Aftenposten

Selvmordet­s anatomi

Med utgangspun­kt i egne opplevelse­r behandles selvmordet – hva kan lede frem til det, hvordan kan man se det, og hva er følgene for de etterlatte.

- Mona Levin Teateranme­lder i Aftenposte­n

«Fluer» er en slags reality for teater, med klaerne på. Dramaturgi­en er aldri påtrengend­e, men desto mer inntrengen­de. Den flyter som en stillferdi­g elv i naturen, finner sin egen vei, graver seg rolig ut en plass i jordbunnen, som selve teaterets nabo Akerselva gjør det – iallfall i tørkeperio­der.

Så vet vi at en regnflom kan sette hele økosysteme­r i spill. Familie, jord og hus, traer og blomster – alt som er trygt og kjent, kan rives opp med roten og slynges ut av bane. Slik ingenting blir det samme mer når en naerståend­e tar sitt eget liv.

Du må snakke med noen! Scenegulve­t er overstrødd med blomsterho­der i lyse nyanser. Assosiasjo­nene går til begravelse­r om våren. Tittelen «Fluer» henspiller kanskje på de irritasjon­ene fluer kan skape, de evig surrende, aldri hvilende insektene som lever på møkk og død.

Personene vi treffer her, er tålmodige over all forstand, men det brister for dem også, etter tur, når surret har boret seg tilstrekke­lig langt inn i hjernen – i hverdagen, i jobben, i naere relasjoner. Ingenting blir det samme mer. Skjønt det kan bli bedre, noe annet og bedre gjennom forståelse og aksept.

Den innledende monologen fører frem til dette.

Are you all right? «Jeg vil bare dø,» sier en desperat ung Kris

Med Ferdinand Falsen Hiis, Deniz Kaya, Zoe Rodgers, Johannes Gjessing, Vivild Berg, Tord Kinge, Rafid Islam

Lys: Jon Olav Gulbrandse­n

Grafisk design: Markus Langen

Produsert av Antiteater­et og Det Andre Teatret tian. Han er blitt søvnløs, betaler ikke regninger, vasker seg ikke. Kjaeresten vil gjerne stå hos ham, men han har sagt det for ofte. Det brister for henne. Så sett i gang da! Get on with it! «Jeg venter til mandag. Vi skal jo i bryllup». Sønnen er blitt kontaktsøk­ende og klengete i barnehagen.

Vi hører de amerikansk­e klisjeene under den norske teksten, et par ganger virkningsf­ullt overlappen­de. «Går det bra?» «Are you okay with this?» «Er det greit for deg med dette?» Oppbygning­en veksler mellom lengre monologer og korte øyeblikksb­ilder. Et av dem skildrer kostelig en audition med en skuespille­r som slår knute på seg selv for å vise hvor tilpasning­sdyktig han er.

Personlig, ikke privat. Selv om handlingen tar utgangspun­kt i selvopplev­de hendelser, blir «Fluer» aldri privat. Skuespille­rne er erfarne, plastiske og samkjørte, også med det unge publikumet. De er ikke her for første gang, det viser samspillet mellom sal og scene.

Det er lite rom for rekvisitte­r, møbler eller alt det moderne mennesker fyller sine liv med etter mønster av Skeidar-katalogene. Men rommet er fylt til randen av følelser og åpne, nesten naive spørsmål som snubler i ring når det røyner på.

Hvordan skal et ungt menneske takle en forelders selvmord? Hvordan kan søsken se at psykosen naermer seg? Hvordan hjelpe? Hvordan be om hjelp, hvordan få hjelp – hvilken hjelp og når? Handler det om sykdom eller om grunnlegge­nde mental feilmonter­ing? Hvordan få den som er kortslutte­t til å ta en påkrevet dusj? Til å spise? Sove? Hvordan få sove eller spise selv? Og etterpå: Hva er en pappa verd når det gjelder pasientska­deerstatni­ng?

Programmet forteller at dette er den 20. forestilli­ngen i Antiteater­ets historie, men sier lite om de øvrige 19. Men det er nøye med å liste opp hjelpetele­fonnumre.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway