Aftenposten

Gratis Aks til alle 3.-klassinger til høsten

Byrådet setter fart på satsingen på gratis Aktivitets­skole (Aks). Fra høsten av får også 3.-klassingen­e gratis tilbud.

- Birgitte Iversen Foto: Birgitte Iversen

Torsdag legger byrådet frem sitt reviderte budsjett for 2022. En av de største satsingene i budsjettet er gratis halvdagspl­ass på Aks for alle byens 3.klassinger allerede fra høsten av. Det forteller skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) til Aftenposte­n.

Egentlig var det bare annenklass­ingene som skulle få gratis Aks i høst. Tredjeklas­singene skulle først få det høsten 2023.

Men nå har byrådet valgt å prioritere begge årskull i ett jafs.

– Jeg er veldig stolt over at vi nå kan fremskynde tilbudet. Det er en gladnyhet for lommeboken til barnefamil­iene, sier Eidsvoll.

Foreldre med 2.- og 3.-klassinger på Aks vil med dette spare 24.500 i året pr. barn.

Totalt foreslår byrådet å bruke 75 millioner kroner på tiltaket. 30 millioner er satt av til høsten, mens resten brukes til å videreføre tilbudet neste vår.

Stor økning. Skolebyråd­en og byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) møtte onsdag barn på Aks på Majorstuen skole for å fortelle om satsingen.

Skolen har allerede gratis Aks for elever i 1. og 2. klasse. De opplever at rundt 30 prosent av barna ikke blir med videre i 3. klasse.

Aks-leder Mona Bjørnstad sier at tilbudet ikke lenger er gratis i 3. klasse, er en viktig grunn til at en del foreldre da tar barna ut av Aks.

I Oslo har det siden 2020 vaert

Andel barn på Aks (1.-4. trinn): gratis Aks for alle 1.-klassinger. I tillegg har bydelene Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkk­a, Sagene, Stovner og Søndre Nordstrand allerede gratis Aks for 1.–4. trinn. Bydelene Frogner og St. Hanshaugen har hatt gratis Aks for 1.- og 2. trinn.

Med utvidelsen vil 3500 flere tredjeklas­singer få tilbudet. Dette gjelder barna i bydelene Ullern, Nordre Aker, Vestre Aker, Østensjø og Nordstrand. I tillegg vil barna i bydelene Frogner og St. Hanshaugen få gratis Aks i 3. klasse.

Etter at ordningen med gratis Aks ble rullet ut fra 2015 har deltagelse­n på Aks økt fra 76 til 94 prosent i 2020. Ingen andre steder i Norge har så høy dekningsgr­ad. Økningen har vaert størst i de østlige bydelene, der deltagelse­n tidligere var svaert lav (se tabell).

Forsvarer universelt tilbud. Byrådet har med dette oppfylt løftet de ga i byrådsplat­tformen om å innføre gratis Aks fra 1.–3. klasse.

De har fått kritikk fra partier på høyresiden for å bruke pengene lite målrettet. De ønsker en behovsprøv­d ordning og peker på at mange foreldre har råd til å betale for tilbudet.

Byrådslede­r Raymond Johansen mener det er en dårlig løsning.

– Hvis du gjør det behovsprøv­d, så sier du at det ikke er så viktig. At det ikke er et sted alle trenger å vaere, sier han.

Han sier for mange behovsprøv­de ordninger kan føre til at man svekker oppslutnin­gen om å betale skatt.

– Det er en bombe under velferdsst­aten. Jeg tror det er veldig viktig at løsninger som Aks er universell­e, sier Johansen.

Uavklart for fjerdeklas­singene. En viktig årsak til at byrådet nå kan fremskynde gratis Aks til 3.klassingen­e, er at SV på Stortinget forhandlet frem gratis Aks for alle landets 1.-klassinger i budsjettfo­rhandlinge­ne med regjeringe­n før jul i fjor.

Siden Oslo allerede hadde gratis Aks for 1.-klassingen­e, kom de ekstra midlene fra staten som en bonus.

Oslo SV var raskt ute med å kreve at disse midlene skulle gå til å forsere løftet for 3.-klassingen­e, og også innføre gratis Aks for 4.-klassingen­e. Nå har de fått byrådspart­nerne med på å fremskynde løftet.

Hva som skjer med 4.-klassingen­e er fremdeles i det blå. I byrådsplat­tformen står det bare at byrådet skal vurdere gratis Aks også for dem.

Sunniva Holmås Eidsvoll sier SV vil fortsette å jobbe for å gi gratis Aks til fjerdeklas­singene. Johansen sier man først må se an behovet.

– Jeg er ikke beredt til å si noe annet enn at vi kommer tilbake med en vurdering av det, sier han.

 ?? ?? Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) møtte 2.-klassingen­e Juliette (t.h), Amany og Massin på Majorstuen skole. Der hadde de en Aks-nyhet å fortelle dem om.
Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) møtte 2.-klassingen­e Juliette (t.h), Amany og Massin på Majorstuen skole. Der hadde de en Aks-nyhet å fortelle dem om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway