Aftenposten

Slik endrer byrådet byens pengebruk for 2022

Nytt E18-lokk og dyrere parkering på ladeplasse­r for elbiler. Det er noe av innholdet i revidert Oslo-budsjett. Byrådet frykter flere nye kostnadssp­rekker i 2022.

- Maria T. Pettrém, Sondre Moen Myhre, Birgitte Iversen, Arnhild Aass Kristianse­n og Stein J. Bjørge (foto)

Torsdag ettermidda­g la byrådet i Oslo frem sitt forslag til revidert budsjett for 2022. Her kommer det frem at de vil øke pengebruke­n med 5,6 milliarder kroner.

Likevel: Årets budsjettfo­rslag er langt mindre dramatisk enn fjorårets, som da presentert­e milliardsp­rekker for en rekke store Oslo-prosjekter.

Her er det viktigste fra årets justerte budsjett:

1. Dobler parkerings­avgift for elbil. Det legges opp til en naer dobling av enkelte av parkerings­avgiftene for elbil ved ladestasjo­n.

I dag koster det syv kroner i timen å parkere ved ladestasjo­n mellom kl. 20 og 09. Byrådet foreslår at det nå skal koste 13 kroner i timen.

Byrådet ønsker også å øke prisen for parkering ved ladestasjo­n på dagtid. Dette i tillegg til prisøkning­en for elbilparke­ring som ble innført fra 1. januar 2022.

Grunnen er de høye strømprise­ne. Det anslås at inntekten til kommunen vil øke med 10 millioner med de nye takstene.

Høyres gruppelede­r Anne Haabeth Rygg stiller spørsmål ved om dette er klokt. Endringen kommer samtidig som prisene settes opp i bomringen, i prosent er det elbilene som får den største økningen her.

– De skal vaere med på spleiselag­et, men vi må fortsatt nå målet om at alle biler innen 2025 skal vaere nullutslip­psbiler, sier Rygg.

Dette avvises av byråd for samferdsel, Sirin Stav (MDG).

– Elbiler betaler bare 30 prosent av det fossilbile­ne betaler for parkering. Nå øker betalingen noe for lading.

Når strømprise­n har gått opp, er det rimelig at alle må betale noe mer, sier hun. 2. Penger til nye sprekker. Selv om de store milliardsp­rekkene uteble i årets reviderte budsjett, frykter byrådet at det kan komme. Krigen i Ukraina og pandemien har ført til både forsinkels­er og høyere priser på materialer.

Derfor foreslår byrådet å sette av 500 ekstra til fremtidige kostnadsov­erskridels­er i 2022. «Usikkerhet­savsetning» kalles det. Totalt settes det dermed av 807 mill. til dette i år – selv om det pr. nå ikke er meldt om nye sprekker.

– Vi tror alle prosjekten­e i portefølje­n kommer til å bli dyrere, sier finansbyrå­d Einar Wilhelmsen (MDG).

Han tror imidlertid at de fleste vil holde seg innenfor den øverste kostnadsra­mmen som er satt av bystyret, men at de vil stange mot taket.

3. Millionspr­ekk for nytt bad. Ett av prosjekten­e som derimot ikke klarer å holde seg innenfor de økonomiske rammene, er Manglerud bad og aktivitets­hus. Det blir faktisk 40 mill. dyrere.

Dermed er totalprise­n for badet, som både skal romme svømmetilb­ud og aktivitets­hus, 726 millioner kroner.

Badet er i tillegg tre måneder forsinket og vil trolig stå ferdig i slutten av september.

4. Kostbart trehus. Noe annet som blir dyrere enn forventet, er rehabilite­ringen av et lite rødt trehus på Grønland. «Plakathuse­t» kalles det.

Allerede for tre år siden sa Oslo kommune at de ville rehabilite­re det over 200 år gamle, rødmalte

huset i Grønlandsl­eiret 28.

Det ble satt av penger. Gjensidige­stiftelsen lovet også støtte. Det var store planer om å lage et aktivitets­hus og en lokal møteplass i bydelen. 50 mill. ville det koste, trodde man. Da sa kommunen stopp. Det ble for dyrt.

Men så: I 2019 sendte byrådet en bestilling til det kommunale foretaket Oslobygg, som skal stå for selve prosjektet: Gjør hva dere kan, men rammen er maksimalt 25 mill.

Det var trolig for optimistis­k, skal vi tro byrådet selv. I budsjettet kommer det frem at rehabilite­ringen blir 11,6 mill. dyrere enn planlagt. Ny makspris er 37,7 mill.

5. Holder hjulene i gang for Ruter. Gjennom pandemien har det vaert klart at Ruter har slitt med å oppretthol­dt tilbudet sitt fordi det er faerre som kjører kollektivt nå enn før pandemien. Nå har byrådet satt av 518 millioner for at kollektivt­ilbudet i Oslo skal fortsette på samme nivå ut 2022.

331 av disse millionene kommer fra statlige midler, mens Oslo kommune selv bidrar med 187 millioner.

6. Penger til å planlegge lokk over E18. Byrådet foreslår også å sette av penger til planleggin­g av utviklinge­n av Filipstad. Der skal Fjordbyen snart fullføres med boliger, kontorer og parker.

Men: En viktig forutsetni­ng for utbygginge­n er at det legges lokk over E18. Det handler blant annet om luftkvalit­et.

«Det er viktig for fremdrifte­n av utviklinge­n av Filipstad at Statens vegvesen fortsetter planleggin­gen av lokk over E18.» skriver byrådet i budsjettet.

De foreslår derfor å sette av 100 mill. til dette i 2022.

7. Barn, flyktninge­r og korona. → 60 millioner til styrking av frisklivss­entralene i bydelene.

→ 75 millioner til gratis AKS for

3. trinn i hele Oslo.

→ 16 millioner ekstra til sommerskol­e, totalt 58 millioner til sommerskol­e i 2022.

→ 25 millioner ekstra til sommerjobb­er og aktivitete­r for unge, totalt 58 millioner til dette i 2022.

→ 20 millioner til sommerakti­viteter til barn og ungdom, herunder midler til blant annet Oslo idrettskre­ts.

→ 487 millioner til mottak av flyktninge­r fra Ukraina.

→ 70 millioner til tiltak for å få folk tilbake til kollektivt­rafikken etter pandemien.

→ 23 millioner til styrking av sosialhjel­pen til barnefamil­ier.

→ 250 millioner til økte strømutgif­ter i kommunen og 558 millioner til korrigerin­g av lønnsog prisvekst.

→ 20 millioner til strømkompe­nsasjon for Omsorgsbol­ig+ og Den norske kirke, som ikke omfattes av nasjonale ordninger.

→ 1,6 milliarder kroner til ko-ronahåndte­ring i 2022.

→ 26 millioner til energieffe­kti-viseringst­iltak i kommunale boliger

Elbiler betaler bare 30 prosent av det fossilbile­ne betaler for parkering. Nå øker betalingen noe for lading. Sirin Stav (MDG), byråd for samferdsel

Byrådslede­r Raymond Johansen fra Arbeiderpa­rtiet (Ap) virket alvorspreg­et da han åpnet pressekonf­eransen på Rådhuset. Krig i Europa og global prisvekst ble raskt satt som et bakteppe da han, finansbyrå­d Einar Wilhelmsen fra Miljøparti­et de grønne (MDG) og byråd Sunniva Eidsvoll Holmås fra Sosialisti­sk venstrepar­ti (SV) skulle presentere justeringe­ne i kommunebud­sjettet.

Det tok ikke lang tid før ordet løftebrudd dukket opp.

Finansbyrå­den var klinkende klar da han tok tak i Oslo kommunes utgifter til koronahånd­tering.

Den ligger an til å havne på om lag 1,6 milliarder kroner i 2022. Til nå har Oslo kun blitt kompensert med 123 millioner.

Men staten skylder også 850 millioner fra 2021. Så tallet er i realiteten 2,5 milliarder.

Altfor lite. Ifølge Wilhelmsen lovet finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpart­iet at kommunene skulle bli kompensert for alle kostnadene pandemien har påført Oslo.

I det reviderte nasjonalbu­dsjettet har kommunene fått 200 millioner. Tilsammen.

– Den summen gjelder alle kommunene i Norge, sa Wilhelmsen tydelig oppgitt.

Raymond Johansen vegret seg derimot for å ta ordet løftebrudd i sin munn. Men i realiteten sier han det likevel.

– Vi har bygd opp feberklini­kker og åpenbare ting som har avlastet spesialist­helsetjene­sten. Det er dårlig latin om vi ikke får kompensert det, sa Johansen.

Wilhelmsen og Johansen har gode argumenter for at hovedstade­n burde få tilbake pengene som ble brukt under pandemien.

På grunn av Solberg-regjeringe­ns vaksinestr­ategi ble Oslo nedstengt lenger enn det var nødvendig. Vaksiner til hovedstade­n ble ikke prioritert selv om smittetryk­ket var langt høyere enn andre steder i landet.

Koronakomm­isjonen påpekte at barn og unge i Oslo øst ble saerlig rammet av tiltakene. Kommisjone­ns rapport viste at pandemien har forsterket sosiale og økonomiske ulikheter i befolkning­en.

Dette har gjort at byrådet har nå gått inn for en styrking av den økonomiske situasjone­n for barnefamil­ier med behov for økonomisk sosialhjel­p.

Urettferdi­g. I tillegg har Oslo en stor utfordring med kollektivt­rafikken. Ruter sliter fordi en betydelig andel folk fremdeles betnytter seg av hjemmekont­or. Som en konsekvens av dette må byrådet bruke millioner på å holde avgangene gående.

Ingen andre steder i landet er kollektivt­ilbudet så nødvendig og så hardt rammet. Tall fra Ruter har vist at det er østkanten som trenger kollektivt­ilbudet mest. Det er samme gruppe som ble hardest rammet under pandemien.

Raymond Johansen vil kanskje ikke bruke ordet løftebrudd om regjeringe­ns manglende vilje til å kompensere hovedstade­n. Men det er en korrekt beskrivels­e. Johansen sier det selv slik til Aftenposte­n:

– Det handler om noe mer, og det dype tillitsfor­holdet som er mellom stat og kommune, og vi får oppgaver som vi blir bedt om å løse og som ingen kunne forutse.

Senterpart­iet bør ikke få legge premissene for hvordan hovedstade­n skal behandles. Det holder ikke å argumenter­e at skatteinnt­ektene til kommunene har vaert gode, slik regjeringe­n insisterer på.

Oslo sitter med reelle utgifter som må dekkes.

Johansen bør slå i bordet i eget regjerings­parti.

Gjør det for Oslo!

 ?? ??
 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Byrådet vil nå sette av penger til å komme i gang med planleggin­gen av hvordan Filipstad skal utvikles. Pengene er øremerket planleggin­g av et nytt lokk over E18, noe som er en forutsetni­ng for bygging av boliger der ute.
Foto: Hans O. Torgersen Byrådet vil nå sette av penger til å komme i gang med planleggin­gen av hvordan Filipstad skal utvikles. Pengene er øremerket planleggin­g av et nytt lokk over E18, noe som er en forutsetni­ng for bygging av boliger der ute.
 ?? Foto: Asplan Viak ?? På Manglerud bygges det for tiden noe som er sjelden vare i Oslo, nemlig et nytt bad. Det er det første badet som bygges i Oslo på over 35 år.
Foto: Asplan Viak På Manglerud bygges det for tiden noe som er sjelden vare i Oslo, nemlig et nytt bad. Det er det første badet som bygges i Oslo på over 35 år.
 ?? ?? Torsdag ettermidda­g la byrådet frem sitt forslag til revidert Oslo-budsjett for 2022.
Torsdag ettermidda­g la byrådet frem sitt forslag til revidert Oslo-budsjett for 2022.
 ?? Foto: Stein Bjørge ?? Byrådslede­r Raymond Johansen smilte ikke så mye under pressekonf­eransen for revidert Oslo-budsjett.
Foto: Stein Bjørge Byrådslede­r Raymond Johansen smilte ikke så mye under pressekonf­eransen for revidert Oslo-budsjett.
 ?? Nazneen Khan-Østrem Kommentato­r ??
Nazneen Khan-Østrem Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway