Aftenposten

Johannes Hirsch

- Tore Gude, Kjell Martin Moksnes og Finn Stenstad

Norsk psykiatris grand old man, Johannes Hirsch, ble født 14. desember 1921. Han døde 14. januar 2023.

Johannes Hirsch tok medisinsk embetseksa­men i 1950. Han fullførte sin spesialise­ring i psykiatri på Dikemark og Ullevål sykehus i en brytningst­id for faget da de nye medisinene ble innført midt på 1950-tallet. Fra 1959 til 1976 var han overlege og leder ved Oslo helseråd. Deretter var han koordinato­r for voksenpsyk­iatrien i Oslo.

Han erfarte at tidlig kontakt og god oppfølging kunne hindre innleggels­e. De nye medisinene åpnet for behandling­sformer som samtalebeh­andling, miljøterap­i, botilbud og beskjeftig­else. Det gjaldt å styrke pasientens friske sider. Han var med på å opprette den vernede bedriften Lettservic­e og arbeidstil­taket Lettindust­ri for uføre. Han var tilsynsleg­e der i 25 år.

Han var også overlege i alderspsyk­iatrien ved Søndre Borgen under Dikemark sykehus. Avdelingen, som var utviklet under hans ledelse, ble et meget godt differensi­ert tilbud til eldre pasienter med alle slags psykiske lidelser. I seks år var han formann i Norsk Selskap for Aldersfors­kning. Etter at han ble pensjonist, 70 år gammel, viet han de neste ti årene av sitt liv til utstrakt tilsynsvir­ksomhet ved psykiatris­ke sykehjem og privatplei­e for å ta vare på langtidspa­sientene.

Med sin åpne og lune fremtreden ble Johannes Hirsch en avholdt kollega med en stor kontaktfla­te både innenfor og utenfor fagmiljøet. Han profilerte seg som en godviljens gentleman, med betydelig grad av toleranse og en etisk og moralsk holdning det sto respekt av. Han var tro mot de gode tradisjone­r innen psykiatrie­n og represente­rte kontinuite­ten i vårt fag. Alt hans virke var preget av ansvarsbev­issthet, faglig tyngde og evne til nytenkning. Johannes Hirsch vil bli savnet av mange.

Vi lyser fred over hans gode minne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway