Aftenposten

Staten finansiere­r en løsning som ikke alle norske TV-tittere får se. Kan noen vekke kulturmini­steren?

-

Som gammel nyhetsjour­nalist og ivrig samfunnsen­gasjert person undres jeg på hvor kulturmini­ster Anette Tretteberg­stuen (Ap) har sitt fokus. Jeg har registrert at hun er aktiv i mange varianter av debatt om likestilli­ngsspørsmå­l og veldig til stede på kulturarra­ngementer der det deles ut statlige støtteordn­inger.

Alt det er vel og bra. Men hun er også ansvarlig medieminis­ter.

Som medieminis­ter har hun ansvar for at det brede lag av Norges befolkning får nyheter, debatt og informasjo­n – med variert innhold og avvikende synspunkte­r.

Det som i Grunnloven kalles «den offentlige samtalen», der staten forplikter seg til å fremme meningsman­gfold.

Et alternativ til NRK. Da jeg i sin tid ble med på å bygge opp TV 2 (som nyhetsreda­ktør og programdir­ektør), var det fordi jeg så muligheten av å vaere med på å bringe til torgs andre innfallsvi­nkler og avvikende synspunkte­r fra det den statlige kringkaste­ren formidlet.

Vi valgte å kalle TV 2 for «gratiskana­len», et alternativ til den statsfinan­sierte NRK. Kanalen skulle driftes på reklameinn­tekter og ikke vaere til byrde for norske skattebeta­lere.

Nye runder om konsesjons­vilkår og effektiv lobbyvirks­omhet har ført til at TV 2 nå ikke lenger er en gratiskana­l. Det er blitt en betal-TV-løsning med fem kanaler, eid av det danske selskapet Egmont. Selskapet hadde i fjor et overskudd på vel 500 millioner kroner.

Ikke tilgang til det staten betaler for. Til tross for den eneretten som TV 2 fikk for å skape en TV- kanal basert på reklame, er det i de senere årene blitt en ordning der den norske staten skal betale 135 millioner kroner årlig for at kanalen skal sende et utbud av nyheter og debatt. Det skjer først og fremst gjennom Nyhetskana­len.

Problemet er bare at TV 2 – gode forretning­sfolk som de er – forlanger at distributø­rene skal kreve inn betaling for alle TV 2s kanaler. De gir ikke mulighet for at Nyhetskana­len distribuer­es gratis.

Med andre ord: Du får ikke tilgang til den nyhetstjen­esten som staten betaler for, med mindre du er villig til å betale for alle TV 2s kanaler!

Altibox nekter å la seg tvinge. Det pågår en heftig og skjult maktkamp mellom TV 2 og noen av de selskapene som leverer kanalens utbud.

Først var det Canal Digital, så Telia som ikke ville godta vilkårene. Nå er det Altibox som nekter å la seg tvinge til at kundene må ta alle TV 2s kanaler.

Budskapet fra TV 2 er klart: Enten betal for alle deres fem kanaler, eller så blir det svarte skjermer. Distributø­rene mener at dette må kundene selv kunne velge fritt.

Striden med Altibox gjør at naermere en fjerdedel av alle norske TV-seere ikke får anledning til å se på nyhetstilb­udet fra TV 2.

Kulturmini­sterens plikt. Kanskje det er på tide at kulturmini­steren våkner og sørger for at statens betaling til TV 2 for å lage et nyhetstilb­ud nå blir til et tilbud til hele det norske folk.

Hvis ikke, så bør man kanskje fjerne hele den statlige støtteordn­ingen og la TV 2 vaere en selvstendi­g kommersiel­l aktør på lik linje med Discovery, Viasat og andre kommersiel­le kanaler. Det finnes garantert andre medieaktør­er som vil motta 135 millioner kroner i statsstøtt­e hvert år.

Det er ingen mening i at staten skal finansiere en løsning som ikke alle norske TV-tittere kan få mulighet til å se på skjermen.

Kulturmini­steren skal selvsagt ikke gå inn i private forhandlin­ger. Men hun har en plikt til å sørge for at statens penger går til det som er tydelig klargjort.

Send inn ditt innlegg til sid@aftenposte­n.no

Legg ved fullt navn, fødselsdat­o, adresse og telefonnum­mer.

Alle får svar innen tre dager.

Si ;D-ansvarlig: Amalie Lereng

Følg oss på Instagram: Aftenposte­n_sid

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway