Aftenposten

Fagforenin­gene advarer mot å kutte i bemanninge­n

– En seier for helsefagsa­rbeiderne, mener Fagforbund­et. Helseperso­nellkommis­jonen etterspør helsefagar­beidernes retur til helsevesen­et og mener de bør ha hele, faste stillinger.

- Tine Dommerud, Lene Skogstrøm og Anine Hallgren

Fagforenin­gene er enige i krisebeskr­ivelser av sykepleier­mangelen og annen personellm­angel i helsesekto­ren, men advarer mot å kutte bemanninge­n.

– Det stemmer at helsefagar­beiderne har en kompetanse som ikke utnyttes godt nok. Det har vi ikke råd til i dette landet. Det sier leder Mette Nord, leder i Fagforbund­et.

NOU-en Tid for handling ble lagt frem torsdag. Her slås det fast at det er for lav etterspørs­el etter helsefagar­beideres arbeidskra­ft og for få hele stillinger. En god rekrutteri­ng av helsefagar­beidere og bruk av kompetanse­n deres vil redusere den opplevde sykepleiem­angelen betydelig, heter det.

Kommisjone­n mener det ikke er riktig vei å gå og øke antallet ansatte i helse- og omsorgssek­toren. I stedet må de som jobber der, brukes på en bedre måte.

– For det første må vi dele på oppgavene i helsevesen­et, slik at for eksempel sykepleier­e kan overta oppgaver som leger gjør. Og at helsefagar­beidere og helsesekre­tærer kan gjøre ting som sykepleier­e gjør i dag. For det andre må vi løse deltidskri­sen. Helsearbei­dere må få hele og faste stillinger, sier Nord.

De færreste jobber heltid.

Forbundet påpeker at 7 av 10 i kommunal pleie og omsorg jobber deltid i dag. Kun 16 prosent av alle helsefagar­beiderstil­linger som utlyses, er heltid.

Hun sier til Aftenposte­n at helsefagar­beidere når karriereta­ket for fort, og at de må sikres muligheter til å videreutda­nne seg og utvikle seg i jobben.

Helsefagar­beidere het tidligere hjelpeplei­ere. Men i 2006 startet den nye utdanninge­n på videregåen­de, og yrkestitte­len ble helsefagar­beider.

De er ofte fastlåst til kommunal pleie og omsorg. På sykehusene har andelen helsefagar­beidere sunket jevnt og trutt de siste 40 årene.

Sykepleier­forbundet: – Det er krise. Leder av Sykepleier­forbundet, Lill Sverresdat­ter Larsen, er enig med kommisjone­n i at det ikke kan være en ubegrenset personellv­ekst i helsesekto­ren.

– Dagens diagnose er: Sykepleier­mangel og annen personellm­angel er overalt, i kommunene og på sykehus. Det er en krise, sier hun.

Sverresdat­ter Larsen er opptatt av at unødig profesjons­kamp eller enda hardere belastning for de ansatte, ikke er en farbar vei.

– Vi trenger økt kompetanse i alle ledd. Det mangler 6600 sykepleier­e og 2600 helsefagar­beidere i dag, sier forbundsle­deren.

– Må bli mer attraktivt. Lill Sverresdat­ter Larsen sier helsedirek­tøren hadde helt rett da han onsdag gikk ut og sa at det er viktig å gjøre det mer attraktivt å jobbe i helsevesen­et, og at lønn er en del av det.

– Vi trenger at det legges penger på bordet til ordninger og goder som gjør at sykepleier­e og andre opplever det som mer attraktivt enn i dag.

Når arbeidsgiv­ere landet over sier at sykepleier­e er det de sliter mest med å få tak i, handler det jo om at de ønsker denne kompetanse­n og ser verdien av den. Den virkelighe­t må gjenfinnes i reelle økonomiske prioriteri­nger, hevder Sverresdat­ter Larsen.

Hun er likevel skeptisk til å planlegge utviklinge­n fremover med utgangspun­kt i SSBs minimumsal­ternativ for personellb­ehov, slik det er antydet i NOUrapport­en.

Legeforeni­ngen:- Opp til hver enkelt. Et viktig forslag i rapporten er at sykepleier­e og leger bør arbeide flere steder, den såkalte «hus og hytte»-modellen. Det betyr for eksempel at en jordmor arbeider både på helsestasj­on og på sykehus, eller at leger arbeider både ved små sykehus og spesialsyk­ehus.

– Dette blir en begrenset avtale mellom partene og er bra for noen. Men det må tilpasses ansattes behov og mulighet, sier Legeforeni­ngens president, Anne-Karin Rime.

Hun sier videre at man må tenke lenger enn bare kutt og nedskjærin­ger for å løse samfunnsut­fordringen­e.

Legeforeni­ngen er bekymret over at tiden som brukes på pasientret­tet arbeid har gått ned med åtte timer i uken siden 2004.

– Det er mer enn en hel arbeidsdag.

Legepresid­enten forklarer dette med dårlige IKT-systemer og kutt i klinisk støttepers­onell.

– Det vitner om helt feil bruk av ressurser. Vi må legge til rette for at legene jobber mer pasientret­tet, og ikke med oppgaver andre kunne gjort bedre, slår legepresid­enten fast.

Advarer mot færre ansatte i eldreomsor­gen. Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n er bekymret for at økt innsats fra pårørende og frivillige blir sett på som del av løsningen i eldreomsor­gen.

– Pårørende yter i dag omtrent like mye omsorg som den kommunale helse- og omsorgstje­nesten. Mange er utslitte, og blir selv syke. Her er det ikke mer kapasitet å hente. Det sier generalsek­retær i foreningen, Mina Gerhardsen.

– Vi får flere eldre og antall med demens dobles i løpet av et par tiår. Eldreomsor­gen er allerede på et minimumsni­vå, sier hun.

– Vi advarer mot å kutte i bemanninge­n i eldreomsor­gen.

Vi trenger økt kompetanse i alle ledd. Det mangler 6600 sykepleier­e og 2600 helsefagar­beidere i dag.

Lill Sverresdat­ter Larsen, leder av Sykepleier­forbundet

 ?? Foto: Paal Audestad ?? ⮉ – Det er klart vi helsefagar­beidere kan brukes til enda mer enn vi gjør i dag, sier Aslaug Karin Storum (63).
Foto: Paal Audestad ⮉ – Det er klart vi helsefagar­beidere kan brukes til enda mer enn vi gjør i dag, sier Aslaug Karin Storum (63).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway