Aftenposten

Klarer ikke å fortelle historien om Uber

«Super pumped» forteller den grisete historien om Uber. Dessverre frakter den ikke passasjere­ne frem til målet.

-

ringer. Milliarder flyr over bordet.

Misogynist, milliardae­r. Tidlig i serien møter Travis Kalanick investoren Bill Gurley. Han spilles av Kyle Chandler, kjent som Coach i «Friday night lights» og John Rayburn i «Bloodline». Vi skjønner fort at han blir fornuftens stemme i det macho milliardka­oset som er Uber. For Travis Kalanick fremstår nesten like råtten og narsissist­isk som vi kjenner ham fra virkelighe­ten.

Kalanick er selve symbolet på en kvinnefora­ktende og selvopptat­t tech-milliardae­r. Han gjør hva som helst for suksess. Dette blir i praksis hele handlingen i «Super pumped». Må en moderne gründer vaere verdens verste menneske for å lykkes? Finnes det noen mulighet for renselse gjennom suksess?

Kunstige vendepunkt­er. Koppelman har tidligere vaert god på å menneskeli­ggjøre slike miljøer. I «Super pumped» lykkes han bare delvis. Vendepunkt­ene er tilfeldige idémyldrin­ger som oppstår av intet. På kontorer. I gaten. Utenfor en restaurant. Det hele blir kunstig. Det låter urytmisk. Det bidrar lite til å gjøre Uberdramat­iseringen troverdig.

Det er synd, for historien om Uber er både underholde­nde og interessan­t. Serien klistrer også på Uber-motstander­e uten å gjøre dem interessan­te. Richard Schiffs talent kastes bort på en sjablonrol­le som myndighete­nes regulering­sklare spydspiss Richard Pearson.

Rart musikkvalg. Noen kreative grep fungerer greit. For eksempel er bruken av green screen når Travis Kalanick lyver, effektiv. Quentin Tarantino som fortellers­temme er gøy, men mest rart.

Musikkvalg­et bidrar til å gjøre serien virkelighe­tsfjern. Det rimer ikke at en techfest på 2010tallet skal blaste ut gammel Pearl Jam og enda eldre MC5 til kåte investorer og griske gründere. Faktisk går Pearl Jam gjennom hele sesongen, uten at musikkvalg­et motiveres. Underlig.

Moralske kvaler. «Super pumped» blir noe bedre når Kalanick får motstand. Bro-kulturen som undertrykk­et kvinnelige ansatte, får sin fortjente plass. Det skyver dramaet fremover. Kyle Chandlers rolle som samvittigh­etsfull investor får noe mer dybde.

Som seer identifise­rer man seg med ham og hans moralske kvaler i dette slangereir­et av giftige gründere. Løfter det «Super pumped»? Ikke mye. Serien ender opp som en rotete, forhastet fortelling som aldri bestemmer seg for hva den vil fortelle.

Musikkvalg­et bidrar til å gjøre serien virkelighe­tsfjern

 ?? Foto: Paramount+ ?? Joseph Gordon-Levitt spiller Uber-eier Travis Kalanick i «Super pumped». Den ville historien er blitt en dårlig serie.
Foto: Paramount+ Joseph Gordon-Levitt spiller Uber-eier Travis Kalanick i «Super pumped». Den ville historien er blitt en dårlig serie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway