Aftenposten

Det trengs rydding i pendlerbol­igene

-

Stortinget er hjertet av det norske folkestyre­t. Representa­nter fra hele landet skal kunne utøve vervet de er blitt valgt til. Da må det legges til rette for at de kan gjøre det på best mulig vis.

Et utvalg foreslo denne uken å stramme inn reglene for politikern­e. Utvalget ble satt ned av Stortinget­s presidents­kap. Det har sett på alle ordninger unntatt lønn og pensjon. På de områdene har det vært flere runder tidligere.

Å være stortingsr­epresentan­t er ikke en jobb. Politikern­e er ikke ansatt. De er valgt av folket. Et av prinsippen­e utvalget har lagt til grunn, er at alle representa­ntene skal ha mulighet til å utøve vervet på like vilkår.

Det er åpenbart viktig. Ordningen med pendlerbol­iger er en del av det. Dessverre har det vist seg at bruken av dem ikke alltid tåler offentligh­etens søkelys. Aftenposte­n har hatt en serie saker som har dokumenter­t det.

Forslagene fra utvalget vil bidra til en opprydning:

→ Pendleravs­tanden økes fra 40 til 50 kilometer for å ha rett til pendlerbol­ig. Grensen på 40 har ligget der siden 1950tallet. Siden den gang har Stortinget vedtatt mye utbygging av både vei og bane som har gjort pendling lettere. 50 kilometer er samme grense som Forsvaret bruker.

→ Det blir et tydelig krav om at man faktisk må ha bosted et annet sted og være folkeregis­trert der.

→ Representa­nten må leie eller eie en bolig på hjemstedet for å få pendlerbol­ig. Et fraflyttet gutterom holder ikke.

→Hvis andre enn ektefelle/ samboer eller barn bor i pendlerlei­ligheten med representa­nten, må debet ale for seg.

→ Utvalget foreslår også å skjerpe regelen om tilbakebet­aling slik at den også omfatter urettmessi­g tildeling av pendlerbol­ig.

En annen ordning utvalget har sett på, er ytelsene politikere kan få når de går ut av Stortinget.

Flertallet vil ha en omstilling­s ytelses om gir mulighet for full lønn i tre måneder og deretter 66 prosent lønn i seks måneder, til sammen inntil ni måneder. De siste seks månedene gjelder bare representa­nter som har minst to hele og sammenheng­ende perioder bak seg, altså åtte år på Stortinget. Tilsvarend­e ordninger i dag gir støtte i inntil 15 måneder.

Mindretall­e tvil ba regiinntil tre måneders lønn i fratredels­e s ytelse.

Politiker kar rier enka n brått ta slutt ved et valg. Mens representa­ntene er på Stortinget, skal de konsentrer­e seg om vervet, ikke om hva de skal gjøre etterpå. Noen går rett over i vanlig jobb. For andre er det vanskelige­re å komme tilbake i yrket de en gang hadde, etter lang tid i politikken. Det er rimelig med en ordning i etterkant.

En innstrammi­ng fra dagens 15 måneder er på sin plass, men å kutte helt ned til tre måneder blir for snaut.

❝ En innstrammi­ng er på sin plass

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway