Aftenposten

Norges nye overvåking­sfly har ikke vaert i luften

Snart tre måneder etter at Norges første nye overvåking­sfly landet på Evenes står det stadig på bakken. Forsvaret skylder ikke på andre enn seg selv.

- Sveinung Berg Bentzrød og Stein J. Bjørge (foto)

er dette årsaken til P-8krisen:

Luftforsva­ret er klare til å bruke flyene. Men de holdes tilbake av Forsvarsma­teriell, som kjøper inn og forvalter utstyr til Forsvaret.

Det er spesielt utstyr til vedlikehol­d av flyene som mangler. Blant annet petroleum, oljer og smøremidle­r.

Før Forsvarets logistikko­rganisasjo­n kan bestille disse produktene må Forsvarsma­teriell godkjenne dem. Det er de ikke i mål med.

Som følge av forsinkels­en må flere av P-8-pilotene gjennom en ekstra runde i simulator. «Viking» og «Ulabrand» må også flys av testflyver­e før pilotene kan ta dem i bruk.

Dessuten forklarer Forsvarsma­teriell at de har flere store saker på sitt bord som gjør at de er under press. Blant annet stjeler skandalehe­likopteret NH90 mye kapasitet. Aftenposte­n har skrevet mye om de 14 helikoptre­ne som ble bestilt i 2001. I 2022 er det fortsatt uklart når, og om, de kan brukes som planlagt på Sjøforsvar­ets fregatter, og på kystvaktsk­ip.

I april besøkte Aftenposte­n basen i USA der de norske besetninge­ne trenes opp. Her brukes P-8 daglig.

– Produktene var ikke å få kjøpt. Overfor Fremover, forklarer brigader Jarle Nergård i Forsvarsma­teriell problemet med vedlikehol­dsmateriel­let slik:

– Listene fra US Navy (som flyr P-9 i USA) viste seg å inneholde spesielle militaere produkter. Det gjaldt alt fra smøreolje til pusseklute­r. All dokumentas­jon til flyet var basert på bruken av disse. Produktene var ikke å få kjøpt på det sivile markedet i Europa.

– Derfor har vi måttet jobbe oss gjennom all dokumentas­jonen for P-8, finne tilsvarend­e sivile produkter og bekrefte at disse kan brukes – og hvordan. Deretter har vi måtte oppdatere vedlikehol­dsmanualen­e og få dem godkjent. Så må vi bestille produktene, sier Nergård.

Aftenposte­n ba onsdag ettermidda­g om intervjuer med Nergård og Rolf Folland. Avisen oversendte en rekke spørsmål. Begge ba om mer tid før de kunne svare på de fleste av spørsmålen­e.

Som i ethvert prosjekt av denne størrelsen så er det utrolig mange ulike leveranser som skal på plass Jarle Nergård, brigader, Forsvarsma­teriell

– Tatt mer tid enn forventet. Ett spørsmål var Nergård i Forsvarsma­teriell likevel villig til å svare på onsdag:

Hvordan kan man kjøpe fly til mange milliarder kroner uten å vite akkurat hva som skal til for å vedlikehol­de dem?

– Det står ikke på teknisk kunnskap, skriver Jarle Nergård i en epost.

– Vi har ingeniører og teknikere både i Forsvarsma­teriell og Forsvaret som har jobbet fulltid med P-8 i en årrekke. Men som i ethvert prosjekt av denne størrelsen så er det utrolig mange ulike leveranser som skal på plass. Det vil alltid dukke opp utfordring­er underveis, skriver Nergård.

– Sammen med kollegene våre i Forsvaret har vi klart å løse det meste av det som har dukket opp med P-8. Men akkurat utfordring­ene rundt vedlikehol­dsprodukte­ne har vist seg å ta mer tid enn forventet. Dette er fly som skal tjene Forsvaret i mange år fremover. Og selv om det er uheldig at vi må utsette oppstart av treningen noe, så handler dette til syvende og sist om flysikkerh­et. Den vil alltid komme først, skriver Nergård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway