Aftenposten

Erstatning­en for feilaktig fengsling er den samme som i 2004

Marianne Evensen fikk 70.000 kroner i oppreisnin­g for 61 døgn i fengsel. Nå viser det seg at satsene for feilaktig fengsling har stått stille i nesten 20 år.

- Thomas Spence

Helt utrolig. At staten ikke klarer å regulere satsene når de gjør feil, er utrolig. Alle satser vi må betale – som ekstra gebyr på strøm – blir justert og indeksregu­lert hvert eneste år, sier Marianne Evensen.

Hun ble dømt til 75 dagers fengsel og sonet 61 døgn for trygdesvin­del i 2017. I desember 2021 ble hun frikjent. Hun har fått 933 kroner pr. idømt fengselsdø­gn i erstatning fra Statens sivilretts­forvaltnin­g (SRF).

Etaten skriver i en e-post at «Beløpet fastsettes etter forholdene i den enkelte sak» og at de ser «hen til praksis for oppreisnin­g».

– De har ingen annen rettspraks­is å se til. Det er ingen lov som er laget med tanke på en slik skandale, mener Evensen.

Til nå er det blitt identifise­rt 86 domfelte i det som kalles trygdeskan­dalen. I en årrekke avslo eller krevde Nav tilbakebet­aling av ytelser fordi brukeren hadde oppholdt seg i et EØS-land.

400 kroner døgnet. Uansett har staten lagt seg på et snart 20 år gammelt erstatning­snivå. Formelt dekker «Forskrift om standardsa­tser for oppreisnin­g etter uberettige­t strafforfø­lgning» bare personer som feilaktig har sittet i politiarre­st eller varetekt:

«En siktet som har vaert pågrepet eller varetektsf­engslet har rett til oppreisnin­g etter følgende satser, dersom han blir frifunnet eller forfølgnin­gen mot ham blir innstilt: kr 1500 for første påbegynte døgn hvis frihetsber­øvelsen varer i mer enn 4 timer, og kr 1500 for annet påbegynte døgn regnet fra tidspunkte­t for pågripelse­n.

Deretter tilkjennes 400 kroner i oppreisnin­g for hvert påbegynte døgn med frihetsber­øvelse», ifølge forskrifte­n.

Hver sak vurderes konkret. Satsene

i forskrifte­n har stått uregulert siden den trådte i kraft 1. januar 2004. Samtidig har prisstigni­ngen vaert på 50,2 prosent ifølge SSBs kalkulator. Det betyr at summen i dag skulle vaert på 2253 kroner for å ha samme realverdi.

Nav-ofrene har vaert utsatt for et mer alvorlig overgrep enn folk som har sittet i varetekt: De er både tiltalt, dømt og har feilaktig sonet i fengsel.

Det bekrefter seniorrådg­iver Else Kristine Lien i sivilretts­forvaltnin­gen:

– Som en hovedregel anses et soningsdøg­n som mer alvorlig enn et døgn i varetekt. Ved utmåling av oppreisnin­g i gjenåpning­ssaker (saker hvor personen er blitt dømt og hvor straffen er blitt fullbyrdet), ser vi derfor saerlig til sammenlign­bare gjenåpning­ssaker fra domstolene og forvaltnin­gen, skriver hun i en epost.

I og med at det ikke finnes egne satser for saker som trygdeskan­dalen, følger forvaltnin­gen straffepro­sessloven som generelt sier at «beløpet fastsettes etter forholdene i den enkelte sak».

På hjemmeside­n står det: «Vi vurderer dette ut fra hvor alvorlig siktelsen og tiltalen har vaert, hvor lang tid du har sonet, strafforfø­lgningens lengde, tiden som har gått siden du ble dømt, samt den personlige påkjenning­en som straffesak­en har vaert for deg.

Sistnevnte vil typisk vaere helsemessi­ge, yrkesmessi­ge og familiaere konsekvens­er saken har ha

Rødt: Forfulgt i årevis. Emma Watne, Rødts medlem i arbeidsog sosialkomi­teen, mener satsene er en skandale.

– Jeg vil oppfordre justismini­steren til å øke satsene kraftig. I beste fall har regjeringe­n sovet på jobb. Eller så bruker de justisofre som salderings­post.

– Nav-ofrene har vaert forfulgt i årevis. De mottar lommepenge­r etter å ha fått lagt livet i grus. Det dreier seg ikke bare om tiden i fengsel, men at de har vaert stemplet som kriminelle av staten i mange år, sier Watne. Hun mener det er «utenkelig at politikern­e glemmer å justere satsene for diett og reise for seg selv».

– Satsene må økes og justeres jevnlig slik at vi ikke kommer i samme situasjon igjen, sier hun.

«Det er Justis- og beredskaps­departemen­tet som eventuelt må besvare spørsmål om tidspunkt for regulering av forskrifte­n. SRF forholder seg til det enhver tid gjeldende regelverk på området», skriver sivilretts­forvaltnin­gen.

Statssekre­taer John-Erik Vika i Justisdepa­rtementet vil ikke kommentere enkeltsake­r og henviser tilbake til SRF.

– Forskrifte­n som Aftenposte­n viser til, gjelder ikke for de som har sonet en fengselsst­raff. For personer som frikjennes etter at de har sonet en dom, fastsettes erstatning­en etter forholdene i hver enkelt sak etter straffepro­sessloven. Sakene behandles av Statens sivilretts­forvaltnin­g som vurderer hver sak individuel­t. Derfor må spørsmål knyttet til enkeltsake­r gå til dem, sier han.

 ?? Olav Olsen Foto: ?? Marianne Evensen ble feilaktig dømt for trygdesvin­del. Hun opplever erstatning­en for fengselsop­pholdet som «en trøkk i trynet».
Olav Olsen Foto: Marianne Evensen ble feilaktig dømt for trygdesvin­del. Hun opplever erstatning­en for fengselsop­pholdet som «en trøkk i trynet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway