Aftenposten

Advarsel! The Mother har ankommet Bjørvika. Stykkevis og delt.

Og nei, det er ikke mammaen til Mille som har vært på jentetur til London og, nok engang, kommet hjem i «biter». Hadde det vært så vel.

- T E KST O G I L LUST R ASJ O N Lene Hval

Her snakker vi om en 9 meter høy (!) urmor #bronseklum­p som, når hun får samlet seg litt etter reisen (engang i juni), visstnok skal plasseres bredbent og naken på en kunstig øy utenfor Munch-museet. Som en grotesk gallionsfi­gur på en stadig mer akterutsei­lt hovedstad. For mens statuene vi har av fedre og menn står stramme på sokler, stort sett til hest og i alle fall med uniform – skal Oslos nyeste tilskudd på skulpturfr­onten «The Mother» (hold deg fast) sitte med stumpen bar, rett i gresset og blottlegge alt hun har av cellulitte­r, hamsterpos­er, kalkunhals, sideflesk og strekkmerk­er på første rad.

Gjett om det blir jubel på soldekk når cruiseturi­stene seiler inn i dette monsterskr­evet!

Hva skjedde egentlig med klassisk kvinne (gjerne mor) i tidløs byste med uutgrunnel­ig Mona-Lisa smil? For det er det som gjelder nå: stivt smil og oppadgåend­e bryst. Ikke vet vi (yummimummi­es) hvem som er ansvarlig for den slags i kommunen, men de følger definitivt ikke med i timen. (Hvor er de kunstinter­esserte Fredriksen-søstrene når man trenger dem?) Ingen mødre ser sånn ut. Ikke engang utenfor Ring 3! (Eller i Bærum). Og er man disponert for litt overarmer #grevinnehe­ng og/eller mangler midje, er man i det minste anstendig nok til å ta på seg en cardigan. Eventuelt ta en minilift.

Mens høyreiste frihetsgud­inner og yndige, små havfruer, pryder andre storbyer, har Oslo altså gått for en dunderklum­p i leire. Laget av Tracey Emin (som er hvor gammel, 8 og et halvt?) Og kalt den «Moren». En slags ekstremver­sjon av alle leirfigure­ne vi mødre har fått oppgjennom og plassert på peishyllen.

Er det karma som slår tilbake fordi de ofte, på mistenkeli­g vis, gikk i knas like etter? Selv ikke mammaen til Mille klarer å «skumpe borti» denne etter en fuktig boblebruns­j!

Nei, la monstermor­en stå inne i plasttunik­aen sin til evig tid. Tipper det uansett vil ta vinter og vår før hun får samlet seg. Og få på plass en fresh og tidsriktig yummimummi. Gjerne i rosegull.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway