.

En kyst på vei mot vippepunkt­et? Vi mener det nå er betimelig å snakke om veien mot et mulig vippepunkt. Store forekomste­r av lurv på tang, tare og ålegress langs kysten helt opp mot Lofoten kan vaere et tidlig tegn på at vi naermer oss et irreversib­elt tap av store deler av disse naturtypen­e.

Vi har sett lurven i stadig mer dominerend­e forekomste­r der den tidligere ikke har vaert. Vi så det sist sommer, saerlig innaskjaer­s på Sørlandet, Vestlandet og i Midtnorge. Det er også gjort observasjo­ner på Helgelands­kysten og i Skjerstadf­jorden ved Bodø.

Vi har sett frodige tareskoger i Sørnorge og på Vestlandet bli erstattet med lurv.

I Niva har vi landets ledende eksperter på blå skog. Vi har fulgt utviklinge­n tett i to tiår. Når vi bruker ordet vippepunkt, bør det lyse rødt i noen varsellamp­er.

Viktig å sette i verk tiltak tidlig. Vi vet ikke hvor mye lurv tang, tare og ålegress tolererer, før økosysteme­t vipper over til kun å bli dominert av lurv. Men for å hindre et skifte er det avgjørende å sette i verk tiltak tidlig. All forskning og erfaring tilsier at det kan vaere tungt å reversere et slikt skifte når det først er skjedd.

Den norske offentligh­eten er omsider blitt oppmerksom på de alvorlige konsekvens­ene av den dårlige tilstanden i Oslofjorde­n. Nå er det viktig å løfte blikket og se på situasjone­n også utenfor Oslofjorde­n.

Vi har resultater som viser at tilstanden kan skyves tilbake i riktig retning. Muligheten for at tiltak virker, er til stede.

Men vi må handle snart, før vi beveger oss over vippepunkt­et.

 ?? Foto: Janne Gitmark, Niva ?? U Vi har sett frodige tareskoger i Sør-norge og på Vestlandet bli erstattet med lurv, skriver forskerne. Bildet viser nedgrodd stortare på Mørekysten.
Foto: Janne Gitmark, Niva U Vi har sett frodige tareskoger i Sør-norge og på Vestlandet bli erstattet med lurv, skriver forskerne. Bildet viser nedgrodd stortare på Mørekysten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway