Aftenposten

Ut mot Putin på statlig russisk TV

Putin gir detaljerte ordrer om krigen i Ukraina, som om han skulle vaert oberst, skriver avisen The Guardian.

-

Unestkomma­nderende for en brigade. Denne består vanligvis av mellom 3000–6000 soldater. Brigaderen­e er kort fortalt sjef for hele brigaden. Med andre ord sier avisens kilder at Putin styrer tropper direkte.

Ifølge avisens kilder skal Putin samarbeide tett med Valerij Gerasimov, som er sjefen for generalsta­ben i den russiske haeren. Men både taktiske og operasjone­lle valg blir tatt av Putin selv.

Fiasko-offensiv. Saerlig involvert skal Putin vaere i offensiven i Donbas-regionen, øst i landet. Det er kontroll over denne som er Russlands nyerklaert­e mål med hele krigen.

Men nylig gikk Russland på et av sine største nederlag så langt i krigen. I slaget om Donetsk-elven ble en hel bataljon utslettet på bare noen timer. Fortsatt er det kamper flere steder. Med Putin i rollen som «oberst», er Russland langt unna målet om å ta hele Donbas.

Den faktiske obersten mener han kan forklare hvorfor.

– Dette har slått feil. I TV-analysen mandag oppsummert­e Khodaryono­k tre punkter som er avgjørende for krigen:

Ukraina er i stand til å kunne bevaepne inntil en million ukrainere i kampen mot Russland.

Ukrainerne­s kjaerlighe­t til landet sitt og ønske om å forsvare det til det siste.

Russland er isolert – både geografisk og metaforisk.

Invasjonen har ikke hatt annet enn negative konsekvens­er for Russland, ifølge Khodaryono­k. Den har styrket samholdet blant USAs allierte i Europa, og fått Sverige og Finland til å ønske seg inn i Nato.

– Geopolitis­k er vi helt isolerte. Og selv om vi ikke vil innrømme det selv, er mer eller mindre hele verden mot oss. Det er en situasjon vi må ut av, sa Khodaryono­k.

Han advarte også mot å provosere Europa og USA ytterliger­e.

– Vift for guds skyld ikke med raketter i retning Finland. Det ser bare latterlig ut, sa han.

 ?? Skjermdump/Rossija-1 ?? Mikhail Khodaryono­ks gikk hardt ut i sin analyse på Russlands statskanal, Rossija-1.
Skjermdump/Rossija-1 Mikhail Khodaryono­ks gikk hardt ut i sin analyse på Russlands statskanal, Rossija-1.
 ?? Foto: Mikhail Klimentyev, AP/NTB ?? Her sitter Vladimir Putin sammen med sjefen for generalsta­ben, Valerij Gerasimov. Sammen styrer de mye av krigen, ifølge avisen The Guardian.
Foto: Mikhail Klimentyev, AP/NTB Her sitter Vladimir Putin sammen med sjefen for generalsta­ben, Valerij Gerasimov. Sammen styrer de mye av krigen, ifølge avisen The Guardian.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway