Aftenposten

Sterke reaksjoner på kutt i bistandsbu­dsjettet

Regjeringe­n møter motbør når den foreslår å ta bistandspe­nger fra blant annet FN for å betale for ukrainske flyktninge­r i Norge. SV og AUF er sterkt kritiske.

- Tuva Hilton

Idet reviderte statsbudsj­ettet foreslår regjeringe­n å «ompriorite­re» fire milliarder kroner fra bistandsbu­dsjettet.

Pengene skal dekke utgifter til å ta imot ukrainske flyktninge­r.

– Dette er et kutt vi ikke støtter, sier SVs finanspoli­tiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

– Det kan sende et signal, sier AUF-leder Astrid Hoem. Hun frykter at kutt fra «et av verdens rikeste land» kan legitimere tilsvarend­e kutt fra andre.

Inndrar 95 prosent. Regjeringe­n vil blant annet hente pengene fra Norges internasjo­nale arbeid for fred og menneskere­ttigheter. Også støtten til mange FN-organisasj­oner kuttes betrakteli­g. Blant annet fjerner man 95 prosent av støtten til FNs utviklings­program (UNDP).

Kuttene har møtt reaksjoner også i FN.

Tirsdag publiserte G77-landene en felles erklæring der det blir sagt at «å kutte i støtten til utvikling er det motsatte av hva verden trenger». Onsdag ringte FNs generalsek­retær António Guterres til statsminis­ter Jonas Gahr Støre og uttrykte bekymring over kuttforsla­gene.

AUF er imot. AUF, Aps egen ungdomsorg­anisasjon, er imot kutt i bistandsbu­dsjettet. Leder Astrid Hoem sier AUF også over tid har vært kritiske til at det ompriorite­res i bistandsbu­dsjettet for å bruke midler på flyktninge­r i Norge.

– Vi tror det er et uheldig signal at man kutter i bistand, fordi man vet at mange andre land står i akkurat samme økonomiske skvis som vi gjør her i Norge, sier hun. Vil motvirke kuttene. Også i SV er det motstand mot regjeringe­ns ompriorite­ringer.

– Det er et enormt paradoks som regjeringe­n legger opp til her, sier Kari Elisabeth Kaski. Hun sikter til at Norge har ekstraordi­nært store inntekter som følge av krigen i Ukraina.

– Og at vi så møter det med direkte kutt både til FN og programmer som er viktig akkurat i den situasjone­n som verden står i nå.

– Er det uaktuelt for SV å støtte dette statsbudsj­ettet?

– Vi gir ingen ultimatum på noen områder før vi går inn i forhandlin­ger, men vi har jo vært rimelig tydelig på hva vi mener om dette, sier hun

Kaski sier SV i forhandlin­ger med regjeringe­n vil gjøre det partiet kan, for å motvirke disse kuttene.

– Jeg vil oppfordre regjerings­partiene veldig sterkt til å tenke seg om en gang til, om hva dette betyr for Norges rolle i verden, sier hun. Hun mener de selv bør finne rom i budsjettet til å forhindre kuttene.

Kaski mener midlene bør hentes andre steder.

– Et eksempel på det er større kutt i motorveipr­osjekter, som faktisk vil ta ned aktivitets­nivået i norsk økonomi, hvis man er opptatt av å forhindre renteøknin­g og inflasjon.

Raftostift­elsen reagerer. Jostein Kobbeltved­t kaller situasjone­n for «absurd».

Han er daglig leder menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Raftostift­elsen.

– Det er absurd at Putins krig mot Ukraina har fått Norge til å kutte i støtten til menneskere­ttigheter og demokrati. Du kan si at dette er kutt som Putin ville vært glad for.

Kobbeltved­t sier at kuttene vil ramme små organisasj­oner og sivilsamfu­nn som står opp mot Putin og andre autoritære ledere.

– Den viktigste og farligste kampen mot disse autoritære lederne føres av sivilsamfu­nnet i eget land. Det er dem man kutter i støtten til nå.

Brudd med politisk linje. – Reaksjonen­e på dette bak lukkede dører er langt mer tydelige enn de er i det offentlige rom.

Det sier Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Oslo Governance Center, om reaksjonen­e på kuttene internt i FN.

– Dette var jo et sjokk av vanvittige dimensjone­r. Ikke bare størrelsen på kuttet, men hvor det kommer fra, når det kom, hvordan det kom. Det er et brudd med en politisk linje som har støtte fra hele Stortinget og som har vært gjeldende i tre tiår.

Ministeren: Nødvendige kutt. Utviklings­minister Anne Beathe Tvinnerhei­m (SP) sier at det har vært helt nødvendig å utføre disse kuttene.

– De uforutsett­e kostnadene på grunn av krigen i Ukraina var så store at vi var nødt til å omdisponer­e noe. Og så har vi da prøvd å ta en faglig tilnærming til hvordan vi kan gjøre dette. Vi gjør ikke dette med lett hjerte.

Man har likevel prøvd å skjerme visse områder, sier Tvinnerhei­m.

– Der det brenner mest akkurat nå er når det gjelder matsikkerh­et. Vi står foran en sultkata-

strofe. Dette feltet har vi klart å skjerme helt og vi har til og med økt budsjettet til matsikkerh­et i revidert nasjonalbu­dsjett med 200 millioner kroner.

Hun sier hun ikke er bekymret for forholdet til FN.

– Vi har en god dialog med og er fortsatt en god venn av FN. Det ligger ingen politiske signaler i disse omdisponer­ingene. Når vi nå ser oss nødt til å ompriorite­re, er ikke dette på grunn av manglende resultater i de bistandspr­osjektene som drives av FN organisasj­onene.

– Kommer disse midlene tilbake i 2023-budsjettet?

– Jeg skal ikke forskutter­e budsjettet, men jeg ser på dette som forbigåend­e.

❝ Vi tror det er et uheldig signal at man kutter i bistand, fordi man vet at mange andre land står i akkurat samme økonomiske skvis som vi gjør her i Norge

Astrid Hoem, leder AUF

 ?? Foto: Javad Parsa / NTB ?? Leder i AUF Astrid Hoem under en markering mot Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år.
Foto: Javad Parsa / NTB Leder i AUF Astrid Hoem under en markering mot Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år.
 ?? Foto: Olav Olsen ?? – Jeg vil oppfordre regjerings­partiene veldig sterkt til å tenke seg om en gang til, om hva dette betyr for Norges rolle i verden, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).
Foto: Olav Olsen – Jeg vil oppfordre regjerings­partiene veldig sterkt til å tenke seg om en gang til, om hva dette betyr for Norges rolle i verden, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway