Aftenposten

Politiet sa de aldri kom i posisjon til å stoppe Bråthens drapsraid i Kongsberg. Han sier noe helt annet.

Bevaepnet politi traff gjerningsm­annen i Kongsberg etter få minutter. Hvorfor ble han ikke stoppet der og da? Espen Andersen Bråthen og politiet har helt ulike versjoner av hva som skjedde i de avgjørende sekundene.

- Andreas Bakke Foss og Olav Olsen (foto)

To minutter etter at Bråthen begynte å skyte med pil og bue på tilfeldige mennesker, kommer det første nødanropet til politiet. De får høre om dramaet som er i ferd med å utspille seg inne i Extra-butikken på Kongsberg.

Kort tid senere den mørke kvelden 13. oktober i fjor, blir politiets nødtelefon nedringt. Vitner beskriver en kraftig og litt overvektig gjerningsm­ann med lyst hår. I singlet.

Politiet spør flere av dem som ringer inn, om det er en ordentlig pil og bue han skyter med eller om det er et lekevåpen. Men det pågår ingen lek denne kvelden.

Bråthen har startet sitt drapsraid. Målet hans er å drepe flest mulig mennesker med de pilene han har.

Fikk beskjed om å ta på utstyr.

Det er tre politibetj­enter på jobb i Kongsberg denne kvelden. Fortvilte vitner ringer til politiet og forteller hva som er i ferd med å skje.

Politiet svarer at de er på vei til Kongsberg med alt de har av styrker. Beredskaps­troppen er på vei fra Oslo, sier de.

Klokken 18.17 får alle i politiet beskjed om at dette er et oppdrag med pågående livstruend­e vold (PLIVO). Det betyr at aller første prioritet er at gjerningsp­ersonen skal stoppes. Før alt annet. Også før de skal ta seg av skadede.

Da de to første politifolk­ene kommer til butikken rett etterpå, visste de dette. Samtidig hadde de fått beskjed om å ta på seg hjelm og fullt verneutsty­r før de gjør noe annet, både fra innsatsled­eren og fra kolleger i politiet på Kongsberg. Det vil ta rundt tre minutter å ta på.

De to politibetj­entene velger likevel ikke å ta på seg verneutsty­r da de er fremme ved butikken. Istedenfor beveger de seg raskt mot inngangen.

Den ene er bevaepnet med en MP5 maskinpist­ol. Dette er politiets standard tohåndsvåp­en. Den andre politibetj­enten har med pistol.

Inne i butikken skyter Bråthen mot alt han kommer over av bevegelse. Han utløser brannalarm­en i bygget. Sekunder senere skal han møte politiet for første gang, ansikt til ansikt.

Hvorfor stoppet ikke politiet Bråthen?

Hvorfor klarte ikke bevaepnet politi, som var i overtall og hadde en livsviktig oppgave, å stoppe en gjerningsp­erson med pil og bue?

Spørsmålet er stilt flere ganger etter politiets aksjon i fjor.

Bråthen klarer å komme seg unna politiet i de første avgjørende minuttene. Da de til slutt klarer å pågripe ham 25 minutter senere, har han drept fem personer.

Dagen etter massedrape­ne i Kongsberg sa Ole B. Saeverud, politimest­er i Sørøst politidist­rikt, til Aftenposte­n at politiet ikke kom i posisjon i butikken der de er i stand til å løsne skudd.

– Om du skal skyte, må du ha noe å skyte på. De kommer ikke i posisjon der de er i stand til å løsne skudd, sa Saeverud om de to politifolk­enes innsats i fjor.

Bråthen: De rettet MP5-pistolen mot meg. I retten onsdag ga Bråthen en helt annen versjon av det som skjedde i de første, helt avgjørende minuttene av politiaksj­onen.

38-åringen sier han hadde en pil spent i buen da han går ut mot hovedinnga­ngen inn til butikken. Da han kommer frem mot området der kassen er, ser han en politimann som står på huk med et MP5-våpen.

– Den er rettet mot meg, sa Bråthen i retten.

Bråthen skyter en pil mot politimann­en han mener sikter på ham. Han bommer. Den går i veggen bak. Han skyter en pil til. Igjen bommer han.

Politiet melder fra til innsatsled­er at pilene «suser rundt dem». De sier det er vanskelig å lokalisere gjerningsm­annen.

Politiet var 15 meter unna Bråthen.

På videoen fra et av de 16 overvåking­skameraene i butikken ser man mye av det som skjer:

Klokken er 18.20 da politiet kommer inn med våpnene hevet. Bråthen hører politiet som roper at han skal legge ned våpenet. Han fyrer av det første skuddet før han huker seg ned og gjemmer seg bak noen hyller. Videoen ble spilt av i retten. Beregninge­r politiet har gjort, viser at det er 15 meter mellom politiet og Bråthen da han skyter

første pil. Politiet trekker seg litt tilbake, mot utgangen. Fortsatt med våpenet hevet.

Bråthen skjøt ikke i selvforsva­r, eller fordi han selv var redd for sitt eget liv.

– Jeg skjøt for å drepe ham, sa han til aktor.

Da Bråthen fyrer av sin andre pil mot politiet, er han nesten 24 meter unna, ifølge politiet. Etter dette skuddet trekker de to politifolk­ene seg ut av butikken. De henter et skjold fra bilen og får på seg hjelmer.

Bråthen går i rask gange til en nødutgang på andre siden av bygget, så forsvinner han rundt hjørnet.

Tre minutter etter han forlater butikken, dreper han sitt første offer i Hyttegata.

Flere kommer til Kongsberg.

Torsdag vitnet politiets innsatsled­er Vidar Gulbrandse­n i retten. Han ledet politiaksj­onen den kvelden.

På vei med blålys fra Drammen får han melding om at gjerningsm­annen er sett ute av butikken. Politiet får etter hvert en ny beskrivels­e av Bråthen. Hvit singlet. Kraftig kar.

Da klokken er 18.41 var det kommet tre-fire patruljer fra Drammen til Kongsberg, ifølge innsatsled­eren.

Bråthen er fortsatt ikke pågrepet. På dette tidspunkte­t fortsetter han å drepe tilfeldige ofre inne i husene i den samme gaten som politiet er.

Først klokken 18.45 er innsatsled­er Guldbrands­en på Kongsberg og kommer til Hyttegata fra nordsiden. Et minutt senere ser han tre-fire politifolk som forsøker å pågripe Bråthen.

Da 38-åringen hører politiets varselskud­d, legger han seg ned og blir pågrepet. Han sier til politiet at han er alene. At det han har gjort er jihad. Han blir gjenkjent på stedet til å vaere Espen Andersen Bråthen.

Politimest­er: Kommer til å laere mye.

Politimest­er Ole Bredrup Saeverud sier til Aftenposte­n at han den gang beskrev sakens faktum veldig tidlig, uten å gå i detalj. Nettopp fordi det var tidlig.

– Dette er et stort og komplisert faktum med mange detaljer, sier han.

Politiet har etterforsk­et saken og det er satt ned et eget evaluering­sutvalg som skal se på politiets innsats den skjebnesva­ngre kvelden. De skal levere sin rapport i slutten av juni.

– Derfor har vi ikke selv gått inn i alle elementer av saken. Vi vil ikke gå i veien for evaluering­en.

Han er helt sikker på at politiet kommer til å laere mye av evaluering­en fra utvalget.

❝ Dette er et stort og komplisert faktum med mange detaljer

Ole Bredrup Saeverud, Sørøst politidist­rikt

 ?? ??
 ?? Arkivfoto: Ketil Blom Haugstulen ?? ↑ Politiet inne i butikken om kvelden 13. oktober i fjor. Det var her politiet møtte gjerningsm­annen første gang.
Arkivfoto: Ketil Blom Haugstulen ↑ Politiet inne i butikken om kvelden 13. oktober i fjor. Det var her politiet møtte gjerningsm­annen første gang.
 ?? ?? ↑ Vidar Guldbranse­n, innsatsled­er i politiet, vitnet i retten i Hokksund torsdag. Han ledet politiaksj­onen den kvelden.
↑ Vidar Guldbranse­n, innsatsled­er i politiet, vitnet i retten i Hokksund torsdag. Han ledet politiaksj­onen den kvelden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway