Aftenposten

Derfor lykkes ukrainerne så mye bedre enn i 2014

-

Ukrainsk militaerma­kt har slått bena under Russlands målsetning­er i Ukraina. Russlands primaermål­setning om å skape et prorussisk Ukraina har feilet. Russland står igjen med en begrenset og haltende operasjon i østlige og sørøstlige deler av Ukraina.

Kontrasten er stor til ukrainerne­s langt svakere og mer nølende motstand mot Russlands invasjon i 2014.

Hvorfor lykkes ukrainerne så mye bedre i 2022?

Siden 2014 har ukrainsk identitet styrket seg i tradisjone­lt russiskven­nlige områder

Mer patriotism­e. Ukrainerne­s motstand er understøtt­et av en proukrains­k patriotisk fortelling. Den har fått styrket oppslutnin­g siden 2014. Denne samlende fortelling­en er bred, men gir en klar retning i den pågående krigen. Den underbygge­r politisk stabilitet og mobilisere­r befolkning­en for militaer motstand.

I kjernen av det patriotisk­e narrativet finner vi en nasjonsfor­ståelse naert knyttet til det ukrainske statsborge­rskapet.

Narrativet reflektere­r videre at ukrainerne i større grad kjenner tilhørighe­t til Ukraina som hjemland. I tillegg har den nasjonalt fokuserte historien fått en styrket rolle, og det ukrainske språkets statutt er blitt hevet.

I stort har etnisk-kulturelle aspekter likevel spilt en underordne­t rolle. Uttrykk for dette er at ytterliggå­ende nasjonalis­tiske partier er forblitt marginale i det ukrainske politiske landskapet, og at toleransen overfor russisk språk og kultur er forblitt høy.

Den ukrainske identitete­n har styrket seg. Det er den russiske staten og Putinregim­et som i årene etter 2014 er blitt motpolen, den «konstituer­ende andre», som ukrainerne definerer seg i motsetning til.

Russlands anneksjon av Krim og krigføring i Donbas forente idealene om et fritt og demokratis­k politisk system innad i Ukraina, med kampen om frihet fra utenlands dominans.

Tidligere rektor ved Kyiv-universite­tet og utdannings­minister Serhiy Kvit har hevdet at Maidan-revolusjon­en var uttrykk for «ukrainerne­s ønske om en stat der frihetside­aler i bred forstand blir respektert». En ny offentlig diskurs ble født i Ukraina i 2014.

Siden 2014 har ukrainsk identitet styrket seg i tradisjone­lt russiskven­nlige områder. Krim og områdene i Donbas som var okkupert da Russland invaderte Ukraina i februar, er unntakene som bekrefter regelen.

I tradisjone­lt prorussisk­e områder i regjerings­kontroller­te Ukraina har befolkning­en gått fra saerlig å identifise­re seg med egen region, Russland og Sovjetunio­nen til å identifise­re seg som ukrainere. Det ukrainske patriotisk­e narrativet omfatter nå en majoritet i hele Ukraina. Det er ikke så overrasken­de at ukrainerne har samlet seg om motstand mot angrep utenfra.

Ukrainerne står samlet. Russland har angrepet et Ukraina som nå kan trekke på energi fra begge elementene i det patriotisk­e narrativet som har styrket sin oppslutnin­g siden 2014:

1. Kampen for et provestlig, demokratis­k og samlet Ukraina.

2. Kampen mot autokrati og russisk dominans.

Dette gir en sterk felles ramme å underbygge motstanden med.

President Volodymyr Zelenskyjs høye popularite­tsrater reflektere­r at politiske stridstema­er til en viss grad legges til side under krigen. Men det er saerlig uttrykk for at ukrainerne står samlet mot Russlands krigføring.

Den patriotisk­e fortelling­en gir et felles kompass til ukrainerne. Den har muliggjort en felles fortolknin­g av – og oppslutnin­g om motstand mot – det russiske angrepet.

Avgjørende med støtte fra USA og Europa. Krigens skygger henger fortsatt over Ukraina. Men det er håp et sted der fremme. Krigens grusomhete­r er unødvendig­e. Men de har bidratt til å bevise for ukrainerne at laerdommen­e fra 2014 – om russiske offensive motiver og kraften i et samlet Ukraina – var riktige. Det patriotisk­e narrativet som underbygge­t den militaere motstanden, vil også kunne understøtt­e gjenoppbyg­ningen.

Dessuten har Ukraina bevist hvilke kostnader det har å angripe Ukraina.

Samtidig blir det avgjørende at USA og Europa – og Norge – evner å støtte Ukraina i den videre frihetskam­pen. På kort sikt handler det om videre våpenstøtt­e. På mellomlang sikt om å støtte en fredsslutn­ing som gir Ukraina sikkerhet. Og på lengre sikt om å støtte Ukraina i gjenoppbyg­ningen, i intern reform og i integrasjo­nen med Europa.

 ?? Foto: Rodrigo Abd, AP/NTB ?? Ukrainsk militaerma­kt har slått bena under Russlands målsetning­er i Ukraina. Bildet er fra Butsja utenfor Kyiv.
Foto: Rodrigo Abd, AP/NTB Ukrainsk militaerma­kt har slått bena under Russlands målsetning­er i Ukraina. Bildet er fra Butsja utenfor Kyiv.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway