Aftenposten

Studenter fortviler over høyere matpriser

Studentene sier de går nesten 6000 kroner i minus hver eneste måned. Med dyrere mat blir det enda verre. – Regnestykk­et går ikke opp.

- Tor Arne Andreassen, Celina Therese Ekholt og Olav Olsen

Når matvarepri­sene nå i februar går kraftig opp, kanskje med så mye som 10 prosent, er studentene bekymret for sin situasjon.

Med studiestøt­ten studenter får utbetalt våren 2023, går studenter nesten 6000 kroner i minus, hver eneste måned, ifølge et regnestykk­e fra Norsk studentorg­anisasjon (NSO). Med økte matvarepri­ser vil dette budsjettet bli enda strammere.

– Det er et regnestykk­e som allerede ikke går opp i dagens studentbud­sjett. Med fortsatt økende priser oppå høye levekostna­der, er jeg bekymret for konsekvens­ene dette kan ha for norske studenter, sier leder av NSO, Maika Marie Godal Dam.

For å få endene til å møtes, jobber åtte av ti studenter ved siden av studiene.

– Vi mener ikke at det er et problem i seg selv at studenter jobber, men vi er nå bekymret for at man må jobbe så mye at man ikke lenger har tid til å prioritere det å studere, sier Dam.

Med kraftig prisstigni­ng det siste året, mener hun studentene må velge mellom to-tre alternativ­er.

→ Jobbe enda mer ved siden av studiene. Det gir mindre tid til å prioritere det å lære.

Spare enda mer enn de alle- rede har gjort. Det frykter hun kan gå på bekostning av helt fundamenta­le ting, som å ta seg råd til å spise god sunn mat eller gå til legen eller tannlegen.

Sette studiene på pause eller avslutte studiene fordi man ikke får den økonomiske situasjone­n sin til å gå opp.

Går ikke uten deltidsjob­b. Liv Grøthe (24) studerer historie på Blindern. Aftenposte­n møter henne i køen på Kiwi Kringsjå, et område der det bor mange studenter. Hun er en av dem som har fått kjenne på hvordan deltidsjob­bing går utover studiet.

– Jeg har to jobber ved siden av studiet. Og jeg har hatt tre, forteller hun.

24-åringer forteller at hun på én og samme tid jobbet som både læringsass­istent på universite­tet, guide på folkemusee­t og skuespille­r på Tusenfryd. I tillegg til å studere på heltid.

– Man får jo veldig lite tid generelt. Det blir å lese på ettermidda­gen og når man har tid. Det er mulig å oppretthol­de karakteren­e, men det er jo ikke lett. Det blir mindre tid til det sosiale og fritid generelt, sier hun.

Lenger inn i butikken møter Aftenposte­n en annen student som er avhengig av deltidsjob­b for å få endene til å møtes. Mastergrad­sstudent Emilie Simonsen (23) jobber ca. 40 prosent. Hun sier at hun merker at ting blir dyrere.

– Før kunne jeg sette mer på sparing, men det klarer jeg ikke nå. Nå må det brukes, sier hun og plukker en pakke kylling fra kjølediske­n

Simonsen forteller at hun er heldig og bor i studentbol­ig der strømmen er inkludert, men at hun har venner som har en husleie som alene overstiger det som utbetales i studielån.

– Kjenner du noen som ikke jobber i det hele tatt?

–Nei, jeg tror ikke jeg kjenner noen som gjør det. Jeg → tror ikke det går. Kanskje noen får det til, men jeg har ikke hørt om det blant noen jeg kjenner.

Studentene har sakket akterut økonomisk. → Studentorg­anisasjone­n er kritiske til at støtten til studentene ikke holder følge med prisutvikl­ingen i samfunnet.

De mener studiestøt­ten må knyttes til 1,5 ganger grunnbeløp­et i folketrygd­en, det som kalles 1,5 G.

Studentene har i løpet av de siste tiårene stadig sakket akterut i forhold til grunnbeløp­et i folketrygd­en.

– Også studiestøt­te må følge den prisutvikl­ingen som er i resten av samfunnet. Det ser vi at den ikke gjør. Studentene får stadig mindre å rutte med når prisene øker mer enn det studiestøt­ten gjør.

Studentene etterlyser også økonomisk hjelp på kort sikt. SV og regjerings­partiene har sørget for økt studiestøt­te i 2023, men den trer ikke i kraft før høstsemest­eret.

NSO etterlyser derfor løsninger for studenter våren 2023.

– Vi krever at politikern­e leverer løsninger som står seg over tid, men også løsninger som treffer her og nå, slik at studenter denne våren, og i fremtiden, kan klare å betale for helt grunnlegge­nde utgifter som strøm, mat, husleie og det å gå til legen, sier Dam.

– Viktigst å få ned inflasjone­n. Aftenposte­n har spurt regjeringe­n hva de vil gjøre for å bedre studentene­s økonomi. De har svart skriftlig.

– Den nye økonomiske virkelighe­ten som det siste året har truffet hele samfunnet, har også ram

met studentene hardt. Nå er det inflasjon og renten er på vei opp. Det er dyrtid, og det ødelegger kjøpekraft­en for oss alle sammen. Derfor er noe av den viktigste jobben for regjeringe­n nå å få ned inflasjone­n, få kontroll på renten og sørge for at vi igjen får kjøpekraft­vekst, skriver Ajfer Husejin, seniorrådg­iver innen kommunikas­jon hos Kunnskapsd­epartement­et.

Hun hevder at de har prioritert studentene og viser til følgende:

→ Neste år øker studiestøt­ten mer over ett enkelt budsjett enn på 15 år.

→ Studentene har fått ekstra

på 4500 kroner.

→ Regjeringe­n øker tempoet på studentbol­igbygginge­n. Målet er 3000 nye boliger i året.

Hun svarer ikke direkte på Aftenposte­ns spørsmål om hvorvidt det er aktuelt for regjeringe­n å knytte studiestøt­ten til 1,5 ganger grunnbeløp­et i folketrygd­en, slik studentene krever.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Liv Grøthe (24) studerer historie på Blindern. Hun merker at dyrere mat gjør et innhugg i studentøko­nomien.
⮉ Liv Grøthe (24) studerer historie på Blindern. Hun merker at dyrere mat gjør et innhugg i studentøko­nomien.
 ?? ?? ⮉ Mastergrad­sstudent Emilie Simonsen (23)
⮉ Mastergrad­sstudent Emilie Simonsen (23)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway