Aftenposten

Oslo Børs fortsetter å falle – global resesjonfr­ykt

Hovedindek­sen på Oslo Børs falt med 1,23 prosent til 1223,25 poeng ved børsslutt i går ettermidda­g. Eksperter tror resesjonfr­ykt i USA er noe av årsaken.

- NTB

Det markante børsfallet i USA onsdag fortsetter å prege den norsken Børsen, som faller med 1,23 prosent. Hovedindek­sen har nå en oppgang på 1,8 prosent så langt i år, og et fall på nesten 5 prosent den siste måneden, ifølge DN.

Onsdag var en blytung dag for Wall Street. S&P 500 opplevde sitt verste fall siden juni 2020, og teknologit­unge Nasdaq falt 4,73 prosent. Børsfallet på Wall Street var det kraftigste siden juni 2020, da økonomien var hardt rammet av koronakris­en. Årsaken til fallet er frykt for en ny resesjon og en strammere pengepolit­ikk. Også de asiatiske børsene falt kraftig natt til i går.

Tungvekter­ne Equinor og Norsk Hydro har bidratt til børsfallet på Oslo-børsen og er ned med henholdsvi­s 3,1 og 1 prosent.

Generell frykt i markedene. – Årsaken er at de melder om tegn til lavere etterspørs­el, samt at energi- og lønnskostn­ader ikke lenger kan overføres til kundene via økte utsalgspri­ser, sier sjefstrate­g Christian Lie i Formue til DN.

Ifølge Lie er det nå en generell frykt i markedene for en resesjon i amerikansk og global økonomi, noe som vil påvirke sektorene på Oslo Børs negativt, skriver avisen.

I USA var teknologib­ørsen ligger Nasdaq på rundt 0 prosent, S&P 500 ned 0,3 prosent og Dow Jones ned 0,8 prosent i går ettermidda­g.

Dempet av oljeprisop­pgang. Fallet på Oslo Børs ble likevel noe dempet på grunn av en fortsatt økende oljepris. Noen minutter etter åpning ble et fat nordsjøolj­e omsatt for 108,8 dollar – opp med 0,3 prosent.

– Oljeprisen holder seg godt. Nok en gang så kommer Børsen etter forholdene til å vaere en relativt trygg havn, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg til E24.

Også de største europeiske aksjeindek­sene blør etter den amerikansk­e nedturen. I Frankfurt går DAX 30-indeksen ned med 1,2 prosent, mens i Paris faller CAC 40 med 1,5 prosent. I London faller FTSE 100 også med 2,1 prosent i går ettermidda­g.

 ?? Foto: Erik Johansen, NTB ?? USAs markante børsfall onsdag dro den norske Børsen ned 1,23 prosent i går ettermidda­g. Generell frykt for resesjon i USA og global økonomi kan vaere årsaken, ifølge eksperter.
Foto: Erik Johansen, NTB USAs markante børsfall onsdag dro den norske Børsen ned 1,23 prosent i går ettermidda­g. Generell frykt for resesjon i USA og global økonomi kan vaere årsaken, ifølge eksperter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway