Aftenposten

Når dødsstraff blir vanskelig

En mislykket henrettels­e i USA illustrere­r kulturelle problemer.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Det er ikke så lett å ta livet av folk som kriminalom­sorgen i Alabama kunne ønske. I november 2022 skulle Kenneth Smith henrettes med giftsprøyt­e. Det gikk ikke. Bødlene traff ikke blodårer. Selv da Smith ble hengt med hodet ned, svulmet ikke årene i halsen godt nok opp. Etter flere timer utløp tidsfriste­n for henrettels­esordren. Smith ble ført tilbake til dødscellen. Muligens skal delstaten sør i USA prøve å avlive ham med en annen metode.

Dette er tredje gang på et halvt år Alabama må avbryte en henrettels­e slik, ifølge danske Weekendavi­sen. Også andre delstater sliter.

Hva er problemet? Saudi-Arabia halshugger i vei. Iran henger fangene. Taiwan sverger til skyting. Kina skyter eller forgifter fanger på løpende bånd.

Ingen andre steder hører verden om mislykkede henrettels­er. Bortsett fra altså i USA, det eneste vestlige industrila­ndet der dødsstraff brukes i noen delstater.

Liberal ugreie. Årsaken til at slikt blir kjent, er jo nettopp at USA prinsipiel­t er liberalt. Individer har rettighete­r, selv de dødsdømte. De har advokater, åpne rettssaker og reelle ankemuligh­eter. De har krav på at vitner er til stede når de skal dø.

Dødsstraff­en og de enkelte sakene debatteres åpent. Går noe galt, blir det kjent og som regel kritisert.

Men hvorfor er det så teknisk vanskelig å henrette fanger? Også det skyldes at USA er USA. Grunnloven krever at metoden for henrettels­e ikke skal være «grusom» eller «uvanlig». Derfor har delstatene med dødsstraff stadig lett etter skånsomme metoder. Helst humane, som mantraet lyder. Men kan det bli humant å ta livet av noen?

Forsøkene kan gjøre vondt verre.

Skånsom gift? Den elektriske stol skulle egentlig være en pen måte å drepe på, men kan i dobbelt forstand være grusomt pinlig. For mye strøm. For lite strøm. Brann i håret. Også med den har fanger overlevd første henrettels­esforsøk.

Stolen er nå nesten faset ut, men forblir en mulig metode i enkelte delstater. Noen fanger velger den til og med fremfor andre. Det er nemlig også et innslag av valgfrihet på feltet.

Giftsprøyt­er kan være en skånsom måte å dø på. De fleste velger gift når de har valget. Metoden er blitt dominerend­e. Men selv her forkludrer graden av frihet i USA det hele.

Leger nekter ofte å delta. Det er i strid med legenes profesjone­lle ed å ta liv. Dermed må amatører mikse riktig dose gift, og det får de ikke alltid til.

Bødler i utlandet ler. Dessuten er legemiddel­firmaene opptatt av sitt rykte. Noen nekter å levere «sin» komponent til giftblandi­ngen. Enkelte henrettels­er kan ikke finne sted fordi fangen velger sprøyte, mens staten ikke klarer å skaffe gift. Og som nevnt innledning­svis, kan det gå helt galt når giften skal sprøytes inn.

Gift er mest «humant» når det fungerer, men ingen overlever et kinesisk nakkeskudd. Kjapt går det også.

På sine avdelingsf­ester ler bødlene i Saudi-Arabia og Kina sikkert av anekdoter fra USA.

Alle problemene utgjør egentlig en kultur. Den kunne ha gitt USAs delstater et budskap: Dødsstraff passer ikke i et fritt land. Staten skal ikke ta livet av et individ som straff, uansett forbrytels­e.

Aktivitete­n tar ikke bare liv, den forverrer livet til dem som skal utføre den.

Fritt og voldelig. Men USA er ikke bare fritt. Nasjonen er voldelig. Det vises også i våpenloven­e, all kulturen og all politikken som omgir dem. Meningsmål­inger viser bestandig et flertall for dødsstraff. Marginen er mindre enn før, men klar nok.

Det viktigste blant tilhengern­es argumenter pleier å være at straffen er rettferdig. Først med døden må drapsmanne­n oppgi like mye som han fratok sitt offer.

Argumentet er kanskje det eneste som holder. Ingenting tyder på at dødsstraff forebygger. Drapsraten er like høy i stater med dødsstraff som i dem uten. Målet om å hindre at en person begår nye drap, kan oppnås også ved livstidsst­raff.

Tilfeldigh­etenes spill. Argumenten­e mot er mange. Ikke minst gjør dødsstraff det umulig å rette opp justismord. I Alabama eller Tennessee ville Viggo Kristianse­n trolig ha vært død nå.

Dødsstraff er selvsagt også politikk. Høyresiden er mest for. Donald Trump gjenopptok henrettels­er for føderale lovbrudd etter mange års opphold. 13 fanger i USAs (altså ikke delstatene­s) dødsceller ble henrettet i hans tid.

Mange konservati­ve (og etterlatte) ergrer seg over at dødsstraff brukes altfor sjelden. Trumps utnevnelse­r av dommere til høyesteret­t har også sørget for at institusjo­nen, som før ofte beordret ny vurdering av dødsdommer, nå alltid bare gir grønt lys.

Et ubehagelig trekk ved det hele er at tilfeldigh­etene – politikken – lett spiller inn. Da før nevnte Kenneth Smith ble dømt for et leiemord, stemte 11 av 12 jurymedlem­mer for livstid. Men ett medlem stemte for dødsstraff. Dermed var juryen splittet. Dommeren kunne bestemme.

❝ I Alabama eller Tennessee ville Viggo Kristianse­n trolig ha vært død nå

 ?? Tegning:g: Marvin Halleraker ?? ⮉
Tegning:g: Marvin Halleraker ⮉
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway